top of page

BAE: Arap Dünyasında Yeni İşbirliği Formüllerine İhtiyacımız Var

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkanı Diplomatik Danışmanı Dr. Enver Karkaş, Arap işbirliği formülünü eski ideolojik formüllerden uzaklaştırmanın önemine dikkati çekti. Suriye’nin Arap Birliği’ne dönmesinin doğru bir karar olduğunu belirten Karkaş, Şam’ın Arapların kararını kolaylaştırması gerektiğini söyledi.


enver karkaş, arap medya forumu, tuva, tuvart haber
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkanı Diplomatik Danışmanı Dr. Enver Karkaş, Arap Medya Forumu’nda (Şarku’l Avsat)


Dr. Karkaş, Arap Medya Forumu’nda yaptığı konuşmada “Suriye’de Captagon meselesi ve ülkelerine dönmesi gereken, ancak henüz güvencesi bulunamayan mülteci meselesi de dahil olmak üzere henüz çözülmemiş meseleler hususunda bazı endişelerimiz var” dedi.


Suudi Arabistan ve Mısır


Karkaş, ülkesinin iki ana Arap ortağa, yani Suudi Arabistan ve Mısır’a bağımlı olduğunu belirtirken, “Suudi Arabistan ve Mısır’ın varlığı olmadan BAE’de Arap eylemi yürütemiyoruz” dedi. Ülkesinin hiçbir koşulda tek başına ilerlemediğine dikkati çeken Dr. Enver Karkaş, ortaklarla çalışılması gerektiğini ve bu kanaatin çok önemli olduğunu ifade etti. Karkaş ayrıca, “Suudi Arabistan ve Mısır’ın Arap kampının temel direği olduğu kesindir” dedi.


Karkaş, ABD güvenlik garantileri konusuna da değinirken, “ABD’nin bölge ülkelerine verdiği güvenlik garantileri sözlü olup, bunların bölgenin güvenliğini ve ülkelerin çıkarlarını garanti altına alacak metinlere dönüştürülmesini sabırsızlıkla bekliyoruz” dedi.

BAE’nin dış politikasının üç başlıktan oluştuğunu dile getiren Dr. Enver Karkaş, ilk başlığın ülkenin dış politikasının BAE ve bölge için istikrarla ilgili olduğuna vurgu yaptı. Karkaş, ikinci başlığın ise ülkenin jeopolitik değil jeoekonomik bir bölgede yer alması olduğunu söylerken, bu nedenle refaha ve ülkedeki kadının statüsünü iyileştirme hareketine atıfla dış politikada değerler kavramına odaklandığını dile getirdi.


“BAE, büyüklük olarak süper güç ya da devasa bir ülke değil, ama hareket etme ve inisiyatif alma becerisine sahip” diyen Karkaş, ülkesinin ortaklık arayışına girmesi gerektiğini vurguladı.


Yarım trilyon dolar


BAE’nin gayri safi yurt içi hasılada yarım trilyon dolar sınırını aştığını, bunun da 10 milyon nüfusa sahip bir ülke için büyük bir başarı olduğunu belirtti.

Arap Medya Forumu faaliyetleri kapsamında ‘Arap Bölgesi: Senaryo ve Gelecek’ başlığı altında gerçekleştirilen oturumda konuşan Karkaş, “BAE, Hindistan, Ortadoğu ve Avrupa arasında ekonomik koridor fikrinin formüle edilmesinde önemli bir rol oynadı” dedi. Dr. Enver Karkaş, “BAE’nin Türkiye’ye ulaşan, İran’ı geçen ve Afrika’ya bağlanan diğer koridorlara yönelik hedefleri var. BAE, enerji, teknoloji, su ve yapay zekaya dayalı bir gelecek yaklaşımıyla farklı bağlamları güçlendirmediği sürece ekonomisini geliştiremeyeceğine inanıyor” açıklamasında bulundu.


Arap ülkelerindeki eşitsizlikler


Arap dünyası ülkeleri arasında eşitsizliklerin varlığına ilişkin olarak Diplomatik Danışman, “Arap dünyasında farklı hızlarda hareket eden iki ekonomi var” diyerek, Arap dünyasının ilki kalkınmada hızla ilerleyen ve ikincisi acı çeken iki kısımdan oluştuğunu kaydetti. Karkaş, Körfez ülkelerinin başarılı tecrübesini hayata geçirmenin, kendi kanaatince siyasi istikrarın varlığı ve serbest ekonomiye saygıyı gerektirdiğine dikkati çekerken, BAE’nin tecrübesiyle, özellikle ülkede 200 milletin varlığıyla bir yargı sistemine sahip olmayı başarmasının yanı sıra sosyal açıklık olacağını da söyledi.


Ülkesi ve İran arasındaki ilişkiler hakkında ise İran’ın dış politikasının değişmediğini, ancak iki ülkeyi birbirine bağlayan ortak noktalar olduğunu söyledi. Dr. Enver Karkaş ayrıca, Suudi Arabistan’ın İran’la uzlaşma turlarında uzun bir yol kat etmesinin ardından Husilerin son saldırısının, Yemen’deki uzun savaşın sona ermesini istemeyen tarafların bulunduğunu gösterdiğine dikkati çekti.


Kaynak : Şarkul Avsat

0 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Tuva, Tuvart, Tuva Art, Tuvart Haber

Haber

bottom of page