top of page

Haberim Olmadan BES'e Katıldım, Şikayeti Hakkında

Otomatik Katılım Sistemi, Bireysel Emeklilik Sistemi ile aynıdır fakat biri gönüllü biri zorunlu olarak halk arasında bilinir. Bir çalışanın, iş vereni tarafından BES'e katılması durumu OKS - Otomatik Katılım Sistemine eklenmiş olması anlamına gelir.

kadın


Otomatik Katılım Sistemi, devletin bir programıdır ve devlet programı dâhilinde iş veren, çalışanı Otomatik Katılım Sistemine dâhil etmek zorundadır. Bu ekleme işlemi, Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) şirketlerinin sorumluluğunda değildir.


BES Şirketleri, OKS ortak çalışması için kendisine başvuru yapan şirkete OKS - Otomatik Katılım Sistemi sözleşmesi başlatmakla yükümlüdür.


Bu sebeple katılımcıların, BES şirketlerini şikayet sitelerine ihbar etmeleri son derece yersizdir. Önce sistemi anlamak, bilmek, öğrenmek sonra da şikayet açmak gereklidir.


Belki "Otomaik olarak firmam tarafından filan BES şirketinde olan sözleşmemi kapatmak istiyorum ama firmaya ulaşamıyorum" diye bir şikayet anlamlı olabilir. Ama "Haberim olmadan bana BES yapmışlar", "Haberim olmadan filan BES şirketi hesabımdan para çalıyor" demek de bir o kadar yersizdir.


Çünkü tüm bu işlemler zaten devletin yönlendirmesi ile birikim hesabı olarak açılmakta ve tüm süreçler devletin kontrolündedir. Hiçbir BES şirketi, kimseyi habersizce sisteme dâhil edemez.


Hayat Sigortası tarafında özellikle acenteler, müşterilerine haber vermeden birçok hayat sigortası poliçesi açıyor. Evet, bu durumda da yine Hayat Sigortası yapılan şirket şikayetlere konu oluyor ki "Haberim olmadan hesabımdan para çekmiş ve bana sigorta yapmışlar" diyorlar. Doğrudur fakat burada muhatap yine Hayat Sigortası firması değil, doğrudan acentedir.


Bu sebeple önce sorunu anlamak, bilmek ve buna göre çözüm aramak yerinde olacaktır.



Haberim olmadan BES'e nasıl dâhil olurum?

Hiçbir BES - Bireysel Emeklilik Şirketi, hiç kimseyi habersizce sisteme dâhil edemez.


Gönüllü BES olarak bilinen BES sözleşmeleri, doğrudan bireylerin kendi başvuruları ile başlatılır. Ancak OKS - Otomatik Katılım Sistemi tarafında çalışanlar, devletin zorunlu programı dâhilinde iş verenleri tarafından OKS'ye dâhil edilirler. Bu durumu iş veren ya da şirketin İnsan Kaynakları yöneticisi, çalışana bildirmekle yükümlüdür. Burada BES şirketinin hiçbir sorumluluğu bulunmamaktadır.


Çalışan, OKS sözleşmesini bitirmek istiyorsa hem bağlı olduğu BES şirketine ayrılma isteğini belirtmelidir hem de iş verenine OKS'den ayrıldığını bildirmek zorundadır. Aksi takdirde maaşından OKS kesintisi iş vereni tarafından yapılmaya devam edecektir.


13 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Tuva, Tuvart, Tuva Art, Tuvart Haber

Haber

bottom of page