top of page

Avrupa Birliğinden Tigray Çağrısı

Güncelleme tarihi: 4 May 2021

Avrupa Birliği (AB), Eritre yönetimini, kuvvetlerini Etiyopya’nın Tigray bölgesinden geri çekmeye çağırdı. Açıklamada, Eritre kuvvetlerinin Addis Ababa’da yaşanan çatışmalarda bölgesel güçlere karşı Etiyopya Federal Ordusu’nu desteklediği bildirildi.


Avrupa Birliği

Kaynak: Şarkul Avsat, Washington / Brüksel


Şarkul Avsat’ın AFP’den aktardığı habere göre Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed, 2020 Kasım ayı başlarında Tigray Halk Kurtuluş Cephesi’nin (TPLF) silahlarına el koymak için Federal Ordu’nun Tigray’a gönderileceğini duyurdu. Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed’in 2018 yılında iktidara gelene kadar geçen 30 yıllık süre zarfında Addis Ababa’daki bölgeyi TPLF kontrol ediyordu.


Asmara ve Addis Ababa, Eritre güçlerinin bölgedeki varlığını defalarca reddetti. Cuma günü, Eritre, kuvvetlerini Tigray’da bulunduğunu ilk kez itiraf ederek kuvvetlerinin geri çekilmeye başladığını açıkladı.


AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, dün, AB Dışişleri Bakanları ile gerçekleştirdiği bir görüşme sonrasında açıklamada bulundu. Borrell, açıklamada, “Tigray’da çok yavaş bir ilerleme yaşanıyor. Savaş devam ediyor ve bölgeye insani yardımın ulaşması hâlâ engelleniyor. Eritre güçleri geri çekilmiyor ve insan hakları ihlali devam ediyor” dedi.


Borrell, “Eritre güçlerinin defalarca açıkladıkları geri çekilmesi artık zorunlu bir hale gelmiştir. Bölgede yaşanan insan hakları ihlalleri, savaş suçları ve kadına yönelik şiddetler yargıda görülmelidir” açıklamasında bulundu.


Tigray ile güneyde uzun bir sınır paylaşan Eritre ve Etiyopya arasında 1998-2000 yıllarında savaşlar gerçekleşti. O dönmede Addis Ababa, TPLF’nin yönetimi altındaydı.


Abiy Ahmed, 2018 yılında iktidara gelmesiyle iki ülke ilişkisi için gösterdiği çabalar nedeniyle 2019 yılında Nobel Barış Ödülü kazandı.

2 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Tuva, Tuvart, Tuva Art, Tuvart Haber

Haber

bottom of page