top of page

BES Dondurma

Bireysel Emeklilikte Ara Verme terimi için halk arasında "BES Dondurma" olarak artık iyice yerleşen ifade, Google'da en çok aranan ve Trends listesinde yer alan bir tanımlama oldu.



Bireysel Emeklilik Sözleşmesi başlatan bir kişinin sisteme dahil olduğunda seçtiği plana göre 3 yıldan önce ayrılması halinde BES Kesintisi adıyla tanımlanan bazı ödemeleri yaparak çıkması mümkündür.


5 yıla kadar çıkılması halinde, 3 yıla göre BES Kesintileri biraz daha az olabilir ama yine de mevcuttur.


Dolayısıyla 5 yılı doldurmadan çıkmak mantıklı bir seçenek değil.

Zaten kısa süreli BES'e girmek çok mantıklı değil çünkü sistemin mantığı "Uzun Süreli Yatırım".


Yani 10 yıl için, birikim yapmak niyetinde olan bir kişinin sabırla tasarruflarını bir kenarda tutma alışkanlığı yok ise BES, bu türde bir kişi için doğru seçenek değil.


Çünkü BES adıyla bilinen Bireysel Emeklilik, 2 kriterin tamamlanması koşulu ile yüksek getiriyi süre sonunda verebilir. Bu koşulların birincisi 10 yılı tamamlamak, ikincisi 56 yaşını tamamlamak. Bunlardan herhangi birini tamamlama halinde sistemden çıkmak "Erken Ayrılma" olacak ve birikimlerin getirilerinin tamamı alınmadan mesela Devlet Katkısının tamamından yararlanamadan çıkmak demek.


BES Yönetmeliğine göre zaten belirlenen dönemde 3 ay boyunca ödeme yapılmadığında sözleşmeye ara verildiği kabul edilir.

Ara Verme için ayrıca bir çaba sarf edilmesine gerek yok. Zaten sistem aylık ödeme halinde 3 aylık katkı payının yatırılmadığını tespit edince, o BES sözleşmesini doğrudan Ara Verme kategorisine dahil ediyor.



ARA VERME veya BES DONDURMA HALİNDE NE OLUR?


Firmanızla yaptığınız sözleşme, hangi plan dahilinde ise Ara Verme Kesintisi diye bir madde var ise bu maddede bahsi geçen tutar, BES Sözleşmenizden kesilir.


Ancak BES Sözleşmenizde bulunan birikiminiz, Fon Performansına göre artmaya devam eder.


Yani BES, sözleşme hesabınıza bağlı bir birikim kuralı olduğu için aslında sizin sadece bir defa para yatırmanız ile her ay para yatırmanız arasında değişen bir mantık bulunmuyor.


1 Aylık ödemeniz de Fon getirilerine göre 10 yıl boyunca işlenir ve 10 yılın sonunda 1 aylık yatırdığınız paraya göre birikim alırsınız. Her ay yatırdığınız para da Fon Getirilerine göre 10 yıl boyunca işlenir ve 10 yılın sonunda 360 aylık birikiminize göre ödemenizi alırsınız.


Her ikisi arasındaki fark şudur:


1 ay yatırdığınız para 100 lira ise ikinci ay paranız Fon Getirileri ile 110 lira oldu ise Devlet Katkısı da 25 lira olduğuna göre 3. ay paranız 135 lira üzerinden değerlendirilmeye devam eder.


Ancak her ay ödemenizi yapacak iseniz örnek şöyle olur:


100 lira ilk ay yatırdınız, Fon getirisi ile 110 Lira, 25 lira Devlet Katkısı ile 2. Ay da 100 Lira yatırdığınızda ikinci defa 25 liralık Devlet Katkınızı da alacağınız için 3. aya 270 lira ile başlayarak paranız değerlendirilmeye devam eder.


Yani aslında birikiminizi artırdıkça, kazancınızı da siz artırmış olursunuz.


Ödemeleri yapmak zorunlu değildir.

BES Borcu diye bir şey bu sebeple bulunmaz.


BES, sizin kumbaranızdır.

Devlet de her 100 liranız için 25 lira ödeme yapar (Maksimum Devlet Katkısına kadar)


BES Dondurmak, ara vermek, BES'e dahil olmuş bir kişinin en mantıklısıdır.

Ya da kısa sürede çıkılacak ise BES'e girip yatırılan parayı çekmek, katılımcı için ana para kaybı demektir.


BES hakkında diğer sorularınızı bize iletebilirsiniz, hepsine doğru bilgilerle cevap niteliğinde yazımızı sizlerle paylaşacağız.



48 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Tuva, Tuvart, Tuva Art, Tuvart Haber

Haber

bottom of page