top of page

18 Yaş Altı BES Yapılıyor

Haziran 2021 itibarıyla satışa sunulacağı ön görülen 18 Yaş Altı (BES) Bireysel Emeklilik sözleşmeleri, 25 Mayıs itibarıyla satışa sunulması resmen onaylandı. Ailenizde bulunan ve 18 yaşından küçüklere BES artık yaptırabilirsiniz. İşte detaylar.


18 Yaş Altı BES Yapılıyor
18 Yaş Altı BES Yapılıyor

18 YAŞ ALTI BES İMKANI


25 Mayıs 2021 itibarıyla 18 Yaş Altı BES imkanı resmen başlamış durumda.


Sigortacılık ile Diğer Bazı Alanlara İlişkin Kanunlarda ve Bir Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile 20 Mayıs 2021 tarihinde TBMM tarafından kabul edildi.


Böylece ebeveynler yeni doğmuş bebekler için BES yaptırabilecek.




BES YAŞ SINIRI


Otomatik Katılım Sistemi için üst yaş sınırı 45 olmak üzere Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) çerçevesinde üst yaş sınırı bulunmamaktadır. Ancak bu yasanın çıkmasına kadar BES'e giriş için alt yaş sınırı bulunuyordu. Bu yasa ile artık herkes Bireysel Emeklilik Sistemine katılabilecek. Böylece gönüllü BES yaş sınırında ne alt ne de üst yaş sınırı kalmadı.




18 YAŞ ALTI BES KARARI


Sigortacılık ile Diğer Bazı Alanlara İlişkin Kanunlarda ve Bir Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile TBMM 27/4 dönemi ve yılı, 2/3623 Esas No ile 10 Mayıs 2021 tarihinde Başkanlığa Geliş Tarihiyle, Uşak Milletvekili İsmail Güneş ve 66 diğer milletvekilinin Önerge Sahibi olduğu yasa 20 Mayıs 2021 tarihinde TBMM tarafından kabul edildi.


18 yaş altı BES hakkındaki kanunun belgesini görmek için aşağıdaki belgeyi inceleyebilirsiniz.


2-3607-BES-18-YAS-ALTI-Kanunu-meclisten-
.
Download • 999KB

18 YAŞ ALTI BES UYGULAMASI


Mevcuttaki BES uygulamasında 18 yaş altından küçüklere BES sözleşmesi yapılamıyordu. Ancak şimdi 18 yaşından küçükler Bireysel Emeklilik Sözleşmesinde katılımcı olabiliyor. Yani sözleşmede taraf olabiliyor.


Eskiden "fiili ehliyet" zorunluluğu bulunan sistemden bu sebeple bu detay çıkarıldı. Bebeklerin fiili ehliyet sahibi olamayacağı için bu detay artık geçerli değil.


Diğer yandan BES sözleşmesinin ödeyeni de 18 yaşından küçükler olamıyor. Ebeveynler ya da resmi sorumlular, 18 yaş altı BES sözleşmesinin ödeyeni konumunda ancak taraf değiller.


Diğer tüm koşullar 18 Yaş Altı BES Uygulaması için geçerlidir.




18 YAŞ ALTI BES BAŞVURU
18 YAŞ ALTI BES BAŞVURU


18 YAŞ ALTI BES BAŞVURU


Şu an bütün BES ve Sigorta şirketleri aniden aktifleşen bu kanun sonucunda bekledikleri gelişme ile 18 yaş altı BES başvuru almaya başladı. Online BES satışı yapan firma sayısı zaten Türkiye'de çok az. Şu an 18 yaş altı BES başvuru şeklinde alınıyor. İlerleyen zamanlarda bazı firmaların online BES satışlarına 18 yaş altı BES planları eklemesi mümkün.



18 YAŞ ALTI BES NE ZAMAN


Yıllardır 18 yaş altı BES konusu Bireysel Emeklilik (BES) şirketlerinin gündemindeydi. Hemen her şirket CEO'su bu konuyu medyada sık sık gündeme getiriyor ve talep olarak arz ediyordu.


Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ile neredeyse birlikte konuşulagelen 18 yaş altı BES konusu 2021 yılı başları itibarıyla hızla incelemeye alındı. Mart ayında detaylar görüşüldü. Haziran 2021 itibarıyla satışa sunulacağı ifade edildi.


Ancak 20 Mayıs itibarıyla kanunlaşan 18 yaş altı BES konusu 25 Mayıs 2021 itibarıyla resmen satışa açıldı.



18 YAŞ ALTI BİREYSEL EMEKLİLİK (BES) ZORUNLU MU?


Zorunlu BES olarak anılan Otomatik Katılım Sistemi bile zorunlu değildir. Yani katılması bazı şartları karşılayan firmalar nezdinde zorunlu ancak OKS - Otomatik Katılım Sistemine girenlerin kalması zorunlu değil.


Dolayısıyla aslında Zorunlu BES olarak algılanan sistemde dahi zorunlu kalmak koşulu bulunmuyor.


18 yaş altı BES ise zaten gönüllü BES tarafında bulunuyor ve özel emeklilik alanında bulunduğu için herhangi bir zorunluluğu bulunmuyor.



18 YAŞ ALTI BES ŞARTLARI


Mevcuttaki gönüllü BES kriterlerinden 18 yaş altı BES şartlarının büyük oranda benzerliği bulunmaktadır. Farklı olan 2 konu şöyle:


1 - 18 yaşından küçüklere BES yapıldığında, çocuk veya genç; BES sözleşmesinin katılımcısı olur ve sözleşmede "taraf" konumundadır.

2 - 18 yaş altı BES yapılan bir bebek, çocuk ya da genç hiçbir şekilde "ödeyen" konumunda olamaz.


Diğer tüm koşullar her iki BES için de aynıdır.



18 YAŞ ALTI BES NASIL YAPILIR?


Online olarak şu an satışı bulunmayan 18 yaş altı BES sözleşmelerini firmanızdaki yetkilinize ulaşarak ya da resmi web sitelerinde bulunan başvuru alanlarından ulaşarak çocuklarınız için BES başlatabilirsiniz.


daha fazla sorularınız için TuvARTHaber İletişim Formundan bize ulaşabilir, sorularınızı sorabilirsiniz. Ya da Sitemizde bulunan Chatbot alanından bize mesaj bırakabilirsiniz.



44 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Tuva, Tuvart, Tuva Art, Tuvart Haber

Haber

bottom of page