top of page

"Arkadağ" Türk Dünyasının İlk Akıllı Şehri

Türk Dünyasının İlk Akıllı Şehri olarak inşa edilen Arkadağ, Türkmenistan'da açıldı.

Arkadağ, Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov
Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov

Başkent Aşkabat'ın 30 kilometre güneybatısında bulunan "Arkadağ" şehrinin açılış törenine, Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov'un yanı sıra Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, 50'ye yakın ülkeden üst düzey yönetici, ülkedeki diplomatik misyon temsilcileri, basın mensupları ve çok sayıda davetli katıldı.


Türkmenistan'da eski devlet başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov onuruna inşa edilen 5 milyar dolarlık 'akıllı" şehir, ülkeyi 2006-2022 yılları arasında yöneten ve Kahraman Arkadağ (Koruyucu) unvanını taşıyan Berdimuhamedov'un adını taşıyor. Şehirde dikilen anıtlar arasında Berdimuhamedov'u en sevdiği at cinsi olan Akhal-Teke üzerinde gösteren heykel de bulunuyor.


Arkadağ
Arkadağ "Akıllı Şehir" Açılışı

"Geleceğin şehri"


Arkadağ'ı "geleceğin şehri" olarak tanımlayan yetkililer, inşaatında "yeşil" teknolojilerin kullanıldığına dikkat çekti.


İnşaat ve Mimarlık Bakanlığı'ndan bir yetkili Berdimuhamedov'un projeyi yakından izlediğini ve "değerli tavsiyelerini" sunduğunu kaydetti.


Adının açıklanmasını istemeyen bir çalışan törene katılmasına izin verilen AFP muhabirine "Onun çabaları sayesinde yiğit atalarımızın topraklarında güzel bir şehir ortaya çıktı" dedi.


Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Genel Sekreteri Büyükelçi Kubanıçbek Ömüraliyev
Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Genel Sekreteri Büyükelçi Kubanıçbek Ömüraliyev

Türk Devletleri Teşkilatı da Katılım Sağladı

Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Genel Sekreteri Büyükelçi Kubanıçbek Ömüraliyev, 29 Haziran 2023 tarihinde Türkmenistan'ın Ahal vilayetindeki Arkadağ şehrinin açılış törenine katıldı.


Türkmenistan Cumhurbaşkanı Sayın Serdar Berdimuhamedov’un himayesinde düzenlenen açılış törenine, aralarında yabancı devlet adamlarının da bulunduğu üst düzey heyetler katıldı ve Arkadağ şehrinde inşa edilen kültürel ve toplumsal değeri olan yapılar ve konutlar hakkında bilgi aldı.


Konuklar ayrıca Türkmen halkının Milli Lideri, Türkmenistan Halk Maslahatı Başkanı Sayın Gurbanguli Berdimuhamedov'un adını taşıyan çocuk rehabilitasyon merkezinin açılış törenine katıldılar.


Açılış kutlamaları Arkadağ şehri için düzenlenen ödül ve sertifika töreni ile devam etti. Genel Sekreter, Türkmenistan Cumhurbaşkanı Sayın Sardar Berdimuhammedov'un huzurunda Arkadağ şehrine "Türk Dünyasının İlk Akıllı Şehri" statüsünün verildiği TDT sertifikasını takdim etti.


Etkinlik, Arkadağ şehrinin açılışına ithaf olunan resmi resepsiyon ve konserle devam etti.

Türkmenistan'ın ilk akıllı şehri olarak kabul edilen Arkadağ'da 70 binden fazla kişinin yaşayacağı tahmin ediliyor.

33 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Tuva, Tuvart, Tuva Art, Tuvart Haber

Haber

bottom of page