top of page
Yazarın fotoğrafıTuvART Haber

İpek Yolu ve Bugün

Güncelleme tarihi: 23 Kas 2020

Türkler, bilinenin aksine ticaret ile yoğun bir şekilde ilgilenmiş hatta ticaret yolları kurarak dünya ticaretinin ve dolayısıyla kültürünün gelişmesine önemli katkılar sağlamıştır. Kimilerine göre Türklerin yönettiği bir ticaret yolu bulunmuyor. Ancak kimse de şunu inkar edemiyor: Türklerin bulunmadığı bir ticaret yolu yok! İpek Yolu dahil!




Çağlar boyunca Türkler ve Türk Devletlerinde yaşayan halklar, İpek Yolu'nun korunmasının yanı sıra kalkınmasında da önemli bir yer edinmişlerdir. Örneğin, 1060 yılından 1307 yılına kadar hüküm süren Selçuklu İmparatorluğu döneminde İpek Yolu dünya ekonomisindeki öncü rolünü artırmıştır.


“Selçuklular döneminde İpek Yolu boyunca inşa edilen kervansarayların sayısı büyük ölçüde artmıştır. Böylelikle Türklerin insanlık kültür tarihine bıraktıkları eserler, diğer tarihi eserlerle birlikte, bu koridordaki zengin tarihi ve kültürel mirasının temsilcileri olmuşlardır.”

İpek Yolu geçmişten günümüze eşsiz bir yolculuğa çıkmak isteyen tüm gezginler için farklı bir cazibeye sahip olmuştur. Sembolik kervansaraylar ve doğal cazibe merkezleri gibi tarih eserlerinin bulunduğu Türk Devletlerindeki yaşam merkezleri, şehirler, bugün de kültür düşkünlerinin keşfetmek istediği yerler.


Japonya'dan Akdeniz'e Eski Bir Macera


Geçmişte Japonya'dan başlayarak Kore Yarımadasından geçerek bugünkü Orta Asya, Kafkaslar ve Anadolu üzerinden Akdeniz'e kadar 15 bin kilometreden fazla uzunluğa sahip olan eski ticaret yol ağı olan İpek Yolunun tarihi milattan önce ikinci yüz yıla kadar dayanır.


Görünüşte Çinin MÖ 221 -207 yılları arasında kurulan ticaret yolu, han ile Batı arasında ticaretin resmi olarak başladığı -130'lu yıllardan beri düzenli olarak kullanılmaya başlanmıştır. Ne var ki İpek Yolu'nun en büyük mirası fikir ve inanç paylaşımı olmuştur. Kültür, sanat, din, felsefe, dil, bilim, mimarlık bunların başında gelir. Marco Polo'dan Cengiz Han'a ve hatta Mevlana'ya kadar ünlü gezginler, filozoflar ve savaşçılar üzerinde derin izler bırakmıştır. Antik dönemde İpek Yolu'ndaki ana tüccarlar Çin'den Roma'ya kadar çeşitlilik göstermekteydi.


Türk Konseyi'nden İpek Yolu'nun Canlandırılmasına Destek


2017 yılında Türk Konseyi, Modern İpek Yolu'nun gelişimine katkı sağlamak amacıyla bir tur paketi hazırladı. Buna göre 4 Türk ülkesinde turizm canlılığı sağlanması hedeflendi. Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan'dan oluşan o dönemdeki Konsey; bugün yeni üyeleri ve gözlemcileriyle yoluna devam ediyor.


Bilindiği üzere 2020 yılı içinde Özbekistan konseye üye oldu ve Türkmenistan da gözlemci üye olarak konseye katılım sağladı.


Türk Konseyinin hazırladığı tur paketinde yer alan şehirler şöyle:


İstanbul, Konya, Nevşehir, Kayseri, Gence, Şeki, Gobustan, Almatı, Türkistan, Şimkent, Taraz, Bişkek, Narın, Issık Göl, Taş Rabat

4 görüntüleme0 yorum

Comments


Tuva, Tuvart, Tuva Art, Tuvart Haber

Haber

bottom of page