top of page

AB'nin Kızıldeniz Gemisini Koruma Misyonu Yunanistan'da

Yemen'deki Husi isyancıların saldırıları deniz trafiğini tehdit etmeye, ticareti engellemeye ve fiyatları artırmaya devam ederken, Avrupa Birliği Pazartesi günü Kızıldeniz'deki kargo gemilerinin korunmasına yardımcı olmak için bir deniz misyonu başlattı.



gemi

Yunanca "kalkan" anlamına gelen Aspides olarak adlandırılan misyon, Yunan Tuğamiral Vasilios Griparis'in komutası altında, Yunanistan Hava Kuvvetlerine ve NATO karargahına ev sahipliği yapan orta Yunanistan'daki Larissa'da yürütülecek.


İran destekli Husiler, İsrail'in Ekim ayında Gazze'de Hamas'a karşı başlattığı saldırı üzerine ticari gemilere yönelik ısrarlı bir insansız hava aracı ve füze saldırıları kampanyası yürüttü. Ancak Yemen merkezli isyancılar İsrail'le bağlantısı zayıf olan veya hiç olmayan gemileri sık sık hedef alıyor ve bu da Asya, Orta Doğu ve Avrupa arasındaki küresel ticaretin kilit rotasında nakliyeyi tehlikeye atıyor.


Buna karşılık ABD ve İngiliz güçleri Husiler tarafından kullanılan birçok hedefi bombaladı.

Ancak AB misyonu herhangi bir askeri saldırıda yer almayacak ve yalnızca denizde faaliyet gösterecek.


AB genel merkezi, bloğun dışişleri bakanlarının misyonu onaylamasının ardından yaptığı açıklamada, "Savunma görevi kapsamında, operasyon denizde durumsal farkındalık sağlayacak, gemilere eşlik edecek ve onları denizde olası çok alanlı saldırılara karşı koruyacak." dedi.


“Tüm küresel ekonomi darbe alıyor. Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock Brüksel'de gazetecilere verdiği demeçte, Kızıldeniz'deki Husi füzeleri tarafından sürekli olarak tehlikeye atılan sadece Avrupa gemileri değil, aynı zamanda tüm uluslararası denizcilik endüstrisidir.

Misyonun, Avrupa gemilerini korumanın yanı sıra, “uluslararası toplum olarak saldırılar karşısında birlikte durduğumuzu açıkça ortaya koyduğunu; Deniz yollarının özgürlüğüne yönelik terörist saldırılar.” Almanya da Belçika gibi misyona bir firkateynle katkıda bulunuyor.


Kaynak : Kathimerini

9 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Tuva, Tuvart, Tuva Art, Tuvart Haber

Haber

bottom of page