top of page

Blinken, Gazze Diplomasi Turuna Başlarken Türk ve Yunan Liderlerle Buluştu

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail'in Hamas'la savaşının Ekim ayında başlamasından bu yana Orta Doğu'da artan gerilimi yatıştırmayı amaçlayan bir haftalık gezinin başlangıcında Türkiye ve Yunanistan liderleriyle bir araya geldi.




Biden yönetiminin en üst düzey diplomatı, İsrail'in Gazze'deki askeri eylemlerini sert bir şekilde eleştiren Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüşmeye İstanbul'da başladı.


ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller, görüşmelerde Blinken'in "çatışmanın yayılmasını önleme, rehinelerin serbest bırakılmasını sağlama, insani yardımı genişletme ve sivil kayıplarını azaltma ihtiyacını vurguladığını" söyledi.


Blinken ayrıca İsrail'in güvenliğini garanti altına alacak ve bir Filistin devletinin kurulmasını ilerletecek daha geniş, kalıcı bir bölgesel barış için çalışma gereğinin altını çizdi.


Türkiye dışişleri bakanlığı, Blinken ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın daha önce Gazze'nin yanı sıra Türkiye'nin İsveç'in NATO askeri ittifakına üyeliğini onaylama sürecini görüştüğünü söyledi.


Blinken ile birlikte seyahat eden üst düzey bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, isminin açıklanmaması kaydıyla konuşan ABD'li yetkililerin sürecin uzunluğundan hayal kırıklığına uğradığını, ancak Ankara'nın geçen ay Türk parlamentosunun desteğini aldıktan sonra İsveç'in katılımını yakında onaylayacağından emin olduklarını söyledi.


Reuters'in haberine göre ABD'li milletvekilleri, İsveç'in üyeliğini imzalayana kadar Türkiye'ye F-16 savaş uçağı satışını erteledi.


Blinken daha sonra Yunanistan'ın Girit adasına giderek burada Başbakan Kyriakos Mitsotakis ile görüştü.


NATO üyesi Yunanistan, F-35 savaş uçağı satışı için ABD Kongresi'nin onayını bekliyor.

Blinken, Yunanistan'ın Washington ile güçlü ittifakının önemini vurgularken, Mitsotakis iki ülkenin çalkantılı bir bölgede güvenliğin korunmasına yardımcı olmak için birlikte çalışabileceğini söyledi.


“Gördüğümüz en ciddi zorluklardan bazılarıyla birlikte karşı karşıyayız. Ancak bir arada olmamız gerçeği ABD için muazzam bir güç ve güvence kaynağı” dedi Blinken.


Yunanistan Dışişleri Bakanı George Gerapetritis Cumartesi günü erken saatlerde Skai TV'ye yaptığı açıklamada, görüşmeler sırasında F-35 jetlerinin satışına ilişkin olumlu gelişmeler beklediğini söyledi.


Yunanistan, İsrail'in Gazze saldırısını tetikleyen Filistinli militan grup Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e düzenlediği saldırıyı kınadı ve Kıbrıs'ın bölgeye daha fazla yardım ulaştırılmasına yardımcı olmak amacıyla bir deniz koridoru girişimini destekledi. Arap dünyasıyla olan tarihi bağları nedeniyle bu cephede aktif rol oynayabileceğine inanıyor.


Gerapetritis önümüzdeki haftalarda İsrailli ve Filistinli mevkidaşlarıyla görüşecek.


Blinken'in mevcut turu Arap devletlerini, İsrail'i ve işgal altındaki Batı Şeria'yı kapsayacak ve burada Washington'un Gazze ihtilafının bölgesel olarak tırmanmasını istemediğine dair bir mesaj verecek.


Kaynak : Reuters

2 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Tuva, Tuvart, Tuva Art, Tuvart Haber

Haber

bottom of page