top of page
Yazarın fotoğrafıTuvART Haber

Dünyayı en çok kirleten ülkeler

1850 yılından bu yana ülkelere göre karbondioksit salımı ölçümlerinde atmosfere en az 2.500 milyar ton karbondioksit salımı gerçekleşti ve bunun 500 milyar tondan fazlası Amerika Birleşik Devletlerine ait.


Almanya'nın batısında bir sanayi bölgesi   -   ©  Arşiv/AP Photo
Almanya'nın batısında bir sanayi bölgesi - © Arşiv/AP Photo

Sera gazı emisyonları içinde en büyük paya sahip karbondioksit salımı, daha çok fosil yakıtlar vasıtasıyla atmosfere yayılıyor. Karbondioksit salımını sınırlandırma çalışmaları, bugünlerde COP26 Zirvesi'nde tartışıldığı gibi, dünya gündeminin en önemli sorunları arasında yer alıyor.


Küresel sıcaklık artışının 1,5 dereceyle sınırlandırılabilmesi için ülkelerin emisyonlarını 2030’a kadar yarıya indirmeleri gerekiyor.


Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) tarafından hazırlanan "İklim Değişikliği 2021: Fiziksel Bilim Temeli" çalışmasına göre küresel ısınma, insan faaliyetlerinin etkisiyle son 2 bin yılda görülmemiş bir oranda arttı.


Atmosferdeki karbon emisyonu yoğunluğu 2019’da 2 milyon yıl içinde en yüksek seviyesine ulaştı. Önemli sera gazları olan metan ve azot oksit gazlarının konsantrasyonları 2019’da 800 bin yıldaki en yüksek seviyesinde gerçekleşti.


ABD, İngiltere, Rusya, Çin, Japonya, Kanada, İtalya, Hindistan, Meksika, Fransa, Türkiye, Brezilya, Endonezya olmak üzere 13 ülke, 1850 yılından bu yana atmosfere yayılan karbondioksit salımında toplam karbondioksit oranının üçte ikisine sebep oldu.


İklim değişikliği üzerine araştırmalar yürüten Carbon Brief sitesine göre Amerika Birleşik Devletleri 1850 yılından bu yana atmosfere 509 milyar ton karbondioksit salımı yaptı. Bu küresel karbondioksit oranının yüzde 20'sine denk geliyor.


ABD'den sonra Çin yüzde 11 ile dünyayı en fazla kirleten ikinci ülke. Bunun yüzde 7 ile Rusya, yüzde 5 ile Brezilya, yüzde 4 ile Endonezya izliyor.


Kaynak : EuroNews

10 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


Tuva, Tuvart, Tuva Art, Tuvart Haber

Haber

bottom of page