top of page

Fransa'nın Yeni Kolonisi "Ermenistan"

Fransa Ulusal Jandarma Teşkilatı Dış İlişkiler Komutanı Tuğgeneral William de Meyer, Avrupa Birliği (AB) Sivil Misyonu'nun bulunduğu bölgeleri ziyaret etti. Azerbaycan tarafında göre bu olay Paris'in Güney Kafkasya'ya resmi askeri müdahalesinin açık bir göstergesi. Paşinyan da geçtiğimiz günlerde "Ermenistan artık Rusya'ya ve Rus ordusuna güvenemez." diye açıklama yapmıştı.


paÅŸinyan, macron

Paşinyan tarafından geçtiğimiz günlerde "Ermenistan artık Rusya'ya ve ordusuna güvenemez." diye bir açıklamada bulunmuştu. Tüm gelişmelerle birlikte Ermenistan - Fransa yakınlaşması Azerbaycan tarafından "koloni" kapsamında değerlendirildi. Azerbaycan Oxu'nun haberine gör bu ilişki ve konu başlıkları şöyle :


Fransa Ermenistan'ın tebaası gibi davranıyor. Paris, Afrika ve Ortadoğu'da yaptığı eylemleri şimdi Güney Kafkasya'da da tekrarlamaya çalışıyor.


Fransa Ulusal Jandarma Teşkilatı Dış İlişkiler Komutanı Tuğgeneral William de Meyer, Avrupa Birliği (AB) Sivil Misyonu'nun bulunduğu bölgeleri ziyaret etti. Bu olay Paris'in Güney Kafkasya'ya resmi askeri müdahalesinin açık bir göstergesidir. Resmi Paris ve Berlin Avrupa Birliği misyonu, Azerbaycan sınırına yakın Ermenistan topraklarında konuşlandırıldığında bunun sivil nitelikte olduğunu belirttiler. Ancak heyetin ilk etapta 20-30 kişiden oluştuğu söylenirken, artık sayıları neredeyse her ay artıyor.


AB'nin dış ilişkiler ve güvenlik politikasından sorumlu yüksek temsilcisi Josep Borrell, geçen Aralık ayında "gözlemci" sayısını 138'den 209'a çıkaracaklarını açıklamıştı. Örgütün başkanları, sayılarını artırarak Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki "uluslararası sınırlardaki istikrarı" güçlendireceklerini iddia ediyor. Jozep Borrel ve Ermenistan destekçileri, iki ülke ilişkilerine bu tür müdahalelerle tarafları ötekileştirmekte, güven ortamının oluşmasını engellemekte, barış ve işbirliği yönünde adım atmalarını engellemektedir.


Avrupa Birliği'nin bilinen misyonu barışçıl, sivil özünü kaybediyor. Bu misyon Fransa'nın himayesinde faaliyet gösteren askeri bir gruptur. Fransa, Güney Kafkasya'daki askeri varlığını bu misyon adı altında yürütmektedir.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan geçtiğimiz günlerde askeri alanda işbirliğinin çeşitlendirilmesine ilişkin bir açıklama yaptı. Bununla Fransa'nın ülke topraklarında bu yöndeki faaliyetlerine "yeşil ışık" yaktı.


Fransa'nın Ermenistan'ı silahlandırması ve bu ülkedeki misyonunu güçlendirmesi bunun kanıtıdır.

Fransız askeri eğitmenlerin Ermenistan ordusundaki faaliyetleri ve Tuğgeneral William de Meyer'in ziyareti, Azerbaycan'ın Ermenistan ile sınır bölgelerindeki mevzilerini güçlendirerek karşı tarafın her türlü provokasyonuna hazır olduğunu gösteriyor.


Bu gibi olaylar Fransa'nın Ermenistan'ı intikam için hazırladığını doğruluyor.


Amaç Azerbaycan'a saldırmak, yerel operasyon yapmak ve en azından bir toprak parçasını ele geçirmek. Fransa bununla Güney Kafkasya'da gücünü göstermeyi, Ermenistan'daki intikamcılara manevi destek sağlamayı amaçlıyor.

Fransa'nın bu adımları sadece Azerbaycan'a karşı değil, aynı zamanda Ermenistan'da giderek kontrolünü kaybeden, bu ülkede askeri üssü bulunan Rusya'ya ve Ermenistan'la sınırı olan İran'a da bir mesajdır. Tahran hükümetine karşı radikal muhalefetin uzun yıllardır Fransa'da konumlandığını dikkate almak gerekiyor. Bu açıdan bakıldığında Elysee Sarayı'nın gelecekte İran'ı silahlandırarak Ermenistan topraklarından bir saldırı düzenlemeyeceğinin garantisi yoktur. Bu muhalefetin bir zamanlar Irak'la savaş sırasında İran'a karşı askeri operasyonlara katıldığını da belirtmek gerekir. Yani böyle bir deneyim var.


Ermenistan kurulduğu günden bu yana Güney Kafkasya'daki diğer ülkeler hakkında casusluk yapıyor.


fransızlar

Çarlık Rusya'sına, SSCB'ye, Rusya Federasyonu'na verdiği hizmeti şimdi Batı'ya da veriyor. Yani Fransa'nın öncülüğünde Azerbaycan'a, Rusya'ya, İran'a, Türkiye'ye karşı bir istihbarat platformu hazırlıyorlar. Tarih bu tür olayların zararlı olduğunu defalarca doğruladı.


Lübnan'da istikrarın önündeki engellerden biri de Fransa'dır. Resmi Paris böylece Orta Doğu'daki istikrarsızlığa "katkıda bulunuyor". Bu, Lübnan'ın İsrail topraklarına ateş açması ve diğer tarafın da karşılık vermesiyle doğrulanıyor. Elysee Sarayı Beyrut'un benzer projesini Güney Kafkasya'da hayata geçirmeye çalışarak Ermenistan'ı Lübnan'a çeviriyor.


Görünüşe göre Ocak ayının son gününde Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın resmi temsilcisi Maria Zakharova, Ermenistan'ın NATO ile yakınlaşmasının tehlikeli olacağı konusunda uyarmış, bundan ne çıkacağını anlaması gerekiyor."


Fransa, Güney Kafkasya'da NATO ve Avrupa Birliği'nin temsilcisi gibi davranarak bu kurumların bölgedeki otoritesini baltalıyor. Fransız Tuğgeneralin Ermenistan-Azerbaycan sınır bölgelerini ziyareti, Nikol Paşinyan'ın barış, saldırmazlık konusunda anlaşma, yeni anayasanın yazılması gibi açıklamalarının sahteliğini ortaya koyuyor.


Bütün bunlar Fransa'nın Ermenistan'a sömürge toprağı muamelesi yaptığını gösteriyor. Aksi takdirde yetkili Erivan'ın Azerbaycan'a yakınlaşma isteğine saygı duyacaktır.


Kaynak Oxu

17 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Tuva, Tuvart, Tuva Art, Tuvart Haber

Haber

bottom of page