top of page
Yazarın fotoğrafıTuvART Haber

Dijitalleşmenin Geleceğinde "Dijital Arşiv" Var

Özellikle devletlerin dijitalleşmesinde e-arşivlerin önemi bugün öne çıkıyor. Yarın ise hayatımızda konumlanması, tıpkı elektronik cihazlarımızın hafıza kartları gibi normalleşecek. Bu sebeple dijital arşivde bugünden deneyim kazananlar, yarının hızlı ve profesyonel hizmet sunucuları arasında olacak.




Yeditepe ve Dijital Arşiv Firmaları Genel Müdürü Ali Mete ülkemizde gerek kamu ve gerekse özel sektörde arşiv hizmetlerine duyulan ihtiyacın 2000’li yıllarda başladığını belirtiyor.


2010’lu yıllarda e- dönüşümün hızı ile bugün özel ve kamu kuruluşlarının e-dönüşümler için büyük yatırımlar yaptığını ifade eden Ali Mete, bu işin kütüphanecilik tarafı için de hatırlatmada bulunuyor.


Milli Eğitim Bakanlığı, Aile Çalışma ve Hizmetler Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Şehir Hatları, İstanbul Ulaşım, DSİ 18. Bölge Müdürlüğü, İş Bankası, Maltepe Üniversitesi, YKY Yapı Kredi Yayınları, Ziraat Bankası, Türk Telekom, Darülaceze Başkanlığı, EÜAŞ Elektrik Üretim AŞ, İlbak Holding, İstanbul Üniversitesi, Doğan Holding, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, İMES Organize Sanayi Bölgesi, Tapu ve Kadastro Müdürlüğü başta olmak üzere birçok önemli kuruma dijital arşiv hizmeti sunan Yeditepe ve Dijital Arşiv firması, 2012 yılında İstanbul merkezli olarak kuruldu.


Elektronik belge yönetim sistemi, Görsel ve medya arşiv yönetim sistemi, kütüphane yönetim sistemi, görüntüleme imaj işleme ve düzenleme sistemi olarak hizmet başlıklarını belirleyen Yeditepe, kendi AR-GE birimi ile hizmet ürünlerini kendi öz kaynağı ile üretiyor.


Yeditepe örneğine bakıldığında dijital arşivciliğin iş modellerine göre fikirler geliştirmek mümkün.


Kendi yazılım birimi ile özel yazılımlar kadar modüler yapı ile gelişecek yazılımların da olması muhtemel. Keza web tasarım sektöründe eskiden özel yazılımlarla web siteler oluşturulabilirken bugün çeşitli platformlar aracılığı ile herkes ihtiyaçlar nezdinde birçok kişi kendi web sitesini yapabiliyor.


Belki ilerleyen zamanlarda dijital arşiv şirketlerinin birer banka olarak kullanılması, veri transferlerinin sağlanması da mümkün olacaktır.


Önemli olan bu aktarımlar sırasında veri kalitesinde ve sayısında bir kaybın yaşanmayacak olması.


DOS ortamındaki belgeler bugün yok ancak 500 yıl önce yazılan kağıt hâlâ okunabiliyor.

Yeditepe ve Dijital Arşiv Firmaları Genel Müdürü Ali Mete, Fransız konsolosluğundaki Osmanlı döneminden kalma Osmanlıca ve Fransızca kitapların e-dijitalleşme sürecini anlatırken sektörde şu an en önemli sorunun uzman kadro ve ihtiyacı karşılayan makinelerin 20 bin avro gibi bedellerinin olmasını belirtiyor. Gerekli ekipman için yerli üretimin olmaması, dijital arşiv hizmetini pahalılaştıran bir etki olarak değerlendiriliyor. Diğer yandan dijital dönüşümde sürdürülebilirlik açısından da düşünmenin gerektiğini, bir yandan da geleceği iyi okumanın gerektiğini ifade eden Ali Mete, DOS ortamında üretilen belgelerin bugün olmadığını ve bugünün belgelerinin de yarın açılabilir / okunabilir halde sürekli evrilebilmesi gerektiğini söylüyor.


Bugünkü dijital arşiv yatırımınızı yaparken yarın bu belgelerin kolayca yeni teknolojiye aktarılabilir, dönüştürülebilir olması gerektiğinin önemine bu şekilde değinen Ali Mete, hizmet üretiminde geleceğe yönelik adımlarda kalıcı çözümden yana.


https://dijitalarsiv.com/

0(216) 492 75 75

info@dijitalarsiv.com


27 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


Tuva, Tuvart, Tuva Art, Tuvart Haber

Haber

bottom of page