top of page

Ermenistan İktidarı ile Halkın Arası İyice Açıldı

Yolsuzluklar sebebiyle iktidarın illegal kazançla şahsi imparatorluk kurulduğu yönündeki iddialarla Ermenistan, iyice gündem seviyesinde çalkalanmaya başladı. Azerbaycan Oxu, konuyla ilgili geniş bir rapor haberi yayımladı.


Paşinyan

Azerbaycan Oxu haberine göre gelişmeler şöyle :

Uzun süredir Ermenistan'ın iktidar partisi sayılan "Vatandaş Sözleşmesi" kapsamında bir klan savaşı yaşanıyor. Başbakan Nikol Paşinyan'ın daha önce parti içi ekonomik ve sosyal güçleri çeşitli şekillerde koşulsuz olarak güçlendiren kişisel nüfuzu artık zayıfladı. Bugün iktidar kadrosu içerisinde farklı çıkarları savunan gruplar ortaya çıktı. İktidara geldiklerinde evsiz ve beş parasız olan bazı üyelerin kısa sürede zenginleşip Erivan'ın en pahalı semtinde apartman ve villa sahibi olması iç memnuniyetsizliği daha da artırdı. İktidar partisi elitinin milyonlara sahip olması, yüzlerce taraftar arasında ciddi bir memnuniyetsizliğe neden oldu. Hoşnutsuz sınıf, yönetici grubun alt sınıfın durumuyla ilgilenmediğini zaten söyledi. Art arda gelen şikayetlerden Başbakan Nikol Paşinyan ciddi şekilde rahatsız olmaya başladı. Bir ay önce yapılan toplantıda partiye yeni üye çekmenin öneminden bahseden Nikol'un, bu memnuniyetsizliklerin gelecekte ciddi sorunlara yol açacağından korkmaya başlaması tesadüf değil. Aynı zamanda Ermeni siyasi çevrelerinde yeni partilerin kurulduğu yönündeki söylentiler de bu memnuniyetsizliği artırdı. Başbakan bir açıklama yaparak, kimseye patronluk taslamadığını, kimsenin rüşvet ve yolsuzluk yoluyla para kazanmasına izin vermediğini söyledi. Toplanan bilgileri kolluk kuvvetlerine teslim edeceğine ve suçluları cezalandıracağına söz verdi.


Son iki günde Erivan'da yaşanan olaylar N. Paşinyan'ın düğmeye bastığını gösterirken, parti üyeleriyle ilgili skandal haberler de ortaya çıkıyor. 31 Ocak'ta Ermenistan Ulusal Güvenlik Servisi Ekonomi Bakanlığı'na operasyon düzenledi. Operasyon kapsamında aralarında Bakan Yardımcısı Ani İspiryan, Devlet Yatırım Politikası Dairesi Başkanı Lili Sırakanyan'ın da bulunduğu 7 kişi gözaltına alındı. Söz konusu kişilerin işyerleri ve evlerinde arama yapıldı.


Aynı gün, "Medeni Anlaşma" Milletvekili Gagik Melkonyan'ın oğlu Arman Melkonyan, "Erivan-Kentron" Cezaevi'nin başı olarak görevinden serbest bırakıldı. Partide hatırı sayılır nüfuza sahip olan Gagik, aynı zamanda Paşinyan'ın sözcüsü olarak da görülüyor. Ancak görünen o ki çalışmaya başlayan ceza makinesi de Melkonyan ailesini atlatmamış.


Aynı zamanda Erivan Belediye Başkanı Tigran Avinyan, üç milletvekiliyle birlikte partinin kapalı toplantısına davet edildi. 3 saat süren sorguda Avinyan, partililerin sorularını yanıtladı. İhaleler, mali kriz ve artan cezalar ana odak noktasıydı.


İşin ilginç yanı, son dönemde yaşananlar, Ermenistan Meclis Başkanı Alen Simonyan'ın etrafındaki çemberin de daraldığını gösteriyor. Simonyan ve onunla bağlantılı kişilere karşı yeni hukuki ve devletsel baskılar başlatıldı. Ale'nin erkek kardeşinin karısı, Ermenistan kolluk kuvvetleri tarafından gözaltına alındı. Ani Gevorgyan'a 2 ay tedbir amaçlı tutukluluk cezası verildi.


2018 yılında "Yurttaş Sözleşmesi"nin iktidara gelmesiyle Alen Simonyan, kardeşi ve arkadaşları aracılığıyla bir iş imparatorluğu kurdu. Mesela kardeşi Karlen Simonyan "Euroasphalt" ve "Euroasphalt-1" şirketlerinin sahibi. Ermenistan'da yapılan ihalelerin çoğunu kazanan bu şirket, kısa sürede bir takım devlet emirlerini hayata geçirme hakkını elde etti.


