TuvART Haber

5 Eki 20211 dk.

Hayat Sigortası Gelir Vergisi Avantajı Nedir?

Gelir vergisi ödemekle yükümlü iseniz, kendiniz, eşiniz ve 18 yaşından küçük çocuklarınız için ödediğiniz hayat sigortası primlerini, gelir vergisi matrahınızdan düşürebilir ve böylece hayat sigortası masrafınızı kısmen minimize edebilirsiniz.

GELİR VERGİSİ AVANTAJI NEDİR?

Ücretli Çalışanlar İçin Vergi İndirimi Gelir Vergisi Kanunu’nun 63/3. maddesine göre ücretli çalışan iseniz; kendinizin, eşiniz ve küçük çocuklarınızın birikimli hayat sigortası poliçeleri için ödediğiniz primlerin %50’sini; ölüm, kaza, sağlık, hastalık, sakatlık, işsizlik, analık, doğum ve eğitim gibi şahıs sigorta poliçeleri için ödediğiniz primlerin tamamını vergi indiriminde kullanabilirsiniz.

Not: Vergiye tabi ücret matrahının tespitinde indirim konusu yapılacak primlerin toplamı, ödendiği ayda elde edilen ücretin %15’ini ve yıllık olarak asgari ücretin yıllık tutarını aşamayacaktır.

Serbest Meslek Sahipleri İçin Vergi İndirimi Nedir?

Gelir Vergisi Kanunu’nun 89/1. maddesine göre serbest meslek sahibi iseniz; kendinizin, eşiniz ve küçük çocuklarınızın birikimli hayat sigortası poliçeleri için ödediğiniz primlerin %50’sini; ölüm, kaza, sağlık, hastalık, sakatlık, işsizlik, analık, doğum ve eğitim gibi şahıs sigorta poliçeleri için ödediğiniz primlerin tamamını vergi indiriminde kullanabilirsiniz.

Not: İndirim konusu yapılacak primlerin toplamı, beyan edilen gelirin %15’ini ve yıllık olarak asgari ücretin yıllık tutarını aşamayacaktır.

VERGİ AVANTAJINDAN NASIL FAYDALANILIR?

• Ücretli çalışan iseniz poliçe primine ilişkin ödeme belgelerinizi, çalıştığınız şirketin ilgili departmanına ilgili ayda iletmeniz yeterli olacaktır.
 

• Serbest meslek çalışanı iseniz poliçe primine ilişkin ödeme belgelerinizi muhasebecinize ileterek gelir vergisi beyannamesinde belirtmeniz yeterli olacaktır.

Gelir Vergisi Avantajı Hesaplama - Örnektir

Vergi İndirimi Hesaplama Yöntemi - Örnektir

    730
    3