top of page
Yazarın fotoğrafıTuvART Haber

Çin'den ABD'ye Misilleme

Çin Dışişleri Bakanlığı 23 Temmuz 2021'de yaptığı açıklamada, Washington'un Hong Kong'daki Çinli makamlara yönelik yaptırımlarına yanıt olarak yedi üst düzey ABD yetkilisine ve kuruluşuna yaptırım kararı aldı.


 Pekin'deki görüşmelerde Çin bayrakları arasında bir Amerikan bayrağı (Arşiv-Reuters)
Pekin'deki görüşmelerde Çin bayrakları arasında bir Amerikan bayrağı (Arşiv-Reuters)

Pekin kara listesinde, eski ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross, ABD-Çin Ekonomik ve Güvenlik İnceleme Komitesi başkanı, Carolyn Bartholomew, Hong Kong Demokratik Konseyi (Bir sivil toplum kuruluşudur) ve İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün Çin departmanı Başkanı Sophie Richardson yer aldı.


Washington bu ayın başlarında Hong Kong'daki demokrasi yanlısı muhalefeti destekleme sözü verdi ve yedi Çinli hükümet yetkilisine yaptırım uyguladı. Ayrıca şirketleri Hong Kong'da iş yapmanın çok riskli olduğu konusunda uyardı.


Çin, yeni yaptırımları ile yakın zamanda dış yaptırımlara karşı koymak için çıkardığı bir yasayı uygulamaya koydu. Yaptırımların kesin detayları açıklanmadı.


Bu adım, Joe Biden'ın Beyaz Saray'a girmesinden bu yana Çin'i ziyaret eden ilk üst düzey ABD yetkilisi olan ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman'ın yarın (Pazar) Çin'e yapacağı planlanan ziyaretten önce geldi.


Sherman, iki günlük ziyareti sırasında Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Şui Feng ile görüşecek.


Koronavirüs pandemisi ve güvenlik endişeleri nedeniyle toplantı Pekin'in 130 kilometre doğusundaki Tientsin kentinde yapılacak.


Görüşmeler öncesinde bir Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, ABD'nin Çin'in içişlerine karışmayı ve Pekin'e iftira atmayı bırakmasını talep etti.


Sözcü, ABD'nin Çin'e ders vermeye hakkı olmadığını ve Washington'un çatışmayı kışkırtmaya ve Çin'in gelişimini yavaşlatmaya çalıştığını da sözlerine ekledi.


Kaynak : Şarkul Avsat

4 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentarios


Tuva, Tuvart, Tuva Art, Tuvart Haber

Haber

bottom of page