top of page

ABD, Suriye'den Çekilmeyeceğini Söyledi

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Vekili Victoria Nuland, DEAŞ'ın devam eden tehdidi karşısında ülkesinin güçlerini Suriye'den çekmeyi düşünmediğini, Türkiye ile koordineli çalıştığını ifade etti.


hakan fidan
Hakan Fidan, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Vekili Victoria Nuland ile bir görüştü (Türkiye Dışişleri Bakanlığı)

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Vekili Victoria Nuland, DEAŞ'ın devam eden tehdidi karşısında ülkesinin güçlerini Suriye'den çekmeyi düşünmediğini ifade etti. Nuland, söz konusu savaşın yönetilmesine ilişkin bazı yönlerdeki anlaşmazlığa rağmen, Türkiye ile iş birliğinin güçlendirilmesinin önemine dikkat çekti.


Nuland, “Öncelikle ABD'nin Suriye'den çekilmeyeceğini açıkça belirtmek isterim. DEAŞ hâlâ birçok yerde faaliyet gösteriyor. Biz ve Türkiye onlarca yıldır terörle mücadelede ortağız” ifadelerini kullandı.


Nuland, geçtiğimiz pazar ve pazartesi günü Ankara'da düzenlenen Türkiye-ABD Stratejik Mekanizması toplantılarına katılımının ardından CNN Türk'e verdiği röportajda şunları söyledi: “Nerede olursa olsun DEAŞ'a karşı mücadelede güçlü ortaklar olduk. Bunun ister Irak'ta ister Suriye'de olsun Türkiye ile birlikte devam etmesi gerekiyor.”


Nulan sözlerini şöyle sürdürdü:


“Bu mücadelenin nasıl yürütüleceği konusunda her zaman aynı fikirde olmasak da (ABD ve Türkiye) iş birliğimizi güçlendirmek her zamankinden daha önemli. DEAŞ halen birçok bölgede faaliyet gösteriyor ve trajik olaylara neden oluyor. Bu, geçtiğimiz gün İstanbul'da (St. Maria Kilisesi) meydana gelen ve bir kişinin ölümüne yol açan saldırıda da Ürdün’deki ABD kuvvetlerine yönelik saldırıda da trajik bir şekilde görüldü. Bu nedenle birbirimize ihtiyacımız var. Konuştuğumuz konulardan biri de terörle mücadelede iş birliğini yeniden güçlendirmek ve Suriye’de nasıl bir yol izleyeceğimiz konusunda diyalog kurmaktı. Çünkü iki tarafın da orada özellikle terörle mücadele konusunda önemli çıkarları var.”


Türkiye ile ABD arasında, Washington'un DEAŞ'a karşı savaşta yakın müttefik olarak gördüğü Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) en büyük bileşeni olan Kürt Halk Savunma Birlikleri'ne (YPG) sağladığı destek konusunda anlaşmazlıklar sürüyor. Ankara ise YPG’yi Türkiye, ABD ve Avrupa tarafından terör örgütü olarak sınıflandırılan PKK'nın Suriye'deki uzantısı olarak görüyor.


ABD'nin Suriye'den çekilmesine ilişkin tartışmalar, Foreign Policy dergisinin ABD Dışişleri Bakanlığı ve Pentagon'daki kaynaklara atıfta bulunarak bir hafta önce Beyaz Saray'ın ABD güçlerinin Suriye'den tamamen çekilmesi olasılığını araştırdığını bildirmesinin ardından arttı.


Kaynaklar, ABD yönetiminin artık Suriye'deki misyonuyla meşgul olmadığını ve bunu “gereksiz gördüğünü” ifade etti. Henüz nihai karar verilmemiş olsa da şu anda yönetim içinde güçlerin ne zaman ve nasıl çekileceği konusunda tartışma sürüyor. Ancak Washington, Suriye'den çekilme yönünde herhangi bir düşüncesi olduğunu yalanladı.


Bu arada Türkiye Cumhuriyeti Millî Savunma Bakanlığı, dün (Çarşamba) Suriye'nin kuzeyinde YPG mensubu 13 teröristin öldürüldüğünü duyurdu.


Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, Suriye'nin kuzeybatısındaki Halep'te, Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı operasyonlarının yürütüldüğü bölgelerde teröristlerin barış ve güvenlik ortamını bozmak amacıyla ‘taciz ateşi’ açtığı ifade edildi.


Açıklamada, Türk Silahlı Kuvvetleri ve Ankara destekli Suriye Milli Ordusu bağlantılı Suriyeli gruplar tarafından kontrol edilen Zeytin Dalı harekât bölgesinde Türk ordusunun düzenlediği operasyonda PKK’ya ait silah ve mühimmat ele geçirildiği bildirildi.


Açıklamanın devamında şu ifadeler yer aldı: “Çatışma sonucu bir terörist grup kaçmadan önce Zeytin Dalı harekât bölgesine sızma girişiminde bulundu. Teröristlerin sızmaya çalıştığı noktalarda Türk güçleri, teröristlerin kaçmadan önce geride bıraktıkları çok sayıda silah ve mühimmatı ele geçirdi.”


Kaynak : Şarkul Avsat

5 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Tuva, Tuvart, Tuva Art, Tuvart Haber

Haber

bottom of page