top of page

Büyükelçi Ahmet Demirok: Türkiye'yi Temsil Etmek Büyük Bir Onur

Ocak 2024 itibarıyla Türkmenistan Büyükelçimiz olarak göreve başlayan Ahmet Demirok, Türkmenistan Diplomatlar Günü münasebetiyle başkent Aşkabat’taki Uluslararası İlişkiler Enstitüsü’nde “Mahtumkuli Firaki’nin Barış Doktrini ve Tarafsız Türkmenistan Diplomasisi” başlıklı uluslararası bir konferans düzenlendi ve açıklamalarda bulundu.


Türkiye Cumhuriyeti Türkmenistan  Büyükelçisi Ahmet Demirok
Türkiye Cumhuriyeti Türkmenistan Büyükelçisi Ahmet Demirok


Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı, Dışişleri Bakanı Raşid Meredov’un katıldığı uluslararası konferansta Türkiye Cumhuriyeti Türkmenistan Büyükelçisi Ahmet Demirok konuşma yaptı.


Konuşmasında, Türkiye Büyükelçiliği adına, Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı’nın ilim ve irfan yuvası Uluslararası İlişkiler Enstitüsü’nde düzenlenen konferans dolayısıyla Türkmenistan diplomatik personelini tebrik etti.


Demirok : Türkmenistan’da Türkiye’yi temsil etmek bir Türk diplomatı için büyük bir onur


Türkmenistan Cumhurbaşkanı Serdar Berdimuhamedov ve Türkiye Büyükelçisi Ahmet Demirok
Türkmenistan Cumhurbaşkanı Serdar Berdimuhamedov ve Türkiye Büyükelçisi Ahmet Demirok, 8 Ocak 2024 Aşkabat


Ocak ayında Türkmenistan Devlet Başkanı Sayın Serdar Berdimuhamedov’a ve Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Sayın Raşid Meredov’a güven mektubunu sunarak Türkiye Cumhuriyeti’nin Aşkabat Büyükelçisi olarak görevime resmen başladığını kaydeden Büyükelçi Ahmet Demirok Türkmenistan’la ortak tarih, dil, din ve kültüre dayanan köklü ilişkilerin, işbirliği ve ortak çıkarlar temelinde her gün daha da güçlenerek gelişmekte olduğunu, Türkmenistan’ın bağımsızlığını ilan etmesinin hemen ardından Aşkabat’ta ilk Büyükelçilik açan ülke Türkiye olduğunu ve bu yıl Şubat ayında ayrıca Türkmenistan’la diplomatik ilişkilerimizin 32. yıl dönümünü de idrak edileceğini ifade etti.


Türkmenistan’ın daimi tarafsızlık statüsünü de ilk destekleyen ülkeler arasında yeralan Türkiye, Türkmenistan’ın aktif tarafsızlık politikasına tam destek verdiğini söyleyen Büyükelçi ata vatanı olarak gördükleri Türkmenistan’da Türkiye’yi temsil etmek bir Türk diplomatı için büyük bir onur olduğunu belirtti.





Üst düzey ziyaretlerin önemli olduğunun altını çizen Büyükelçi Demirok, Devlet Başkanı Sayın Serdar Berdimuhamedov’un Sayın Türkiye Cumhurbaşkanının yemin törenine katılımı ve 25-26 Ekim 2023 tarihlerinde yaptığı resmi ziyaret, Dışişleri Bakanı Sayın Hakan Fidan’ın 10-11 Ekim 2023 tarihlerinde Türkmenistan’a düzenlediği ilk resmi ziyaret, bilahare, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Cevdet Yılmaz’ın 5-6 Aralık 2023 tarihinde Aşkabat’ı ziyaretinin ilişkileri daha da güçlenmesi ve işbirliğimizin derinleşmesi için çok yararlı olduğunu belirtmiştir.


Türkiye’nin Türkmenistan’la mevcut ticaret hacmi son bir yılda %25 dolaylarında artarak 2,6 milyar dolara ulaşmış durumda olduğunu belirten Türk Büyükelçisi, ortak hedef olan 5 milyar dolarlık ticaret hacmine rahatlıkla ulaşabileceğinin altını çizdi.


Türk firmalarının Türkmenistan’daki başarılarından bahseden Büyükelçi ,unları kaydetti:

“Türk firmaları Türkmenistan’ın bağımsızlığını kazanmasından bu güne kadar Türkmenistan’da 50 Milyar Doları aşan, yaklaşık 1080 projeyi başarıyla tamamlamıştır. 2023 yılı da bu anlamda başarılı bir yıl olmuştur. 2023 yılında 3,2 milyar Dolar tutarında 7 projeyi Türk firmaları üstlenmiştir. Önceki yıllarda başlanan projelerle birlikte, halihazırda 4,4 Milyar Dolar hacminde 21 proje Türk firmaları tarafından sürdürülmektedir”.


Kaynak : Anavatan Türkmenistan

37 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Tuva, Tuvart, Tuva Art, Tuvart Haber

Haber

bottom of page