top of page
Yazarın fotoğrafıTuvART Haber

Alexey Navalny Öldü

Rusya Federasyonu Yamalo-Nenets Özerk Okrugu Federal Cezaevi Servisi Dairesi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in en sert muhaliflerinden olan Alexei Navalny'nin kaldığı cezaevinde hayatını kaybettiğini açıkladı.


Alexei Navaln
Alexei Navaln

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in en sert muhaliflerinden olan Navalny, geçtiğimiz aylarda Sibirya yakınlarındaki Yamalo-Nenets bölgesinde bir cezaevine nakledilmişti.


Söz konusu ceza infaz kurumundan bugün (16 Şubat) yapılan açıklamada, Navalny'nin öldüğü belirtildi.


Yamalo-Nenets Özerk Bölgesi Federal Cezaevi Servisi, internet sitesinde yayınladığı açıklamada, Navalny'nin yürüyüş yaptıktan sonra "kendini iyi hissetmediğini" ve "anında bilincini kaybettiğini" belirtti.


Açıklamanın devamında, sağlık personelinin çağrıldığı ancak Aleksey Navalny'yi hayata döndüremedikleri belirtildi.


Muhalif liderin ölüm nedeninin tespit edilmeye çalışıldığı kaydedildi.


Navalny'nin kaldığı "Kutup Kurdu" kolonisi olarak bilinen cezaevi, ülkedeki en ağır şartlara haiz hapishanelerden biri olarak kabul ediliyor.


Başkent Moskova'ya 1900 km mesafede ve aşırı soğukların yaşandığı bir kentte bulunuyor.

Aralık ayında, taraftarları ve sevenleri, haftalarca Navalny'den haber alamamış ancak daha sonra kutup bölgesine nakledildiği ortaya çıkmıştı.


Kuzey Kutup Dairesi'nin yaklaşık 60 km kuzeyindeki cezaevi, 1960'larda bir zamanlar zorunlu Sovyet çalışma kampları olan GULAG sisteminin bir parçası olarak kurulmuştu.


Navalny, Ocak 2021'de yurt dışından Rusya'ya dönüşünde daha önce hakkında verilen 3,5 yıllık cezasını çekmek üzere cezaevine konulmuş, ardından bu yıl 4 Ağustos'ta da "aşırılıkçılık" suçlamalarıyla 19 yıl daha hapis cezasına çarptırılmıştı.


Aleksey Navalny'nin hücresinin Rusya'nın uç noktasına taşınmasının, mevcut Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yeniden başkanlığa adaylığını açıklamasından kısa süre sonraya denk gelmesi dikkatleri çekmişti.



Aleksey Navalny
Aleksey Navalny


Annesi: Oğlum sağlıklı ve mutluydu


Rus Novaya Gazeta gazetesi, Aleksey Navalny'nin annesinin, oğlunu en son 12 Şubat'ta gördüğünde "hayatta, sağlıklı ve mutlu" olduğunu söylediğini aktardı.


Novaya Gazeta'nın haberine göre Lyudmila Navalnaya, bir Facebook paylaşımında şu ifadeyi yazdı:


"Herhangi bir başsağlığı mesajı duymak istemiyorum. Onu en son 12 Şubat'ta cezaevinde bir toplantıda gördük. Hayattaydı, sağlıklı ve mutluydu."


Aleksey Navalny Kimdir?


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e karşı durmanın bedelini ağır ödeyen, birçok kez tutuklanan, mahkeme karşısına çıkarılan, hapse atılan ve fiziksel şiddete maruz kalan muhalif lider Navalny'nin siyaset hayatı mücadeleyle dolu


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in kamuoyu önünde en fazla bilinen muhaliflerinden Yolsuzlukla Mücadele Fonu kurucusu Aleksey Navalny, Moskova'nın yaklaşık 40 kilometre dışındaki Butyn'de 4 Haziran 1976'da doğdu. Halkın Dostluğu Üniversitesi'nden 1998 yılında hukuk diploması aldı ve 2010 yılında Yale'de burslu olarak çalıştı. Navalny'nin iki çocuğu bulunuyordu.


