Dünya ve Doğayı Koruma Vakfı - WWF, gıda tedarikinin çevresel etkisini azaltırken yemeklerin besin değerini artırabilecek, dünyanın dört bir yanından çeşitli bitki bazlı gıdalardan oluşan bir koleksiyon olan Geleceğin 50 Gıdası raporunu yayınladı.
Doğanın zarar görmesini durdurmayı amaç edinen World Wildlife Fund sivil toplum kuruluşu, 1961'de kurulmuştur. Genel merkezi İsviçre, Gland'dır. Yöneticisi Marco Lambertini olan kuruluş, daha sağlıklı insanlar ve daha sağlıklı bir dünya için dünyanın dört bir yanından dikkatle seçilmiş ve içinde birçok farklı çeşit barındıran bir yemek listesi hazırladı.
Rapor, sürdürülebilirlik ve tarım, beslenme alanlarındaki çok sayıda uzmanın ortak görüş ve katkılarıyla araştırılıp yazıldı. İlgili rapor Knorr, WWF ve Dr. Adam Drewnowski tarafından tanıtılıp paylaşılıyor.
Raporda belirtilen 50 gıdaya bakıldığında gelecekte gıdanın tanımı için; daha çok bitki bazlı yiyeceklere odaklanıldığını, çevresel etkileri azaltma hedefi olduğunu, kültür ve yoğun besin değeri ile lezzeti düşünerek çeşitlilik sunmak olarak tanımlanabilir.
Bu 50 gıda listesine dahil edilme kriterleri şu şekilde belirtilmiştir:
Son derece besleyici olmalı,
Çevre üzerinde mümkün olduğunca az etkiye sahip olmalı,
Uygun fiyatlı olmalı,
Erişilebilir olmalı,
ve lezzetli olmalı.
Rapordaki yiyecekler ise şu kategorilere ayrılmaktadır:
Algler
Baklagiller ve Bakliyatlar
Hububat ve Tahıllar
Sebze Benzeri Meyveler
Yeşil Yapraklı Sebzeler
Mantarlar
Fındık ve Tohumlar
Kök Sebzeler
Filizler
Yumrular
Geleceğin 50 Gıdası Listesine Neden Bu Yiyecekler Seçildi?
Geleceğin 50 Gıdası, olumlu değişim yaratmaları için insanları güçlendirmeyi amaçlıyor. Listede bitkisel gıdalara odaklanılmış çünkü hayvansal gıdaların üretimi, çevreyi daha olumsuz etkiliyor. Sofraları daha fazla bitkisel gıda ile çeşitlendirmek için atılacak her adım, hem insanları için hem de gezegen için olumlu sonuçlar doğurabilir.
Geleceğin 50 Gıdası listesindeki yiyecekler hem tat hem de görünüm açısından büyük bir çeşitlilik ve renklilik gösterirken, farklı damak zevklerine hitap edecek şekilde çeşitli aromalar ve dokular sunuyor.
Hepsinin ortak özelliği ise yüksek besin değerine sahip olmaları ve çevreyi daha az etkilemeleri.
Yeşil yapraklı sebzeler, baklagiller, kök sebzeler, filizler, algler ve tahıllardan oluşan bu liste, besin değerince yüksek ve oldukça lezzetli.
Comments