4 Haziran Telafer Günü Etkinlikleri Kapsamında, Irak Türkmen Cephesi Türkiye Temsilciliği tarafından, Türkiye’de bulunan Musul - Telafer Türkmen Ayan ve Aydınlar Meclisi işbirliğinde “KAHRAMAN TELAFER” Belgeseli hazırlandı.
Irak, Suriye ve Türkiye üçgeninde yer alan stratejik önem taşıyan kültür ve tarih şehridir Telafer.
7.000 yılı aşkın köklü tarihi, 400.000'i aşkın nufüsu ve 300'e yakın köyü ile şirin bir Türk şehridir Telafer.
İnançlarına, gelenek ve göreneklerine sımsıkı bağlı Telafer'de Anadolu Türk kültürünün esintileri görülür.
Birinci Dünya Savaşından sonra Osmanlı Devleti yıkılmış ve bunun sonucunda Telafer, tüm Irak'la birlikte İngiliz sömürgesi altına girmiştir. İngiliz manda rejimine boyun eğmeyen Telafer Türkleri, Irak'ta direnişin öncüsü olarak çıktı tarih sahnesine.
4 Haziran 1920'de Seyid Abdullah Seyid Vahab Ağa, Hacı Ali Abdülkerim Ağa, Abdurrahman Osman Efendi, Hacı Yunus Üzeyir Ağa ve Muhammed Said Efendi liderliğinde ayaklanarak haklarını aradılar.
Kahraman Türklerin saldırıları karşısında bozguna uğrayan ve çok sayıda kayıp veren İngiliz askerleri, destek kuvvet istedi.
9 Haziran 1920 tarihinde İngilizler daha kalabalık bir ordu ile Telafer'i bastı. Şehri havadan ve karadan bombaladılar. Her yer ateş topu oldu.
Karatut dağlarına sığınan Telafer Türkleri, üç ay süre ile Telafer'den ayrılmış oldu. Vatan hasreti ile yanıp tutuştular. Daha sonra sevinçle ama şartlı olarak kavuştular Telafer'e.
Saldırılar dindi ancak İngilizler verdiği sözü tutmadı. Yeniden insanlıkdışı saldırılarına devam etti. Türk yiğitlerin bazıları sürgün edildi, bazıları ise işken gördü. Tarihte bu olay Kaça Kaç Yılı olarak yerini aldı.
1958 yılında Irak'ta krallık dönemi bitmiş Cumhuriyet rejimi başlamıştı. Ancak yeni siyasi düzen Irak Türklerini tanımamıştı. Katliamlar, baskılar artarak devam ediyordu. 1968 yılında Arap Sosyalist Baas Partisinin iktidara gelmesiyle Türkmeneli gibi Telafer de Araplaştırılmaya çalışılmış, Türkler baskı ve işkenceye maruz kalmıştı.
Telafer 2004 - 2006 yılları arasında ABD'nin hava saldırıyla yerle bir olmuştu bir kere daha...
Türkler yüzlerce şehit vermiş, binlerce aile evlerini terk etmiş, evlatlar babasız, babalar evlatsız kalmıştı.
2014 yılına gelindiğinde Telafer, zulümlerin en büyüğü ile karşı karşıya kaldı. DEAŞ terör örgütü yaptığı terör eylemleriyle genç, yaşlı, kadın, çoluk çocuk demeden önüne gelen herkesi insanlık dışı bir şekilde öldürdü. Çaresi kalan Türkler, evlerini ocaklarını terk etti.
Telafer'de adeta hayat durmuştu.
Bugün hâlâ Telafer nüfusunun üçte ikisi sürgünde yaşamaktadır.
Yüz yıldır tarifsiz acılar yaşamış Aziz Telafer Türkleri, her türlü hak ve hukuktan mahrum bırakılmıştır. Yüzölçümü ve nüfus olarak daha ilçeler il olurken Telafer'e bu hak tanınmamış ve şehrin gelişmesine her zaman engel olunmuştur. Buna rağmen vatan, millet, bayrak ve hürriyet için mücadeleden Türk'ün öz yurdu Kahraman Telafer, haklı mücadelesinden vazgeçmedi.
Vazgeçmeyecektir.
Çünkü Türkün toprakları mukaddes, davaları kutludur.
コメント