Cizre doğumlu olan El Ceziri'nin çocukluğuna dair masallarla Artuklu hükümdarı Eb'ul Feth Mahmut İbn Karaarslan'ın takdirlerine yolculuğu anlatan bir masal kitabı "Her Şey Oyunla Başladı". Türk Dünyasının dört bucağından bize masallar getiren Yazar Yücel Feyzioğlu, bu defa yüz yıllar önceki Anadolu'ya kalpleri taşıyor.
Su Kabağının Sırrı başlıklı masalda bakın neler anlatıyor Yücel Feyzioğlu:
O gün yine İsmail Ebuliz (El-Ceziri), kardeşi Hasan Ebuliz ile evden çıkarken:
- Sen bahçeyi sula Hasan, ben bu kabaklara bakayım, demiş. bahçede yan yana dizdiği üç su kabağının tek tek içine bakmış. Birkaç günden beri yeni bir deneye yapıyormuş. Su kabaklarının içine biraz toprak akıtmış, biraz su damlatmış. İçine birer su kabağı tohumu bırakmış. Sabah akşam ona bakmadan gitmiyormuş.
Annesi hindileri kümesten çıkarırken yanına gelmiş.
- Bunlardan ne olacak oğul, içinde ne var? Her gün bakıp duruyorsun, diye sormuş.
-Bak aney, bunların içine su kabağı tohumu koydum, diye yanıt vermiş. Onları büyütüyorum. Bak şuraya, bak bak! Büyümeye başlamışlar bile!
- Kabağın içinde kabak mı olur oğul? Bırak toprakta büyüsünler.
- Ama ondan ben bir şey yapacağım!
- Ne yapacaksın?
- Söylemem, o bir sır! Yapınca gösteririm. Birden arkadaşı Delâl de bahçe çitinden atlayıp beklenmedik bir anda içeri girmiş. Hasan da merakla kabaklara yaklaşmış.
- Ben de görebilir miyim, demiş Delâl .
İsmail Ebuliz, korkuyla sıçrayıp Delâl 'e dönüş.
- Sen nereden geldin?
Delâl:
- Merak ettim, ne olacak bunlar, demiş.
- Söylemem!
Delâl suratını asmış:
- Arkadaş değil miyiz? Söyle bana!
- Hayır! O bir sır, sonra söylerim.
- Peki, öyle olsun; küstüm sana!
Hasan da kızmış. Anne gülümseyerek,
- Haydi öyle olsun, demiş. Hindileri oğullarının önüne katmış. Azık torbasını birinin omzuna asmış, su testisini ötekinin eline vermiş.
- Dünden kalan karpuz kabuklarını da ver aney!
Kadın toplayıp onları da vermiş:
- Aman hindilere dikkat edin oğullarım! Aç koymayın, tilkilere kaptırmayın!
Delâl de hindileri getirmiş, yine birlikte Dicle kıyısına sürmüşler.
Sonra ne mi olmuş?
Kitapta bu masaldan sekiz masal sonra su kabağının sırrı ortaya çıkmış.
Meğer El Ceziri, daha el kadar çocukken; su kabağının içinde toprak koyun başka bir su kabağını orada büyütünce ilk su termosunu icat etmiş! Böylece soğuk suyu termosun içine koyduklarında suyun daha uzun sürede ısındığını görmüşler.
İşte böyle. El Ceziri'nin günümüz çocuklarına ilham veren icatlarının nasıl başladığını merak edenler için harika bir masal serisi yazan Yücel Feyzioğlu, hem dünyaya hem bizlere yepyeni masallar kazandırıyor.
Doğu Batı Yayınlarından çıkan birçok masal kitabı ile Feyzioğlu, bizleri Türk Dünyasında karış karış dolaştırıyor.
Altaylar, Anadolu, Azerbaycan, Gagavuz Yeri, Tataristan, Dağıstan, Kazakistan, Kırgızistan, Kosova, Özbekistan, Türkmenistan, Yakutistan, Uygurlar, Çuvaşistan, Kıpçak, Hakas ve Tuva’dan, Kerkük, İran Türkmenleri, Başkurdistan, Makedonya, Nogay, Karay ve Kumuklardan halk hikâyeleri ve masalları ile Türk Kültürünün yaşam değerlerini aktarıyor.
MASAL DEDE YÜCEL FEYZİOĞLU KİMDİR?
Kars'ta doğdu. Kentin renkli ortamında büyüdü. "Cilavuz İlköğretmen Okulu"nda okudu.
Almanya Goethe Enstitüsünde Dil ve Anderson Yazarlık Akademisinde yazarlık eğitimi aldı.
Öğretmenlik yaptı.
1985 yılından beri serbest yazar.
Yazdığı "Keloğlan" masal dizisi çeşitli dillere çevrildi, ilgiyle karşılandı. Anadolu'dan Altaylara, Orta Asya'dan Avrupa içlerine kadar Türklerin yaşadığı 24 ülkeden masallar derledi, tasnif etti, en etkili olanları seçerek hepsini yeniden yazdı ve 32 kitapta yayımladı.
Bu dizi, Kaşgarlı Mahmud'dan beri kendi alanında yapılmış en kapsamlı ilk çalışmadır ve büyük ilgiyle karşılandı. Dizinin üç kitabı Almanca yayımlandı.
2002 yılında "Sihirli Limon" kitabı Almanya Eğitim ve Bilim Bakanlığının "Çocukların kafasında fantastik dünya açan 20 kitap listesi"ne seçildi. Dizinin bütünü ise Elginkan Vakfı "2011 yılı Türk Kültürünü Araştırma Ödülü"nü,
TÜRKSAV "2011 yılı Türk Dünyasına Hizmet Ödülü"nü aldı.
T.C. Milli Eğitim Bakanlığı ve Avrupa Konseyi, ilkokul 4. sınıflar için "İnsan Hakları, Yurttaşlık ve Demokrasi" ders kitabını bu masallarla hazırladı.
Kitap, 2016 yılında Türkiye'nin "En sevilen ders kitabı" seçildi.
Cengiz Aymatov madalyası da 2019 yılında Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) tarafından Yücel Feyzioğlu'na verildi.
Yazar, yurtiçinde ve yurtdışında okul ve üniversitelerde masalları ve masalların psikolojik etkilerini anlatmakta, söyleşi ve imza günlerine katılmaktadır.
Comentários