top of page

Devlet Katkısı Nedir?

Güncelleme tarihi: 7 Ara 2020

BES adıyla bilinen Bireysel Emeklilik Sisteminde Devlet Katkısı, en çok konuşulan konuların başında geliyor. İşte tüm yönleriyle Devlet Katkısı açıklamaları.


Devlet Katkısı, 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren ödenen Katkı Payları için yapıyor. Peki, bu dönemden önce yapılan Katkı Payları, Devlet Katkısından faydalanamıyor mu?


Faydalanabilir ama bazı kriterler var.


Devlet Katkısının ödenmeye başladığı tarihten önceki katkı paylarının bu avantajdan yararlanması için kriterler nelerdir?


Üç başlık altında ifade edilen avantajların ön koşulu, 1 Ocak 2013 tarihinden sonra 3 yıl sistemde kalmış olunmalıdır. Sonra da Devlet Katkısı hak edişleri şu şartlara bağlıdır.


1 - Sistemde 3 yıldan fazla, 6 yıldan az kalınmış ise 1 yıllık,

2 - Sistemde 6 yıldan fazla, 10 yıldan az kalınmış ise 2 yıl,

3 - Sistemde 10 yıldan fazla kalınmış ise 3 yıllık Devlet Katkısı hak edişi alınır.


“Devlet Katkısı, Gönüllü BES tarafında her 100 lira için 25 lira olacak şekilde ifade edilse de yıl içinde alınan maksimum Devlet Katkısı terimi var. Yani her 100 lira aslında bir yere kadar. Bir de Otomatik Katılımda belli bir süre çıkış yapmayanlara, bir defaya mahsus 1.000 TL Devlet Katkısı var.”

Yıl içinde alınabilecek maksimum Devlet Katkısı ise o yıla ait asgari brüt ücret tutarının %25’i kadardır.


Devlet Katkısının hesabınıza geçtiğini nereden, nasıl öğrenebilirsiniz?


BES sözleşmenizin bulunduğu firmanın APP, bireysel şube gibi hizmet alanlarından veya Müşteri Hizmetlerinden öğrenebilirsiniz. Aynı zamanda Takasbank web sitesi üzerinden "e-Devlet Giriş" alanından giriş yapınca "Takasbank Bilgilendirme Sistemi" alanına ulaşarak Takasbank şifreniz varsa giriş yaparak yok ise şifre oluşturarak bilgilerinize ulaşabilirsiniz.


Otomatik Katılım sözleşmelerinde Devlet Katkısı var mı?


Evet. Gönüllü BES tarafında olduğu gibi maksimum Devlet Katkısı hak edişine kadar her 100 TL için 25 TL Devlet Katkısı, OKS adıyla bilinen Otomatik Katılım Sisteminde de geçerlidir. Aynı zamanda bir defaya mahsus 1.000 TL Devlet Katkısı da OKS için geçerli. Ancak bir kriteri var. O da Cayma Hakkını Kullanmamak.


Devlet Katkısı Hak Etmek Nasıl Olur?


Belirli sürelere bağlı olarak hak ediş edinilir. Bu süreler şu şekildedir:


- İlk 3 yıl içinde sistemden çıkanlar hiçbir şekilde Devlet Katkısından faydalanamaz.

- 3 ila 6 yıl arasında sistemden çıkış yapan katılımcılar, Devlet Katkısındaki birikimlerinin yüzde 15’ini almaya hak kazanır.

- 6 ila 10 yıl arasında sistemden çıkan katılımcılar Devlet Katkısının yüzde 35’ini almaya hak kazanır.

- 10 yılı tamamlayan BES katılımcıları, Devlet Katkısının yüzde 60’ını almaya hak kazanır.

- BES'in iki sabit kriteri olan 10 yıl ve 56 yaş şartını sistemde tamamlayan katılımcılar Devlet Katkısının tamamını almaya hak kazanır.


Her BES Sözleşmesi Olan Devlet Katkısından Yararlanabilir mi?


Grup BES Planlar, Devlet Katkısına dahil değildir. Çünkü işverenler, çalışanları adına ödedikleri Katkı Payını, Kanun’da belirlenen limit çerçevesince ticari kazançlarının tespitinde gider olarak gösterebilmektedir.


Otomatik Katılım sözleşmesinde hak edilen Devlet Katkısı, Cayma Hakkı kullanılmamışsa 1.000 TL değerindeki Devlet Katkısı ile beraber Gönüllü BES tarafında olan sözleşmeden de Devlet Katkısı alma hakkı bulunur. Yani hem devletin hem özelin Bireysel Emeklilik Sözleşmelerinden alınan Devlet Katkıları için sorunun cevabı evettir. Ancak Grup sözleşmeler için cevap hayırdır.


Birden Fazla BES Sözleşme Olduğunda Devlet Katkısı Nasıl Hesaplanır?


Her sözleşme için ayrı ayrı paylaştırılan Devlet Katkısı toplam hakkı, Asgari Brüt Ücret’in %25’i kadarıdır.


Devlet Katkısından Kimler Faydalanabilir?


Gönüllü BES veya Otomatik Katılım Sözleşmesi olanlar,

Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı olanlar,

Mavi Kart sahibi olanlar,

Grup sözleşmeye dahil olmayan katılımcılar Devlet Katkısı alabilir.


11 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Tuva, Tuvart, Tuva Art, Tuvart Haber

Haber

bottom of page