top of page

Çin, Dünya ve Ay İletişimi İçin Yeni Bir Aktarma Uydusu Fırlattı

Çin, Ay'ın uzak tarafından örnekler almak ve Ay'ın güney kutbu bölgesini keşfetmek gibi gelecekteki Ay keşif misyonları için önemli bir adım olan Dünya-Ay iletişim hizmetlerini sağlamak üzere Çarşamba günü yeni bir aktarma uydusunu fırlattı.



uydu
FotoÄŸraf: Xinhua

Queqiao adlı uydu, Çin'in aktarma uydusunun Dünya merkezli kontrolörler ile ayın gizemli uzak tarafı arasında hayati bir iletişim bağlantısı olarak hizmet edebileceği yönündeki umudunu temsil ediyor.


Queqiao-2 aktarma uydusunun konuşlandırılması, Çin'in Chang'e-6, Chang'e-7 ve Chang'e-8 dahil gelecekteki ay keşif misyonları için önemli bir adımdır.


Çin'in Hainan Eyaletindeki Wenchang Uzay Fırlatma Alanından sabah 8:31'de gökyüzüne yükseldi.


Uydu, 24 dakikalık uçuşun ardından roketten ayrıldı ve yerberisi 200 kilometrede ve apojesi 420.000 kilometrede olacak şekilde planlanan Dünya-Ay transfer yörüngesine girdi. Çin Ulusal Uzay İdaresi'ne (CNSA) göre uydunun güneş panelleri ve iletişim antenleri açıldı.


CNSA'nın Ay Keşif ve Uzay Program Merkezi müdür yardımcısı Ge Ping, "Bugünkü fırlatma, Queqiao-2 aktarma uydusunun uçuş kontrolü için iyi bir temel oluşturdu" dedi.


Ancak başarılı fırlatma, Queqiao-2 misyonunun yalnızca ilk adımıdır. Queqiao-2, Dünya yörüngesinin ötesinde konuşlandırılan dünyanın ikinci aktarma uydusu olmak üzere Ay etrafındaki hedef eliptik yörüngesine girmeden önce, yarı yol düzeltmesi, aya yakın yavaşlama ve yörünge ayarlaması gibi bir dizi önemli manevra gerçekleştirilecek.


Ge, bundan sonra Queqiao-2 aktarma uydusunun ayın uzak tarafından örnek toplama görevini destekleme yeteneğine sahip olup olmadığını belirlemek için iletişim testleri gerçekleştirileceğini söyledi.




Kaynak : Xinhua

2 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Tuva, Tuvart, Tuva Art, Tuvart Haber

Haber

bottom of page