top of page

Bireysel Emeklilik İptal

Güncelleme tarihi: 4 May 2021

Uzun vadeli birikim alternatiflerinden olan Bireysel Emeklilik Sistemi, sisteme girenler kadar çıkanlarla da gündemde. Peki, neden Bireysel Emeklilik İptal işlemi yapılıyor? BES İptal edilmeli midir? Ya da BES, ne zaman iptal edilir?


Bireysel Emeklilik İptal

Makale : Elçin Tuva

Bireysel Emeklilik Sistemi, uzun vadede getiri elde etmek ve bu getirilerle ana paranın toplamından oluşan birikim esaslı bir sistemdir. Ancak ülkemizdeki ekonomik ve sosyal alışkanlıklar gibi olumsuz koşullarla mücadele etmek zorunda.


Şöyle ki; 56 yaşından önce birikimlerin tamamına kavuşmak bu sistemde mümkün değil. En caydırıcı kısım burası. 56 yaşına kadar yaşar mıyım, ölür müyüm, cenazeme mi birikimimi getirecekler diye şikayetlerle sistemden çıkan BES katılımcılarının BES iptal işleminde dikkat etmesi gereken noktalar şunlar:


1 - 10 yılı ve 56 yaşınızı doldurmayı hayal edemiyorsanız sisteme hiç girmeyin.

2 - Sistemde en azından 5 yıl kalmaya tahammülünüz yoksa yine BES'e girmeyin.

3 - O da olmadı 3 yıl beklemeyecekseniz asla ve asla BES'e girmeyin.


Çünkü; BES Kesintileri diye bir durum söz konusudur. BES Kesintilerinde kriterler kısaca şu şekildedir:


BES KESİNTİSİ

Bireysel Emeklilik sözleşmenin ilk 5 yılı süresince giriş aidatı ve yönetim gider kesintisi toplamı, her yıl için ilgili takvim yılı başında belirlenmiş ilk 6 ay için açıklanan aylık brüt asgari ücretin %8,5’ini aşamayacak şekilde alınabilir.


Emeklilik, vefat, maluliyet gibi durumlar haricinde sözleşmeni 5 yılı dolmadan sonlandırman durumunda; bu dönemde alınabilecek olan ve ayrılma tarihine kadar tahsil edilmemiş olan tutar, Bireysel Emeklilik hesabından ertelenmiş giriş aidatı olarak birikiminden alınabilir.


Sözleşmenin ilk 5 yılından sonra sözleşme sonuna kadar giriş aidatı, yönetim gider kesintisi adı altında herhangi bir kesinti yapılamaz.



Evet, görüldüğü üzere 5 yıldan önce çıkmak pek akıllıca değil. Yukarıdaki açıklamalara ek bir de 3 yılın güzelliği vardır en azından belli bir birikim oluşmuş ve BES kesintileri göze batmayacak seviyede olacaktır.


Ancak 3 yıldan önce ayrılma / cayma halinde BES kesintileri, birikiminiz için önemli bir miktardan olmanız söz konusu olabilir.



BES NASIL İPTAL EDİLİR?


Bireysel Emeklilik Sisteminden çıkış, her aşamada mümkündür.

Burada önemli olan nokta, BES kesintilerinde anlattığım üzere BES'ten çıkarken birikiminizin nasıl etkilendiği.


Hesabından kesinti yapılmadan ayrılmak için sözleşmenin başlatılmasının hemen ardından ilk 60 gün içinde cayma hakkını kullanabilirsiniz.


60 günden sonra ayrılması halinde dahil olunan BES planına göre Stopaj, Giriş Aidatı, Devlet Katkısı kesintileri, bağlı bulunan firma tarafından yönetmelik gereği alınır.


Ayrılma talebi, ayrılma / cayma işlemine özel belgelerle (Ayrılma Talep Formu, Kimlik Fotokopisi) birlikte bağlı olunan firmaya iletildikten sonra 20 iş günü içinde iade edilir.


Birikimlerin iadesi sisteme tanımlı olan IBAN numaranıza yatırılır. Bu sebeple firmanızla mutlaka IBAN numaranızı teyit edin.


41 görüntüleme0 yorum
Tuva, Tuvart, Tuva Art, Tuvart Haber

Haber

bottom of page