top of page

BES Fonu Nedir?

Güncelleme tarihi: 26 May 2021

BES Fonu olarak bilinen Emeklilik Yatırım Fonu (EYF), emeklilik şirketi tarafından emeklilik sözleşmesi çerçevesinde tahsil edilen ve katılımcılar adına bireysel emeklilik hesaplarında izlenen katkıların değerlendirilmesi amacıyla oluşturulan bir yatırım fonudur. BES birikimleri, BES fonu getirileri üzerinden nemalanır.

BES Fonu Nedir


Emeklilik Gözetim Merkezinin açıklamalarına göre EYF - Emeklilik yatırım Fonu, faizli ve faizsiz fon seçenekleri sunar ve tüzel kişiliği yoktur. BES Fonu, portföy yönetim şirketlerince yönetilir.


BES Fonu Türleri


Hisse Senedi Fonu, Borçlanma Araçları Fonu, Katılım Fonu, Karma Fon, Para Piyasası Fonu, Kıymetli Madenler Fonu, Endeks Fon, Fon Sepeti Fonu, Katkı Fonu, Değişken Fon, Standart Fon, Yaşam Döngüsü / Hedef Fon


Emeklilik yatırım fonlarının türleri, içerdikleri yatırım araçlarına göre belirlenir ve emeklilik yatırım fonları, sadece BES’e giren kişiler tarafından satın alınabilir. BES Fonu, uzun vadeli yatırım stratejileri ile yönetilir.



Tercih edilen fonlara herhangi bir asgari ve azami sınır olmaksızın yatırım yapılabilir. Bununla beraber, dahil olunan plan kapsamında sunulan fonlar arasında tercihte bulunabilir, tanımlanan sınırlar dahilinde istenilen oranlarda fon oranları belirlenebilir.


Nisan 2021 tarihine kadar BES Fonu yılda 6 kere değiştirilebiliyordu. Mayıs 2021 itibarıyla BES Fonu değişikliği yılda 12 defa yapılabilecektir. Böylelikle fon getirilerinden maksimum seviyede katılımcılar yararlanabilecektir. Ancak hiçbir BES Fonu getiri için garanti vermez. Öneriler de garanti niteliğinde değildir.


BES fonları arasında herhangi bir tercihte bulunmazsanız birikimleriniz Standart Fon’da değerlendirilir.



Faizsiz BES Fonu


Bireysel emeklilik sisteminde, faiz hassasiyeti taşıyan katılımcılar için faiz içermeyen enstrümanlara yatırım yapan, İslami finans kurallarına ve katılım bankacılığı prensiplerine uygun emeklilik yatırım fonları sunulmaktadır.


Faizsiz emeklilik yatırım fonlarının içeriğinde bulunan finansal enstrümanlar özetle şunlardan oluşabilmektedir;


  • Katılım bankalarında açılacak TL, EURO, USD katılma hesapları,

  • Faiz barındırmayan TL, USD, EURO cinsi varlıklar ile Altın, Gümüş gibi kıymetli madenleri içeren sermaye piyasası araçları,

  • Katılım endeksine ve katılım bankacılığı prensiplerine uygun hisse senetleri,

  • Altın ve kıymetli madenler,

  • Faizsiz menkul kıymet yatırım fonları (Girişim sermayesi yatırım fonu, gayrimenkul yatırım fonu vb.),

  • Türkiye’de veya yurtdışında ihraç edilen sukuk (kira sertifikası) vb. faizsiz borçlanma araçları.


67 görüntüleme0 yorum
Tuva, Tuvart, Tuva Art, Tuvart Haber

Haber

bottom of page