top of page

Aktoty Tuleugali, Aliya için söyledi

Güncelleme tarihi: 28 Oca

Kazakistan Cumhuriyetinin bağımsızlık kazanmadan önceki dönemde savaşçı kadın temsilcilerden Aliya Nurmukhambetovna Moldagulova için yazılan eseri Aktoty Tuleugali seslendirdi.


Aktoty Tuleugali
Aktoty Tuleugali

Aktoty Tuleugali, Kazaksitan Cumhuriyetinin resmi kuruluşlarının da solistliğini yapmakla beraber bireysel performanslarıyla da dikkatleri üzerine çekiyor.


Sanatı kadar karakterli duruşuyla da bol puan toplayan Aktoty, birçok performansında Kazakistan Cumhuriyetinin bağımsızlık mücadelesini yansıtan ezgileri de seslendiriyor.


En son "Aliya" şarkısını seslendirdiği kadın kahraman olan Aliya'nın (gerçek adı Ilya'dır, arkadaşları ise ona "Leah" demekteydi. Kazakistan'ın bağımsızlık öncesi dönemde yetiştirdiği kadın savaşçılardandır.


Aliya Nurmukhambetovna Moldagulova, 25 Ekim 1925'te Aktobe ilçesine bağlı Kobda ilçesine bağlı Bulak köyünde Nurmuhammed Sarkulov ve Marzhan Moldagulova ailesinde doğdu. 1943'te Merkez Kadın Keskin Nişancı Eğitim Okulu Mezunlarından oldu.


54. Özel Tüfek Tugayının 4. Taburunda (22. Ordu, 2. Baltık Cephesi) keskin nişancıydı. 30'dan fazla düşman askeri ve subayı öldürüldü. Kazak bir kahramanın kızı olan Aliya, 14 Ocak 1944'te kuzey Pskov bölgesi, Novosokolniki ilçesi Kazalikha köyü için yapılan savaşta bir Nazi subayının elinde öldü. Novosokolniki ilçesinin Monakova köyünde toprağa verildi.


Aliya Nurmukhambetovna Moldagulova, 4 Haziran 1944 yılında Sovyetler Birliği Kahramanı unvanını aldı. Lenin Nişanı ile ödüllendirildi.





Aktoty Tuleugali Kimdir?


Kazakistan Cumhuriyeti Oral şehri memleketlisi olan Aktoty Tuleugali, Almatı'da yaşamaktadır.

Kadın Öğretmenlik okulunda okuyan ama çocukluğundan bu yana müzik eğitimi alan Aktoty, yıllardan beri Kazakistan Cumhuriyeti'nin resmi oluşumları içinde yer almakta ve performanslar sergilemektedir.


Türkiye'de tanınması "Türk Milletiyiz" adlı eseri seslendirmesiyle gerçekleşti.


Söz ve müziği İsmail Hakkı Erdoğmuş'a ait eser, Türk Dünyasında uzun zamandan beri sevilerek dinlenen bir eser.


Ancak Aktoty, Türkiye'den sadece "Türk Milletiyiz" adlı eseri seslendirmedi. Gurur duyduğumuz ve kendini dünyaya ispat etmiş sanatçılarımızdan olan Neşet Ertaş'ın "Gönül Dağı" adlı eserini başarıyla yorumlayan Aktoty Tuleugali, bu yorumuyla da Türkiye'de dikkatleri üzerine çekti.



Әлия


Әлия Нұрмұхамбетқызы Молдағұлова (шын есімі Ілия, майдандас достары «Лия» деп атапты) 1925 ж. 25 қазанда Ақтөбе облысы, Қобда ауданының Бұлақ ауылында Сарқұлов Нұрмұхаммед және Молдағұлова Маржанның отбасында дүниеге келген.1943 ж. Снайперлер дайындау орталық әйелдер мектебін аяқтайды. 1943 ж.


бастап 54-ші арнайы атқыштар бригадасы 4-батальонының снайпері болған (22-ші әскер, 2-ші Балтық жағалауы фронты). Жау әскерінің 30-дан аса сарбаздары мен офицерлерінің көзін жойған. Қазақтың батыр қызы 1944 жылы 14 қаңтарда Псков облысының солтүстігіндегі Новосокольники ауданы Казалиха деревнясы үшін болған соғыста фашист офицерінің қолынан қаза тапты. Ол Новосокольники ауданының Монакова ауылында жерленген.


Әлия Нұрмұхамбетқызы Молдағұловаға 1944 ж. 4 маусымда Кеңес Одағы Батыры атағы берілді. Ленин орденімен марапатталды.




Aktoty Tuleugali Albümü




667 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Tuva, Tuvart, Tuva Art, Tuvart Haber

Haber

bottom of page