top of page
Yazarın fotoğrafıTuvART Haber

Japonya ve İsviçreli Bilim İnsanları Elektrik Akımı Üreten Cam Üretti

Kyodo'nun raporuna göre Japon ve İsviçreli bilim insanları, ışığa maruz kaldığında elektrik akımı üreten cam ürettiler; bu inovasyonun uzun vadede temiz enerji üretimine yol açabileceğini umuyorlar .



devre
Fotoğraf: Kyodo

Tokyo Teknoloji Enstitüsü ve Lozan Federal Politeknik Okulu'ndaki araştırmacılar, camın yüzeyine ultra kısa ışık darbeleri yayan bir femtosaniye lazerle bir devre kazıdıktan sonra cam üzerinde bir akım oluştuğunu doğruladılar.


Bu keşif, Ocak ayında ABD bilim dergisi Physical Review Applied'ın web sitesinde bildirildi.

İsviçre okulunda doçent ve Galatea Laboratuvarı yöneticisi Yves Bellouard, Kyodo News'e teknolojinin "şaşırtıcı ve yenilikçi" olduğunu, çünkü bir malzemeyi hiçbir şey eklemeden dönüştürebildiğini söyledi.


Lazer teknolojileri uzmanına göre, Goezden Torun adlı laboratuvarındaki bir öğrencinin, optik fiberlerin yapımında kullanılan endüstriyel bir madde olan tellürit cam da dahil olmak üzere farklı cam türleri üzerinde femtosaniye lazer kullanma deneyimi vardı. Ortak proje, Japon enstitüsü tarafından hazırlanan tellürit camın kullanılmasını içeriyordu.


Daha önce Japonya'nın Tohoku Üniversitesi'nde eğitim gören Torun, araştırma sırasında tesadüfen camın üzerinde yarı iletken bir kristal oluşturdu. Araştırmacılar, yüzeyinde lazer yazılı bir devre bulunan tellürit camın, ultraviyole ve görünür ışığa tepki olarak bir elektrik akımı ürettiğini söyledi.


Enstitüde doçent olan Tetsuo Kishi, "Lazer kullanarak bu tür bir fenomeni görmeyi beklemiyorduk" dedi.

Kishi, "Cam, ışığın geçmesine izin veren pasif bir malzemedir, ancak femtosaniye lazer kullanıldıktan sonra cam, yarı iletken gibi elektrik akımını iletebilen aktif bir malzemeye dönüşür." dedi.


Kishi, "Camın şeklini değiştirebilir ve kompozisyonunu değiştirerek onu daha kullanışlı ve pratik olacak şekilde daha hafif ve daha ince hale getirebiliriz" diye ekledi.


Zorluklar devam etse de araştırmacılar, femtosaniye lazerlerle dönüştürülen tellürit camla kısmen kaplanmış pencerelerin geliştirilebileceği günün geleceğini umuyorlar.


Bellouard, "Bu temiz bir enerji kaynağı olacak ve fosil yakıtlara olan ihtiyacı azaltacaktır" dedi.


Kaynak : InForm

12 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


Tuva, Tuvart, Tuva Art, Tuvart Haber

Haber

bottom of page