top of page

Çin, Afganistan'da Ağırlığı Artırabilir

Taliban'ın kontrolü ele almasıyla daha önce istikrarsızlık ve güvenlik endişeleri nedeniyle ülkede yatırımlarına ara veren Çinli şirketler de yeniden bölgeye dönmeyi planlıyor.


ABD'nin 20 yıllık işgaline son vermesi ve Taliban'ın Afganistan'ın başkenti Kabil'e hakim olmasından sadece birkaç saat sonra, Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying, "Afganistan'da barışın yeniden sağlanması ve ülkenin yeniden inşası" için gerekli adımları atmaya hazır olduklarını ifade etmişti.


Çin, 2007'de Afganistan'ın Mes Ayna bölgesindeki bakır madenine özel erişim sağlamak için Afgan hükümetiyle milyarlarca dolarlık anlaşma imzalamıştı.

China Metallurgical, 2008 yılında Jiangxi Copper ile birlikte söz konusu bölgedeki madenin 30 yıl işletme hakkını 2,9 milyar dolarlık ihaleyle kazanmıştı. Anlaşma kapsamında, çıkarılan bakırı Afganistan'daki Mezar-ı Şerif'e ve Özbekistan'ın demir yolu ağı aracılığıyla Pekin'e taşımak için yeni bir demir yolu ağı inşa edilmesi planlanıyordu ancak proje hayata geçirilemedi.


Kaynak : Şarkul Avsat

4 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Tuva, Tuvart, Tuva Art, Tuvart Haber

Haber

bottom of page