top of page

18 yaşından küçüklere Bireysel Emeklilik

Güncelleme tarihi: 4 May 2021

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) çerçevesinden eskiden beri konuşulan konu, Cumhurbaşkanının Ekonomi Reform Paketi tanıtım toplantısı ile hızla yeni bir döneme girmiş oldu. 18 yaşından küçüklere bireysel emeklilik konusu en çok konuşulan konular arasında.


18 yaşından küçüklere Bireysel Emeklilik


Makale : Elçin Tuva


Çocuklar için BES konuşmaları yıllardır yapılır. Faydaları anlatılır.


En çok da 56 yaşta elde edilecek maksimum gelir için sisteme erkenden giriş yapmanın öneminden bahsedilir. Fakat yeni doğmuş bir bebek için başlatılacak olan BES sözleşmesinin 56 yıl boyunca aktif halde ödeme alacağı hele ki ülkemiz açısından hiç de gerçekçi bir yaklaşım değil.


Matematik olarak mümkün olabilir ama her matematiksel rakamı gerçek hayatta yaşarken göremiyoruz. Bu şekilde bahsedilen konunun bu yönü de aynı şekilde...

Matematiksel olarak anlatılabilir ama gerçek hayatta uygulanamaz.


Dolayısıyla devlet yetkililerinin kesinlikle ve kesinlikle 18 yaşından küçüklere bireysel emeklilik planlamaları yaparken 56 yaş sınırını bir kere gözden geçirmeleri şart. Kimse sıfır yaşından başlayıp 56 yaşına kadar BES katkı payı ödemez. Ödeyebilse bile ödemek istemez. Allah aşkına! SGK ve BAĞKUR bile 25 yaşlarımızda başlıyor! 56 yıl boyunca yaşamak haricinde başka neye sabit kalmışız!


Bu çok saçma bir fikir!


18 yaşından küçüklere BES konusunun temelinde 10 yılı doldurmak olmalıdır. 10 yıldan daha fazla kalıp 18 yıla en çok yaklaşanın daha fazla avantajı konuşulabilir ki bebeklik döneminden birikim yapılması ebeveynler tarafından düşünülmeye başlasın.


Ancak sistem devreye girdiğinde 17 yaşında çocuğu olan bir aile de mağdur olmasın!


Her haliyle anne ve babaların 18 yaşından küçük olan aile üyelerine birikim hareketleri desteklenmelidir. Zorlayıcı unsurlar elemine edilmeli ve ailelerin tasarrufa yönlendirilmesi kârlı bir yapıya dönüştürülmelidir.


Aksi takdirde "ölme eşeğim ölme" kıvamına kimse gelmek istemez. Kimse de vatandaşı bu kıvama getirmeyi düşünmesin.


Nasrettin Hocanın "göle maya çalması" gibi... Efenim o göl, o mayayı tutmaz...

26 görüntüleme0 yorum
Tuva, Tuvart, Tuva Art, Tuvart Haber

Haber

bottom of page