top of page
Yazarın fotoğrafıTuvART Haber

Hafter ve Salih Arasında Son Uzlaşı Görüşmesi

Libya Ulusal Ordusu (LUO) Komutanı Halife Hafter ve Akile Salih, Bingazi'de düzenlenen bir uzlaşı toplantısında görüştüler.


Halife Hafter ve Akile Salih
Halife Hafter ve Akile Salih


Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe perşembe günü BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) toplantısının ardından bir araya geldiğini ve uluslararası toplumun Libya'nın istikrarını ve seçim sürecini nasıl destekleyebileceğini görüştüğünü bildirdi. Diğer yandan Libya Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih, aralarındaki son uzlaşı toplantısında, perşembe akşamı Libya Ulusal Ordusu (LUO) Komutanı Halife Hafter ile sürpriz bir görüşme gerçekleştirdi.


Perşembe günü ofisinden yapılan açıklamaya göre Libya'nın paralı askerler ve yabancı savaşçılardan temizlenmesine yardım etmede uluslararası ortaklığa dikkat çeken Dibeybe, Guterres ile gerçekleştirdiği görüşmede Libya'da istikrarın sağlanması ve özgür, şeffaf ve adil seçimlerin düzenlenmesi için yabancı savaşçıların bir an önce ülkeden ayrılmasının önemini vurguladı.


Dün LUO medya birimi tarafından yapılan açıklamada, Hafter’ın Bingazi yakınlarındaki er-Recme’deki karargahında Salih ve bazı milletvekilleriyle son siyasi durumu ve gelişmeleri görüşmek üzere toplandığı bildirildi. Ulusal Birlik Hükümeti'ne bağlı yerel basın, Salih'in kendisine danışmadan hükümet veya başkanlık ile müzakere etmeme yönünde Hafter'a söz verdiğini bildirdi.


Söz konusu görüşmede parlamento ve ordunun amacının ‘ulusal birliği sağlamak, Libya egemenliğini korumak ve ulusal uzlaşı çabalarını desteklemek’ olduğunu söyleyen Hafter, Genel Komutanlığın önümüzdeki aralık ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinin başarılı olması için yürütülen tüm çabalara destek verdiğini vurguladı. Aynı zamanda uluslararası toplumu ve BM misyonunu Libya seçimlerine destek vermeye çağırdı.


Libya Parlamentosu Sözcüsü, “Kurumları birleştirmek istiyoruz. Ancak bu kimsenin dışlanması anlamına gelmiyor. Silahlı kuvvetlerin görevlerini yerine getirmeleri için bir bütçesi olmalıdır. Biz halen bu temelde ısrar ediyoruz” açıklamasında bulundu. Parlamentonun bütçeyi reddetme nedeninin ‘kalkınma konusunun muğlaklığı’ olduğuna dikkat çeken Sözcü, “Seçimlere iyi hazırlanılmalı. Kimse bize öyle veya böyle baskı yapamaz” ifadelerini kullandı.


Kurulmasına Libya Siyasi Diyalog Forumu'nda karar verilen Uzlaşı Komisyonu dün yapılması beklenen sanal toplantısını erteleme kararı aldı. Komisyon kaynakları, bazı komite üyelerinin çekilme tehdidinde bulunmasının ardından toplantının ertelendiğini aktardı.


Söz konusu toplantının düzenlenmesini bekleyen BM misyonu, forum ve BMGK kararları tarafından onaylanan yol haritası ile uyumlu bir şekilde geniş bir mutabakat sağlayacak bir anayasa taslağı hazırlamaya odaklı yapıcı bir toplantı düzenlenmesi yönündeki isteğini duyurmuştu. Komisyon toplantısı sonuçlarının değerlendirilmek üzere forumun genel kuruluna sunulacağı da kaydedilmişti.


Forum üyelerinin Cenevre’deki son toplantısında kurulan bu komisyon, temel meseleler üzerindeki anlaşmazlıkları gidermeyi ve yaklaşan seçimler için uzlaşmacı bir anayasal taslak oluşturmayı amaçlıyor.


İçişleri Bakanlığı Halkla İlişkiler Vekili Tuğgeneral Mahmud Said’in Avrupa Birliği'nin (AB) Libya Büyükelçisi Jose Sabadell ve AB Sınır Yardım Misyonu (EUBAM) Direktörü Natalina Cea ile perşembe akşamı gerçekleştirdiği toplantıda Sirte ve Mısrata şehirlerini bağlayan ve da yaklaşık iki yıldır kapalı olan sahil yolunun yeniden açılması için güvenlik altına alınması ele alındı.


Hükümet tarafından yapılan açıklamaya göre söz konusu toplantıda, 5+5 Ortak Askeri Komitesi kaynaklı Güvenlik Düzenlemeleri Komisyonu’na destek verilmesi ile Güvenlik Düzenlemeleri Komisyonu’nun ilk adım olarak yolun güvenliğini sağlama çalışmalarına katkıda bulunma yönünde AB’nin destek mekanizması önerisi ele alındı.


Ulusal Birlik Hükümeti Gençlik Bakanlığı, program ve faaliyetlerden sorumlu vekili Ahmed Milad'ın Perşembe günü başkent Trablus'taki evinin önünde kimliği belirsiz bir silahlı grup tarafından kaçırıldığını, şiddetli bir biçimde darp edilmesinin ardından serbest bırakıldığını bildirdi. Milad'ın kendisini maddi manevi zarara uğratacak şiddete maruz kaldığını açıklayan Bakanlık saldırıyı şiddetle kınadığını vurgulayarak bu olayın, Libya'nın birliğini koruma ve ülkeyi güvenli karaya oturtma yolunda ulusal çabaların yoğunlaştığı bir dönemde gerçekleştiğine dikkat çekti. Yerel ve uluslararası yasalarca suç sayılan bu tür eylemlere tamamen karşı olduğu kaydedildi.


Yerel basındaki haberlere göre bir güvenlik kaynağı, Hükümet Divanı Teknik Destek Ofisi Direktörü Abdulmunim el-Urfi ile temasın işten dönerken, başkentteki Bab bin Gaşir’e doğru yola çıktığı sırada geçtiğimiz pazartesi günü itibariyle kesildiğini bildirdi. Ancak Urfi’yi kimin yönlendirdiğine ilişkin detay verilmedi.


Kaynak : Şarkul Avsat

1 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


Tuva, Tuvart, Tuva Art, Tuvart Haber

Haber

bottom of page