top of page
Yazarın fotoğrafıTuvART Haber

18 Yaş Altı BES Zorunlu mu?

Güncelleme tarihi: 28 Oca

Otomatik Katılım Sistemi (OKS) gibi 18 yaş altı BES zorunlu mu konusu, bugünlerde yeniden gündeme geldi. Yapılan ilk açıklamalarla bir anda arama hacminde artış görülen "18 Yaş Altı BES" konusunda en çok sorgulanan detaylardan biri de zorunlu olup olmadığıyla ilgili.


18 yaş altı BES zorunlu mu?

Makale : Elçin Tuva


Otomatik Katılım Sistemi gibi 18 yaş altı BES de zorunlu olacakmış gibi konuya dair açıklamalar devlet yetkilileri tarafından yapılmıştı. OKS gibi 18 yaşından küçüklere bireysel emeklilik sisteminin de zorunlu olacağına dair imalar olmuştu. Hatta "olabilir" de denilmişti.


Ancak OKS bile henüz "zorunlu" olmak yolundaki görevini başarıyla tamamlayamamışken 18 yaş altı BES'in zorunlu olabileceğini bugün kimse düşünemez.


Zaten gündeme gelen açıklamalarda "zorunlu BES" yaklaşımın olmadığını da görebiliyoruz.


Cumhurbaşkanı tarafından yapılan açıklamaya göre 18 yaş altı BES'in önündeki engelleri kaldırıyoruz ifadesi, kanunla ilgili aşamaların tamamlanması yönünde algılanabilir ama 18 yaş altı BES için zorunlu bir sistemin iması olarak görülemez. Keza Cumhurbaşkanı da çalışanların kendisi için OKS'yi zorunlu olmaması yönünde tercihlerini raporlardan görüyor olmalıdır. Buna göre de kendisine zorunlu BES yaptırmayan çalışanın, çocuklarına zorunlu BES yaptırmayacağını da anlamış olmalıdır diye düşünüyorum.


Haliyle geçmişte bu konuda zorunlu olacakmış gibi bazı konuşmalar olduysa da önce OKS için iyileştirmeler yapılsın derim. OKS'den çıkışlar %70 civarında. Demek ki insanlar zorunlu filan dinlemeyip sistemden hemen çıkıyor.


BES, henüz ülkemiz çalışanında bir tercih olamadı. Sebepleri de gayet net.


Keza maaşların düşüklüğü, enflasyonun yüksekliği, yarına dair yüksek kaygılar... Bir diğer önemli konu ise BES fonlarının bir handikap ile İşsizlik Sigortasında olduğu gibi devredilmesi mümkün mü sorusuna cevabın net alınmayışı...


Sıkışınca birikimden kısmi para çekmenin mümkün olmayışı da bir diğer önemli etken.


Haliyle insanlar birikim deyince geleneksel yatırımlarını, altını, arsayı, gayrimenkul ve banka vadeli hesabı tercih ediyor. Nasıl olsa bunlarda "zorunlu" bir yan yok. Canım ne zaman isterse alırım, satarım, yeniden alırım yeniden satarım gibi bir fikir hakim.


Bence çok da haksız sayılmaz insanlarımız. Keza 56 yaşını değil 56 gün sonrasını bile göremeyen bizler için BES'in alacak daha çok yolu var.


10 yıl ve 56 yaşını göze alanlar için kârlı mı? Evet. 10 yılımı tamamlarım, 56 yaşımı beklemem, devlet katkısının tamamı yerine %60'ı bana yeter diyenler için de tatmin edici bir birikim söz konusu olabilir.

Ama yarına güvenle bakamayan kısıtlı bütçeler için BES, henüz birikimde tercih olarak ilk sıralara yükselemedi.

39 görüntüleme0 yorum

Comments


Tuva, Tuvart, Tuva Art, Tuvart Haber

Haber

bottom of page