top of page

Covid-19 Aşısının Arkasındaki İsim

Pfizer ile başlayan basın duyuruları, gelişmelerle birlikte aşının arkasındaki şirket BioNTech ve kurucusuna dikkatleri çekti. Covid - 19 aşısının arkasındaki iki Türk isim: Uğur Şahin ve Özlem Türeci



Çiftin çalışmaları, Almanya'nın göçmen politikasının başarısı olarak görülüyor. Dünyanın en büyük ilaç firmaların Pfizer'in, Covid 19 aşısı son klinik aşamasında yüzde 90'dan fazla başarı oranı elde etti. Dikkatler ise Pfizer ile birlikte çalışan Alman BiNTech firmasına çevrildi.

“Uğur Şahin, BioNTech'in CEO'su ve firmada Tıp Şefi olarak görev alıyor. Firmasının bugünkü piyasa değeri 20 milyar dolar olarak belirleniyor.”

BioNTech, 2018 yılından bu yana Pfizer ile grip aşısı üzerinde çalışmalar yapıyordu. Küresel salgın üzerine iki firma bu alanda çalışma yapmaya karar verdi. Ortaklık 2021 yılında 1.3 milyar doz Covid - 19 aşısı üretmeyi hedefliyor. Avrupa İlaç Ajansı ise Covid-19 aşısı ile ilgili karar için 29 Aralık'ta toplantı kararı aldı.


EMA'dan yapılan açıklamada, ABD merkezli Moderna Inc.'in geliştirdiği aşı ile ilgili onay kararının ise 12 Ocak'a kadar çıkabileceği aktarıldı.


Amerikan ilaç şirketi Pfizer ile Türk bilim insanı Prof. Dr. Uğur Şahin'in kurucu ortağı olduğu Alman biyoteknoloji firması BioNTech, potansiyel aşı için, EMA'ya koşullu piyasa onayı verilmesi ve tam onay içinse sürecin hızlandırılması konusunda başvuruda bulunmuştu.


BioNTech'ten yapılan açıklamada, başvuruyla (30 Kasım) EMA tarafından 6 Ekim’de Covid-19'a karşı "BNT162b2" adlı aşı adayına ruhsat verilmesi için başlatılan sürecin tamamlandığı belirtildi.


Aşının daha önce SARS-Cov-2 enfeksiyonu görülmeyen hastalarda yüzde 95 etkili olduğunun belirtildiği açıklamada, aşının etkinliğinin tüm yaş ve cinsiyet gruplarında tutarlı olduğu vurgulandı.


Açıklamada, "EMA, aşı adayının Covid-19'a karşı koruma için faydalarının, olası risklerden daha ağır bastığı sonucuna varırsa ajans şartlı piyasa onayının verilmesini önerecektir. Bu, BNT162b2'nin 2020'nin sonundan önce Avrupa'da kullanılmasını sağlayabilir" ifadelerine yer verildi.


UĞUR ŞAHİN ÖZGEÇMİŞ


Dr. Uğur Şahin, 2008 yılında BioNTech'i kurdu ve o zamandan beri İcra Kurulu Başkanı olarak görev yapıyor. Şahin, 2008 yılından itibaren Astellas Pharma Inc. veya Astellas tarafından satın alınana kadar Ganymed Pharmaceuticals AG'nin Bilimsel Danışma Kurulu Başkanı olarak görev yaptı.


2010 yılında Prof. Şahin, TRON'u kurdu ve Profesör Şahin, 2014'ten beri Mainz Üniversitesi Tıp Merkezi'nde profesör olarak görev yapmaktadır.


Profesör Şahin, Alman Bireyselleştirilmiş İmmün Müdahale Girişimi (Ci3) olan Ci3'ün kurucularından biridir.


Prof. Şahin, 1990 yılında Köln Üniversitesi'nden doktora derecesi aldı. Prof. Şahin, Dr. Özlem Türeci ile evlidir.



4 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Tuva, Tuvart, Tuva Art, Tuvart Haber

Haber

bottom of page