top of page

18 Yaş Altı BES Ayrılma Talep Formu

Güncelleme tarihi: 13 Şub

18 yaşından küçüklere BES ile gönüllü BES arasındaki en büyük fark, sözleşmede katılımcının 18 yaşından küçüklerin olması ve ebeveynlerin ödeyen konumda olmasıdır. Peki, ayrılma söz konusu olduğunda nasıl bir süreç sizi bekliyor?


18 Yaş Altı BES Ayrılma Talep Formu

Gönüllü BES ve Zorunlu BES sözleşmelerinde katılımcı 18 yaşından büyük bireylerdir.

18 yaşından küçüklere BES sözleşmesi yapıldığında ise ebeveynler ve 18 yaşından büyük herkes, ödeyen konumunda olabilir.


Bu durumda 18 yaşından büyük olan ve ödeyen konumunda olan bir kişi, çocuk ve genç konumunda olan katılımcının sözleşmesini sonlandırmak istediğinde BES birikimi, kim alabilir?


Cevap, katılımcı. Yani çocuk ya da genç olan 18 yaşından küçük kişi.


Sözleşme, 18 yaşından küçük çocuk ve gençlere yapıldığına göre bankalarda da 18 yaşından küçüklere vadeli, vadesiz hesap açılmadığına göre BES birikimin ödemesi nasıl olur?


Bankaların bu yönde özel bir işlemi bulunur, bu işlem detayını bankanızdan öğrenebilirsiniz.


18 yaş altı BES sözleşmesi başlatırken bu hesabı açma zorunluluğu bulunmamaktadır. Ancak sözleşme sonlandırılmaya karar verildiğinde BES birikim mutlaka katılımcıya yapılacaktır. Bu ödeme başkasına bu durumda yapılamaz.


Bu sebeple bankanızdan katılımcı çocuk / genç için açılacak vadesiz hesap türündeki hesaba, emeklilik şirketi ödemeyi yapabilecektir. Aksi takdirde çocuk haricinde bir kişinin hesabına 18 yaş altı BES birikimin ödemesi yapılmayacaktır.


Ancak çocuğun / gencin ölümü halinde yasal hak sahibine ödeme yapılabilir.


Devletin resmi kurumu olan Emeklilik Gözetim Merkezinde yayınlanan BES Ayrılma Talep Formu için lütfen tıklayınız.  Bu formu BES şirketinize iletmelisiniz.

"LÜTFEN BES İŞLEMLERİNİZ İÇİN TUVART HABER'E BELGE GÖNDERMEYİNİZ."





9 görüntüleme0 yorum
Tuva, Tuvart, Tuva Art, Tuvart Haber

Haber

bottom of page