Açılışta konuşma yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, tesiste, yüzde yüz yerli Ar-Ge ile rafine bor üretimi esnasında ortaya çıkan sıvı atıklardan lityum üretileceğini ve bu yöntemin dünyada bir ilk olduğunu söyledi.
Doğaya saygılı, geri dönüşüm odaklı ve sürdürülebilir üretim anlayışıyla Eskişehir Kırka'da hayata geçen pilot tesis, ilk etapta yıllık 10 tonluk üretim yapacak. Yıllık 600 tonluk bir üretimle Türkiye’nin lityum ihtiyacının yarısını buradan karşılanacak.
Tesiste yılda yaklaşık 440 bin metreküp sıvı atık işlenecek ve bu atığın yüzde 90’ı geri kazanılacak. Atık depolama maliyetinin azalmasıyla yılda 1 milyon 300 bin dolarlık depolama maliyetinden tasarruf edilecek.
Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Tüm mobil cihazların bataryalarında bu lityum kullanılacaktır"
Tesisin açılış törenine katılan Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yaptığ konuşmada tüm mobil cihazların bataryalarının burada üretilen lityumun kullanılacağını belirtti.
İlgili açılış konuşmasından kesit şu şekilde:
"Türkiye, dünya bor rezervlerinin yüzde 73'üne sahip. Balıkesir Bigadiç, Kütahya Emet ve Eskişehir Kırka'da bulunan bor yatakları belli oranlarda lityum da içeriyor. Lityum üretimi geleneksel üretim teknolojileriyle ekonomik olmadığından bugüne kadar değerlendirilmedi. ETİ Maden, 3 yıldır yürüttüğü araştırma geliştirme çalışmasıyla bor üretimini, özellikle bu arada ortaya çıkan sıvı atığın içerisindeki lityumu geri kazanma noktasında yeni bir teknoloji geliştirdi. Böylece atıklardaki bor ve lityum alınarak lityum karbonat ve satılabilir bor ürünlerinin üretimi gerçekleştirildi. Tesisimizin tam kapasite devreye girmesiyle halihazırda tamamını ithal ettiğimiz lityum ihtiyacımızın inşallah yarıdan fazlasını karşılamış olacağız. Yerli lityum üretimi, yüksek teknoloji gerektiren ürünlerdeki yerlilik oranının da artmasını sağlayacaktır."
"TOGG otomobilinin pillerinde kullanılacak lityumu da yine buradan temin etmeyi planlıyoruz. Elektrikli otomobillerin yanında akıllı telefonlar, tabletler, dizüstü bilgisayarlar, elektrikli aletler dahil olmak üzere tüm mobil cihazların bataryalarında da bu lityum kullanılacaktır. Ayrıca tesisten temiz su elde ederek yeni su kaynaklarına olan ihtiyacı da azaltacağız. Yaptığımız yatırım sayesinde geri dönüşüm odaklı, insan ve çevre sağlığına duyarlı bir üretim modeliyle 440 bin metreküplük sıvı atığın yüzde 90'ını tekrar kazanmayı hedefliyoruz."
תגובות