top of page

İngiltere "Türk teknoloji işçilerine kapımız açık"

Puan tabanlı göç sistemi olarak adlandırılan yeni göç sisteminde İngiltere, Gelecek Sınırlar ve Göçmenlik Bakanı Kevin Foster tarafından basına açıklandı.


Puan tabanlı göç sistemini anlatan Foster, küresel ekonomide rekabet edilmesi için gerekli bilgi seviyesindeki yeteneklerin işe alınması olarak nitelendirdiği sistemde çalışanın ilk önceliğinin göçmenlik yerine İngiltere'de yaşamak ve çalışmak için iyi koşullar üretmek olması, beklenilen hedeftir dedi.


“İngiltere'de gerekli beceri ve maaş düzeyini hak eden bir iş, günlük ihtiyacı giderecek seviyede İngilizce, sabıka kaydının olmaması gibi kriterler öne çıkıyor.”

Nitelikli işçi vizesi almaya hak kazanacak kişilerin çalışmak için 2 yıl İngiltere'de kalmalarına olanak sağlanacak. Daha sonraki 5 yılı kapsayan süreçte her şey yolunda ise kalıcı oturum ve bu sürenin bitiminde de vatandaşlık hakları gibi alternatifler gündemde olacak.


İngiltere'nin Yeni Göçmenlik Hukuku Politikası


Avrupa hukukunun temel esaslarından biri olan hareket özgürlüğü, uzun bir süredir Avrupa Birliği'nin (AB) bir üyesi olan İngiltere'nin hukuk sistemi içerisinde yer aldı. Ancak, İngiltere'nin 31 Ocak 2020 tarihinde AB'den ayrılmasıyla birlikte, İngiliz hükümeti yeni bir göçmenlik hukuku politikası uygulamaya karar verdi.


İngiliz hükümeti, yeni göçmenlik hukukunun Avustralya ve Kanada'nın göçmenlik politikasına benzer, puanlamaya dayalı bir sistem olacağını duyurdu. İngiltere'nin puanlamaya dayalı göçmenlik sistemi 1 Ocak 2021 tarihinde yürürlüğe girecektir. Yeni sistem Ocak 2021 itibari ile AB veya AB dışı bütün başvuran vatandaşlara eşit uygulanacaktır. İngiliz hükümeti, yeni sistem ile birlikte, önceliğin yüksek vasıflı ve en yetenekli adaylara verilecektir.


Vasıflı İşçiler


Puanlamaya dayalı göç sistemi, vasıflı işçilerin İngiltere'ye gelip çalışmasına olanak sağlayan, işverenlerin yönlendirdiği bir sistemdir. AB veya AB dışı bütün başvuru sahipleri, onaylı bir sponsordan iş teklifi aldıklarını, iş teklifinin gerekli yetenek seviyesinde (RQF) olduğunu ve İngilizce konuşabildiklerini göstermek zorundadır. Eğer başvuru sahibi asgari maaş eşiğinden fazla kazanıyorsa, başvurmaya hak kazanacaktır. Başvuru sahibi asgari maaş eşiğinden daha az, fakat 20.480£'dan fazla kazanıyorsa; başvuru sahibi İngiltere'ye gelmeye hak kazanabilir. Bu hak için, başvuru sahibi aldığı iş teklifinin belirli bir mesleki alanda olduğunu ve bu mesleki alanda yeterli iş gücü olmadığını ya da teklif aldığı iş ile ilgili doktora diploması olduğunu göstermek zorundadır. Yeni göç sistemi çerçevesinde, herhangi bir başvuru sahibinin başvurusunun kabul edilebilmesi için toplam 70 puan gerekmektedir.


Örnek olarak; bilim, teknoloji, mühendislik veya matematik (STEM) alanlarında 22 bin £ ile çalışan bir üniversite araştırmacısı, çalıştığı alanda bir doktora derecesine sahip ise İngiltere'ye gelmeye hak kazanabilir. İngiltere hükümeti, Göç Danışma Komitesi'ni (MAC) bütün mesleki alanları kapsayan, sıkıntıda olan meslek alanları ile ilgili bir liste hazırlanmasını ve bu listenin düzenli olarak gözetim altında tutmasıyla görevlendirmiştir.

Yüksek Vasıflı İşçiler


1 Ocak 2021 tarihinden itibaren İngiltere AB dışından gelen vatandaşlara uyguladığı mevcut 'Global Yetenek' Vizesini, aynı koşullarda AB vatandaşlarına da uygulayacaktır. Göç Danışma Komitesi'nin (MAC) verdiği öneriler ışığında, sponsora gerek duymadan göç başvurusu yapılabilecek ek bir rota oluşturulacaktır. Bu rotanın işveren yönlendirmesinde olan sistemle paralel olarak çalışması planlanmıştır. İngiliz hükümeti ek rota oluşturulmasının amacının az sayıdaki yüksek vasıflı işçilerin İngiltere'ye daha rahat, iş teklifine bağımlı olmaksızın gelip ekonomiye katkı sağlaması olduğunu açıklamıştır. Fakat hükümet bu rotanın nasıl işleyeceğine dair bir kesinliğin olmadığını, ilerleyen yıllarda daha kesin bir sistem haline getirileceğini bildirmiştir.

6 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Tuva, Tuvart, Tuva Art, Tuvart Haber

Haber

bottom of page