top of page

Bakü - Tiflis - Türkiye - İtalya hattı açıldı

Güncelleme tarihi: 4 Oca 2021

Toplam 3.500 km uzunluğundaki Bakü-Tiflis-Türkiye-İtalya doğalgaz boru hattı bugün hizmete girdi. Böylece Azerbaycan, Güney Kafkasya doğalgaz boru hattıyla en büyük gaz ithalatçısı olan Avrupa'ya gazı doğrudan ulaştırmayı başardı.


Kaynak: AvrAsya Haber / Kazakistan
Kaynak: AvrAsya Haber / Kazakistan

Gürcistan'ın, kendi topraklarından geçen boru hattının hat geçiş ücreti olarak kârın % 5'ini alması kararlaştırıldı. Bugün Ermenistan, Rusya'ya ve Batı güçlerine maşalık yapmasaydı ve Azerbaycan topraklarını işgal edip insanlık suçu sayılan saldırılardan bulunmasaydı, o da Gürcistan gibi boru hattının topraklarından geçmesi hakkı olarak kârın % 5'ini hak edecekti.


İlham Aliyev'e göre yakın gelecekte Bulgaristan, Yunanistan, Arnavutluk ve İtalya tarafından alınan doğalgaza Bosna Hersek, Hırvatistan ve Karadağ da katılacak. Aynı zamanda Türkmenistan, İran ve Irak da boru hattının tedarikçisi olarak katılabilir.


Bakü - Tiflis yolundan sonra Türkiye'ye Erzurum üzerinden devam eden boru hattının ana tedarikçisi olan Azerbaycan, 25 yıldır bu proje üzerinde çalışıyordu.


Azerbaycan, bu hat ile Avrupa'ya 10 milyar metreküp doğal gaz gönderecek. Ancak gelecek zamanda oluşacak talebe göre bu miktarın 20 milyar metreküp olarak güncellenmesi de mümkün.



Kaynak : AvrAsya Haber / Kazakistan




110 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Tuva, Tuvart, Tuva Art, Tuvart Haber

Haber

bottom of page