top of page

İlham Aliyev ve Sadir Japarov, Ağdam'daki Şahbulag Kalesi'ni Ziyaret Etti

25 Nisan'da Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Kırgız Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sadyr Japarov, Ağdam'daki Şahbulag Kalesi'ni ziyaret etti. Cumhurbaşkanlarına kalenin restorasyon çalışmaları hakkında devlet başkanlarına bilgi verildi.


Şahbulag Kalesi
Şahbulag Kalesi

18. yüzyıldan kalma bu kalenin Karabağ'ın en ünlü anıtlarından biri olduğu bildirildi. Ağdam şehrine 10 kilometre uzaklıkta, Şahbulag köyü yakınında bulunan kale, Karabağ Hanlığı'nın kurucusu Panahali Han tarafından 1751-1752 yıllarında yaptırılmıştır. Bilimsel literatürde "Şahbulak Kalesi" olarak bilinen anıt, aslında büyük bir kale kompleksinin iç kalesiydi. Kompleks konutlar, çarşı, hamam ve camiden oluşuyordu. Şahbulag Kalesi, Panaheli Han Şuşa Kalesi'ni inşa edene kadar Karabağ Hanlığı'nın idari merkezi idi. Ermeniler, Ağdam'ı işgal ettikten sonra Şahbulak kalesini ve bazı anıtlarımızı Ermenileştirmeye çalıştılar ve yakındaki camiyi kilise olarak sundular.



İlham Aliyev ve Sadir Japarov
İlham Aliyev ve Sadir Japarov


Şu anda anıtta Azerbaycan devleti tarafından restorasyon çalışmaları yürütülüyor. Burada 12 hektarlık alanın peyzajı yapıldı, idari bina, bilet gişesi ve otopark yapıldı. Şahbulag konutu, Şah Abbas camisi, restoran, otel kompleksi, toplantı odaları, etkinlik alanı ve depo binası oluşturuldu.


Devlet büyükleri Şahbulak kalesinin avlusunda tandır ekmeği ve kutab pişirilmesini izledi.

Kaynak : president.az


© TuvART Haber

1 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Tuva, Tuvart, Tuva Art, Tuvart Haber

Haber

bottom of page