Navalny, adını 2008 yılında Rus siyasetindeki ve kamu şirketlerindeki yolsuzluk ve görevi kötüye kullanma uygulamalarını ifşa eden blog yazılarıyla duyurdu.


Asıl mesleği avukatlık olan Navalny bu dönemde büyük petrol şirketleri ve bankalara ait ufak hisseler satın almak suretiyle şirket içindeki ve kamu harcamalarındaki boşlukları tespit ederek takipçilerine duyurmaya başladı.


Süreç içinde iktidardaki Birleşik Rusya Partisi'ne karşı muhalif seslerden birine dönüştü ve yürüttüğü yolsuzluk karşıtı kampanyalarla o dönemdeki parti lideri Vladimir Putin'in en keskin eleştirmenlerinden biri haline geldi.


Protestolar, gözaltılar, davalar ve saldırılar


2011 yılındaki parlamento seçimleri öncesinde takipçilerine iktidar partisi dışında herhangi bir partiye oy vermeleri çağrısında bulunan Navalny, parlamento binası önündeki bir protesto gösterisi sırasında tutuklanarak 15 gün hapis yattı.


Usulsüzlük iddialarının dile getirildiği seçimlerde Birleşik Rusya Partisi oy kaybına uğradı. Navalny ise salıverilişinin ardından, seçim sonrası düzenlenen 120 bin kişinin katıldığı dev protesto gösterisinde ön sırada yer aldı.


2012 yılında yapılan devlet başkanlığı seçimlerini kazanan Putin, Navalny'nin geçmiş çalışmalarına dair soruşturma başlattı. Kirov'da bir yolsuzluk suçu sebebiyle beş yıl hapis cezasına çarptırılan Navalny, ertesi gün bir üst mahkeme tarafından salıverildi.

Dava ilerleyen yıllarda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) taşındı.


İlk sınavı Moskova belediye başkanlığı seçimlerinde verdi


Yaşanan hukuki sürece rağmen, 2013 yılında Moskova belediye başkanlığı seçimlerine katımasına izin verilen Navalny, seçimi yüzde 27 oy alarak, Putin'in adayı Sergei Sobyanin'in ardından ikinci sırada tamamladı.


Kremlin'in kontrolündeki geleneksel medyanın desteği olmadan, yalnızca sosyal medya ve internet üzerinden sesini duyurmaya çalışan siyasetçinin aldığı sonuç birçok çevre tarafından büyük başarı olarak nitelendirildi.


2017 yılı ve Navalny


Bu başarısından güç alarak devlet başkanlığı koltuğunu hedefleyen muhalif siyasetçi için özellikle 2017 yılı hareketli geçti.


Şubat 2017'de ülke çapında onlarca kentte başlayan ve binlerce kişinin gözaltına alındığı dev yolsuzluk karşıtı gösterilerde başı çeken Navalny, Başbakan Dimitri Medvedev'i milyar dolarlık emlak imparatorluğu ile bağlantısını ortaya koyan yazıları sebebiyle kışkırtıcı rol oynadığı gerekçesiyle tutuklandı. 15 gün sonra salıverilen Navalny seçim ofisini açarak devlet başkanlığı seçimi için kampanya çalışmalarına başladı.


Mart 2017'de ise sokakta saldırıya uğradı. Sibirya'da halkla görüştüğü sırada, yoldan geçen biri Navalny’nin yüzüne yeşil renkte antiseptik sprey sıkması üzerine yaralandı.


Bütün çabalarına rağmen 2018 devlet başkanlığı seçimlerine aday olarak katılmasına izin verilmeyen. muhalif lider, seçimin boykot edilmesi çağrısında bulundu.


Kaynak : EuroNews




10 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


Tuva, Tuvart, Tuva Art, Tuvart Haber

Haber

bottom of page