top of page

İran'dan Yeni Pistler

İran, Suriye’nin doğusundaki İran Devrim Muhafızları milislerinin en büyük ikinci toplanma yeri olan el-Meyadin şehri yakınlarındaki el-Hayderiye bölgesinde insansız hava araçları için pistler yapmaya başladı.


İran Devrim Muhafızları Başkomutanı Hüseyin Selami (EPA)
İran Devrim Muhafızları Başkomutanı Hüseyin Selami (EPA)

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) “İranlı milisler, Suriye’nin doğusundaki Deyrizor kırsalındaki el-Meyadin şehri yakınlarında, iki havalimanının bulunduğu el-Hayderiye bölgesinde insansız hava araçları için pistler yapmak için kazı ve inşaat mekanizmalarını nakletti” açıklamasında bulundu. SOHR, bunun bir Hizbullah liderinin emriyle yapıldığını vurguladı.


Ebu Kemal’den Palmira’nın güneyi ve batısına, Rakka’nın güney kırsalına kadar, Suriye çölündeki en az 40 bin kilometrekarelik bir alanda faaliyet yürüten İran, Eylül ayında Ebu Kemal çölündeki İmam Ali üssüne benzer olarak, el-Meyadin yakınlarındaki el-Kuriye çölündeki Ayn Ali Üssü’nün yakınında gelişmiş silahlar için büyük bir askeri üssün inşasına başladı. Kaynaklara göre, Ebu Kemal’de İmam Ali üssünün inşasına katkıda bulunan Devrim Muhafızları milislerinden farklı rütbe ve uzmanlıklara sahip yaklaşık 30 subay, yeni üssün kurulması için de çalışmalara katıldı.


Tarlalarda insansız hava araçları için pist yapıldığının açıklanması, İran Yol ve Şehircilik Bakanı Rüstem Kasımi başkanlığındaki İran heyetinin Şam’ı ziyareti ve Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed ile bu yıl ikinci kez yaptığı ziyareti ile aynı zamana denk geldi.


Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre, görüşmede, Suriye ve İran tarafları ekonomik ilişkiler ve bu ilişkilerin gelişmesine katkı sağlayacak fikir ve vizyonlar konusunu ele aldı. Şam’dan yapılan açıklamaya göre görüşmede, her iki ülkedeki kurumlar arasında, ikili anlaşmaların hayata geçirilmesi, karşılaştıkları engellerin aşılması, elektrik hizmetleri ve kara taşımacılığı gibi hayati hizmet sektörlerinde işbirliğinin tamamlanması için çalışmaların sürdürülmesine vurgu yapıldı.


Kasımi bu yılın Ocak ayındaki ziyaretinde, Suriye ile İran arasındaki kara ve deniz bağlantısının güçlendirilmesini, uçuş sayısının artırılmasını, mal ve hizmet transferinin kolaylaştırılmasını ve aralarındaki ticaret alışverişi hacminin artırılmasını vurgulamıştı.


İranlı milislerin Suriye-Irak sınırındaki askeri imkanlarını artırma çabaları ile eş zamanlı olarak, İran-Suriye ekonomik ilişkilerinin hareketliliği arttı. Bu bağlamda, Suriye ile serbest ticaret anlaşmasında belirtilen mallar üzerindeki gümrük tarifeleri iptal edildi ve bu yıl içinde 10’dan fazla petrol tankerinin Suriye’ye geldiği hat yeniden aktif hale getirildi.


SOHR’un aktivistlerden aktardığına göre, Deyrizor kırsalındaki el-Meyadin yakınlarındaki el-Hayderiye çiftlikleri, Ayn Ali Üssü ve İsa Çiftlikleri’nin olduğu bölgede, İran Devrim Muhafızları kampında askeri tatbikat yapıldı. Tatbikata İran’a bağlı yaklaşık 100 milis katıldı.


Kaynak : Şarkul Avsat

6 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Tuva, Tuvart, Tuva Art, Tuvart Haber

Haber

bottom of page