top of page

Bireysel Emeklilik Nedir?

Teknik olarak "Emeklilik" kelimesinin geçmesi sebebiyle Sosyal Güvenlik Kurumu gibi bir hizmet anlayışında olduğu düşünülen sistem aslında SGK'nın sadece tamamlayıcı bir unsuru.




Kısaca BES adıyla bilinen Bireysel Emeklilik Sistemi, birikim oluşturmanın bir diğer yöntemidir. Fon Getirileri üzerinden birikim esaslı sistem, Türkiye'deki hali ile dünyadaki örneklerinden Devlet Katkısı opsiyonu ile ayrışıyor.

Maksimum Devlet Katkısı olarak belirlenen limite kadar her 100 TL için 25 TL'nin Devlet tarafından, aktif sözleşmeye aktarılması bu farkın ana temel prensibi. Yani BES hesabı olan bir katılımcı, düzenli olarak sözleşmesine Katkı Paylarını yatırmaya devam ederken Devlet de ödenilen her 100 TL için aynı hesaba 25 TL yatırıyor.

Devlet Katkısının tamamının hak edilmesi ise bazı kriterlere dayanıyor. 56 yaş ve 10 yılın aynı anda tamamlanması ile BES katılımcısı tüm birikim haklarını elde eder.

Bundan önce ilk 2 ay içinde ayrılan katılımcı, Cayma hakkını kullanmış olur. Kesintilerden muaf olarak sistemden ayrılır.


2 aydan sonra 3 yıldan önce kesintiler mevcuttur.

5 yıldan sonra katılımcı, yasal olarak kesintilerden muaf olur.

10 yıl ve 56 yaş kriterini tamamlayan kişi, sistemden ayrılmak isterse birikimin %5'i gibi bir kesinti (stopaj) ile birikimlerine kavuşur.


BES'te her ay düzenli ödeme yapmak en güzelidir. Ancak ödemelere Ara Verme Hakkı da mevcuttur. ödeme için müsait olunan zaman diliminde tekrar ödeme yapılmaya başlanabilir. Düzensiz Ödemeye düşen katılımcı, bazı kesintilerle karşılaşabilir. Seçilmiş olunan BES Plan dahilinde bu kesintiler değişiklik gösterebilir.

BES'te en can alıcı nokta Fon Yönetimidir.

BES Şirketleri, Fon Yönetimi konusunda katılımcılara önemli destek vermektedir. Bu desteği en iyi kim yapıyorsa o şirketi seçmekte fayda var. Aksi takdirde başladığınız yerde saymanız mümkün olabilir.

18 görüntüleme0 yorum

Comments


Tuva, Tuvart, Tuva Art, Tuvart Haber

Haber

bottom of page