top of page

18 Yaş Altı BES Uygulaması

Güncelleme tarihi: 4 May 2021

Türkiye'de Bireysel Emeklilik Sistemi neredeyse her yıl kendini güncelleyen dinamik bir yapı haline dönüştü. Zorunlu BES olarak halk arasında bilinen Otomatik Katılım (OKS), Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi, Yurtdışı BES olarak dillendirilen Dövizli BES gelişmeleri ardından şimdi de 18 Yaş Altı BES, sisteme dahil edilmek için konuşuluyor.

18 Yaş Altı BES Uygulaması

Gönüllü BES adıyla nitelendirilen ve aslında sistemin özü konumunda bulunan Bireysel Emeklilik Sistemi, Türkiye'de alternatif geliştirmelerle tüm vatandaşları kapsamaya odaklanmış durumda.


Zorunlu BES adıyla halk arasında yaygınlaşan ancak sistemde resmi adı Otomatik Katılım Sistemi (OKS) olan yapı, devletin de BES'e girdiği alan oldu. Buna göre çalışanların OKS ile BES sistemine girmesi zorunlu oldu ancak sistemde kalması zorunlu tutulmadı. Cayma süresi BES'te olduğu gibi OKS yapısında da uygulandı ve aslında sadece "BES'e zorunlu giriş" durumu yaşandı. Çıkmak, serbest bırakıldı. Haliyle Zorunlu BES ifadesi OKS için tam da doğru değil. Katılımcıları sistemde kalmaya ikna etmek için 1.000 TL OKS'ye özel Devlet Katkısı avantajı da sağlandı. Ardından Zorunlu BES'in hakkını verecek olan Tamamlayıcı Bireysel Emeklilik Sistemi fikirlerinde Kıdem tazminatı başta olmak üzere tartışmalı konular sebebiyle bir süre basında tartışmalar sürse de uygulamaya alınmadı. Tamamlayıcı BES'e göre sisteme girmek de kalmak da zorunlu olacaktı. Üstelik Kıdem Tazminatı da Tamamlayıcı BES'e dahil edilecekti ve tüm hararetli tartışmalar da zaten bu noktada tıkandı.


Ardından Yurtdışında yaşayan vatandaşların döviz ile ödeme yapabileceği bir sistemle Yurtdışı BES veya Dövizli BES adında bir uygulama önerisi ortaya atıldı. Uluslararası para transferlerindeki teknik sorunların bankacılık adına bu fikir de sonraya ertelenen konulardan biri oldu.


En gerçekçi öneri olan 18 Yaş Altı Bireysel Emeklilik (BES) 2021 Mart ayında resmi olarak devreye alınacağı üzere açıklamayla hayatımıza diğer BES konuları gibi hızla girdi.


Buna göre henüz kriterleri tam belirlenmemiş olan 18 yaş altı BES için katılımcının 18 yaş altından küçüklerin olması yönünde.


Ancak diğer kriterler gibi bu kriter de henüz net değil.




4 görüntüleme0 yorum
Tuva, Tuvart, Tuva Art, Tuvart Haber

Haber

bottom of page