top of page

Göbeklitepe, Kendi Turistini Yarattı

Güncelleme tarihi: 8 Ara 2020

Küresel Salgının hayatımıza getirmiş olduğu kısıtlamaların kontrollü olarak normale geçiş sürecinde Göbeklitepe ziyaretçi sayısında artış görüldü.


Fotoğraf Kaynak: Türkiye Kültür Portalı, Göbeklitepe
Fotoğraf Kaynak: Türkiye Kültür Portalı, Göbeklitepe

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı tarafından 2019 yılı "Göbeklitepe Yılı" olarak ilan edildi. Bununla birlikte başlayan geniş çaplı turistik tanıtım çalışmaları başladı.


Göbeklitepe böylelikle 2019 yılında, ziyaretçi açısından altın yaşadı ve 412.378 kişi ağırlayarak büyük bir rekora imza attı.


“Küresel salgın döneminde de 2020 yılı içinde en çok sanal ziyaretçi alan ören yeri yine Göbeklitepe oldu.”

Şanlıurfa Turist Rehberleri Odası Başkanı Müslüm Çoban, Göbeklitepe'nin bölge turizmi açısından önemli katkı sağladığını şu sözlerle belirtti:


Göbeklitepe Sebebiyle Bölgeye Önemli Talep Var


"1 Haziran'da başlayan normalleşme süreci sonrası Göbeklitepe'ye ziyaretçiler aratan bir sayıda gelmeye başladı. Özellikle bu dönemde gelen ziyaretçi sayısına bakarsak 2021 için daha umutlandık. Ekim ayı içinde rezervasyonlar arttı ve bölgemize önemli bir talep var. İnşallah 2021 yılında bu talebin katlanarak artmasını bekliyoruz."



Fotoğraf Kaynak: Türkiye Kültür Portalı, Göbeklitepe
Fotoğraf Kaynak: Türkiye Kültür Portalı, Göbeklitepe


Göbeklitepe Hakkında Kısaca


Göbeklitepe Arkeolojik Alanı, İstanbul ve Chicago Üniversitelerinin ortaklığı ile gerçekleştirilen bir yüzey araştırması sırasında keşfedilmiş ve "V52 Neolitik Yerleşimi" olarak tanımlanmıştır.


Alanın gerçek değeri ise 1994 yılından sonra başlatılan kazı çalışmaları ile ortaya çıkmaya başlamıştır. Bu çalışmalarla birlikte Göbeklitepe'nin 12 bin yıl öncesine kadar uzanan bir tarihi olduğu ve önemli bir kült merkez olduğu anlaşılmıştır.


Göbeklitepe ile görsel anlamda bütünleşen büyük t / T harfi şeklindeki sütunlar, en çok görüntülenen objedir.


Çapları 30 metreyi bulan ve yaklaşık 20 yuvarlak ve oval yapının ortasındaki T biçimli, 5 metre yüksekliğindeki kireçtaşından bağımsız yer alan bu sütunların her bir yüzeyinde ayrı motifler, semboller bulunmaktadır.


Şimdiye kadar ortaya konan insanlık tarih ve takvimlerini bütünüyle sarsan Göbeklitepe, çağlarla ilgili tarihleri de bütünüyle bozdu. Çünkü Göbeklitepe döneminde insanların tarımla uğraştığı yapılan çalışmalarda ortaya çıktı.


Bugünkü yorumlarla Göbeklitepe'nin daha ziyade bir inanç merkezi olduğu düşünülüyor.


Göbeklitepe, son yılların "en büyük arkeolojik keşfi" olarak gösterilmektedir. Yaklaşık 12 bin yıl öncesinde nasıl tasarlandığı hala cevap bulamayan tapınak, Mısır Piramitleri'nden ve İngiltere'deki Stonehenge'den yaklaşık 7 bin 500 yıl önce inşa edilmiş olmasıyla da tüm dikkatleri üzerine çekmektedir.

6 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Tuva, Tuvart, Tuva Art, Tuvart Haber

Haber

bottom of page