Elbette bu konuda Meclis Başkanının rolü yadsınamaz. İhalelere katılan ve "Euroasphalt"a kaybeden firmaların rekabet eğiliminin ihlali, ayrımcılık ve baskılardan şikayetçi olması tesadüf değil. Bu nedenle 2021 yılında adı geçen firmalarda araştırma yapıldı. Ancak sonuca ulaşılamadı. Meclis'ten Soruşturma Komitesi'ne kadar uzanan sihirli el işi kapandı.


Başka bir örnek. 2018 yılına kadar "Argavand Kauyk" LLC'nin devletle sadece 3 sözleşmesi vardı, ancak 2018'den sonra bu sözleşmelerin sayısı aniden 150'ye ulaştı. Alen Simonyan'ın bu konuda yakın arkadaşı Vahan Naribekyan'a yardım ettiği ortaya çıktı. Vahan, şirketin sahibi olmasının yanı sıra Meclisin özel kalemi olarak görev yapıyor ve tüm devlet işletmelerinin tefrişinden sorumlu.


Yukarıdakilerden açıkça görülüyor ki Alen Simonyan sadece 5 yıl içinde kardeşi ve arkadaşları aracılığıyla ciddi bir iş imparatorluğu kurmayı başardı. Kurdukları şirketler çoğunlukla devlet ihalelerini kazanarak bütçelerine milyonlarca dolar aktarıyor. Bu durumun kalıcı olması “Vatandaşlık Sözleşmesi”nde ciddi memnuniyetsizliklere yol açmıştır. Çünkü resmi yetkilerini kötüye kullanan, kendisinin ve çevresindekilerin refahını sağlamak için devletin araçlarını kullanan konuşmacı, uzun süredir imtiyazlı bir insan gibi davranmış ve izin verilen sınırı ciddi şekilde aşmıştır.


Bu durum parti üyeleri arasında büyük bir memnuniyetsizlik dalgasına neden oldu. Son dönemde Karlen'ın yanı sıra eşinin şirketi de katıldığı tüm devlet ihalelerini kazandı. Alen'e yönelik cezasızlık ortamı partide ciddi öfkeye neden oldu ve Paşinyan bu konuda protesto edildi.


İlk başta sessizliğini koruyan başbakan, protestolara boyun eğmemek için yaptırımlara yeşil ışık yaktı. Ani Gevorgyan'ın gözaltına alınması ve ardından tutuklanması, konuşmacının ekip içinde desteksiz olduğunu gösteriyor. Çünkü Ermenistan'da bu tip olaylar yaşandığında partinin elitleri ve mafyası devreye giriyor ve olayın üstünü örtmeye çalışıyor. Mahkeme Ani'nin tutuklanmasına karar verdi. Gevorgyan, bilişim sektörünün en ünlü şirketlerinden biri olan Synergy'de uzun yıllar çalıştı ve projelerin direktörlüğünü yaptı. Yaklaşık bir buçuk yıl önce söz konusu şirket, Ekonomi Bakanlığı'nın açıkladığı ihaleye katıldı. Daha sonra ihale iptal edilse de sihirli bir el ile tüm projeler Sinerji'ye devredildi. Belgeler Carle'ın eşi Ani tarafından hazırlandı. Daha sonra şirketin kurucu müdürü Ashot Hovhannisyan da gözaltına alındı.


"Avrupa Güzeli Yardımcısı-2005" ödülünü kazanan TV sunucusu Lusine Tovmasyan'ın kayınpederidir. Bu kişinin de ABD vatandaşı olması nedeniyle yakın zamanda serbest bırakılması muhtemel. Gözaltına alınan Sinerji çalışanlarından ikisi ev hapsinde serbest bırakıldı. Bazı nedenlerden dolayı mahkeme aceleyle Alen Simonyan'ın erkek kardeşinin karısının tutuklanmasına karar verdi.


Olayların gidişatı, Paşinyan ile Simonyan'ın çıkarlarının bir yerlerde çatıştığını bir kez daha kanıtlıyor. Aynı zamanda şunu da belirtmek gerekir ki, Başbakan bu gösteriyi, yasalarla ilgili ciddi bir sorun olduğunda bile takım arkadaşlarını esirgemediğini topluma göstermek için kullanmıştır. Bu dizide acı çeken "günah keçileri" var. Bu sefer "günah keçisi" Simonyan ailesi. Bazı uzmanlara göre "Synergy" şirketinin yüksek teknolojiler alanındaki suiistimalleri uzun zamandır biliniyor ve bu gürültü artık Ermenistan sınırlarını aşmış durumda. Bu durum Paşinyan'ı da etkiledi. Bu nedenle Başbakan bu konuda ciddi bir tercihle karşı karşıya kaldığı için tutuklama aracını kullandı.


Kaynak : Oxu Haber




1 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Tuva, Tuvart, Tuva Art, Tuvart Haber

Haber

bottom of page