top of page
Yazarın fotoğrafıTuvART Haber

Hızırbek Gayretullah, Son Yolculuğuna Uğurlandı

6 Nisan 2022'de vefat eden Değerli Büyüğümüz ve Doğu Türkistan Sürgün Hükümeti Cumhurbaşkanı Vekili Hızırbek Gayretullah, 7 Nisan 2022 tarihinde Ataşehir Örnek Mahallesi Türkistan Camisinde son yolculuğuna uğurlandı.



Doğu Türkistan Sürgün Hükümeti Cumhurbaşkanı Vekili Hızırbek Gayretullah
Doğu Türkistan Sürgün Hükümeti Cumhurbaşkanı Vekili Hızırbek Gayretullah


Cenazeye dava arkadaşları ve birçok yakını katıldı. Yakınları ile oğlu Ertolkun Gayretullah taziyeleri kabul etti. Hızırbek Gayretullah’ın yakınları cenazede göz yaşlarına hakim olamadı. Gayretullah’ın cenazesi kılınan cenaze namazının ardından Ümraniye Kocatepe Mezarlığında toprağa verildi.


Doğu Türkistan Sürgün Hükümeti Cumhurbaşkanı Vekili Hızırbek Gayretullah son yolculuğuna uğurlandı

Anasayfa » SİYASET » Doğu Türkistan Sürgün Hükümeti Cumhurbaşkanı Vekili Hızırbek Gayretullah son yolculuğuna uğurlandı

Doğu Türkistan Sürgün Hükümeti Cumhurbaşkanı Vekili Hızırbek Gayretullah son yolculuğuna uğurlandı


SİYASET07.04.2022053

ABONE OL


Geçtiğimiz gün hayatını kaybeden Doğu Türkistan Sürgün Hükümeti Cumhurbaşkanı Vekili Hızırbek Gayretullah Ataşehir’de düzenlenen cenaze ile son yolculuğuna uğurlandı. Cenaze namazında sevenleri göz yaşlarına hakim olamadı.


Hayatını kaybeden Doğu Türkistan Sürgün Hükümeti Cumhurbaşkanı Vekili Hızırbek Gayretullah’ın cenazesi, cenaze namazı kılınmak üzere Ataşehir Örnek Mahallesi Türkistan Camii’ne getirildi. Cenazeye dava arkadaşları ve birçok yakını katıldı. Yakınları ile oğlu Ertolkun Gayretullah taziyeleri kabul etti. Hızırbek Gayretullah’ın yakınları cenazede göz yaşlarına hakim olamadı. Gayretullah’ın cenazesi kılınan cenaze namazının ardından Ümraniye Kocatepe Mezarlığında toprağa verildi.


“Türk dünyası bir sancağını kaybetti”

Oğlu ve aynı zamanda dava arkadaşı olan Ertolkun Gaynetullah, “Babam, merhum Hızırbek Gayretullah, 82 yaşında dün ahirete intikal etti. Kendisi 1940 Doğu Türkistan Altay doğumluydu. Altaylardan, Himalayalar’a savaşarak, çölde dağda, bayırda, zor ve çileli günler çekti. Türkiye’ye geldiğinden itibaren de Türkçülerle beraber, Doğu Türkistan davasını, 1977 de belgesel olan "Altaylarda Kanlı Günler" kitabına ve 82 yıllık hayatının 70 yılını Doğu Türkistan davasına adadı. Hiçbir zaman taviz vermedi. Ben 48 yaşındayım, kendisiyle 33 yıl dava arkadaşlığı yapma şerefine eriştim. Hakkınızı helal edin. Türk Dünyası bir sancağını kaybetti. İnşallah o sancağı biz tutmaya çalışırız, gayret gösteririz. Mekanı cennet olsun” ifadelerini kullandı.





Doğu Türkistan Sürgün Hükûmeti


Doğu Türkistan Sürgün Hükûmeti (Uygur: شەرقىي تۈركىستان سۈرگۈندى ھۆكۈمىتى ULY: Sherqiy Türkistan Sürgündi Hökümiti; DTSH olarak kısaltılmış), Doğu Türkistan'lı Uygur, Kazak ve diğer Türk halklar tarafından sürgünde kurulan bir hükûmet düzenidir ve Doğu Türkistan'ı Çin yönetiminden kurtarılana kadar Doğu Türkistan'ı ve halkını temsil etmeye yetkili tek organ olduğunu iddia eder. Doğu Türkistan Sürgün Hükûmeti, Eylül 2004'te kuruluşundan bu yana ona karşı çıkan Çin tarafından tanınmamıştır.


Doğu Sürgündeki Türkistan Hükûmeti, 14 Eylül 2004'te küresel Doğu Türkistan / Uygur topluluğunun üyeleri tarafından Washington DC'deki ABD Capitol'un HC-6 odasında resmen ilan edildi.


1992 yılında oluşturulan ilk Doğu Türkistan Uluslararası Kongresi'nin başkanı olan Ahmat Igambardi Cumhurbaşkan ve Anwar Yusuf Turani Başbakan olarak seçildi.

23 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


Tuva, Tuvart, Tuva Art, Tuvart Haber

Haber

bottom of page