top of page
Yazarın fotoğrafıTuvART Haber

ABD 50 Yıl Sonra İlk Kez Aya İniş Yaptı

Teksas merkezli Intuitive Machines şirketi tarafından inşa edilen ve uçurulan bir uzay aracı Perşembe günü ayın güney kutbu yakınına indi; bu, ABD'nin yarım yüzyılı aşkın süredir ay yüzeyine yaptığı ilk iniş ve özel sektör tarafından gerçekleştirilen ilk iniş oldu.



mekik

Araçta çeşitli araştırma araçları bulunan NASA, bu inişi, astronotların bu on yıl içinde planlanan geri dönüşünden önce, bilimsel keşif görevlerinde ticari olarak uçan bir uzay aracı ekibini aya gönderme hedefinde büyük bir başarı olarak açıkladı.


Ancak Perşembe günkü inişin ardından yaşanan ilk iletişim sorunları, aracın bozulmuş veya bir şekilde engellenmiş olup olmadığı konusunda soruları gündeme getirdi.


Şirket ve NASA yorumcuları, Intuitive Machines'in (LUNR.O) ortak internet yayınında, Odysseus adı verilen mürettebatsız altı ayaklı iniş robotunun saat 18:23 EST (2323 GMT) civarında yere indiğini söyledi.

İniş, uzay aracının otonom navigasyon sisteminde, yerdeki mühendislerin 11. saatte test edilmemiş bir çözüm bulmasını gerektiren bir sorunun ortaya çıktığı, heyecan verici bir son yaklaşma ve alçalmayı sonlandırdı.


Ayrıca beklenen radyo kesintisinden sonra uzay aracıyla iletişimi yeniden kurmak ve Dünya'dan yaklaşık 384.000 km uzakta kaderini belirlemek biraz zaman aldı.


Akşamın ilerleyen saatlerinde şirket, sosyal medya platformu X'te uçuş kontrolörlerinin "Odysseus'un dik olduğunu ve veri göndermeye başladığını doğruladığını" belirten bir mesaj yayınladı.


Kaynak : Reuters



3 görüntüleme0 yorum

コメント


Tuva, Tuvart, Tuva Art, Tuvart Haber

Haber

bottom of page