top of page

Kazakistan Başkanı Tokayev, Azerbaycan'ın Pozisyonunu Destekledi

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kassym Jomart Tokayev, çoğunlukla Ermenistan-Azerbaycan Dağlık Karabağ çatışmasını da içeren bölgesel “dondurulmuş” çatışmalar konusunda konuştu ve BM'nin kuruluşundan bu yana dünyanın çok sayıda bölgesel ve etnik gruplar arası çatışmadan kurtulamadığını üzüntüyle ifade etti.


azakistan Cumhurbaşkanı Kassym Jomart Tokayev
azakistan Cumhurbaşkanı Kassym Jomart Tokayev

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kassym-Jomart Tokayev, çoğunlukla Ermenistan-Azerbaycan Dağlık Karabağ çatışmasını da içeren bölgesel “dondurulmuş” çatışmalar konusunda konuştu.


Axar.az'ın haberine göre Tokayev, BM'nin kuruluşundan bu yana dünyanın çok sayıda bölgesel ve etnik gruplar arası çatışmadan kurtulamadığını üzüntüyle ifade etti. Konuşmada uluslararası hukukun temel ilkelerine uymanın gerekliliğine dikkat çekildi.


“Dondurulmuş” veya “zamanla uzayan” olarak tanımlanan bölgesel çatışmalar, modern uluslararası hukukun kaynağı ve temeli olan BM Şartı'nın iki temel ilkesi arasında temel bir çelişkiyi ortaya çıkarmıştır. Bu, devletlerin toprak bütünlüğü ve ulusların kendi kaderini tayin hakkıdır. Son ilke, devletlerin bağımsızlığını kazanması ve sömürge bağımlılığından kurtulması durumunda özellikle geçerliydi. Artık dünya kendi kaderini tayin edebilir hale geldi. Bu nedenle artık devletlerin toprak bütünlüğü ilkesi ön plana çıkmış ve öncelikli önem kazanmıştır. Mevcut çatışmaları değerlendirmeye yönelik yaklaşımlar geliştirirken, Genel Kurul ve BM Güvenlik Konseyi kararlarına rehberlik etmeliyiz” dedi Kazakistan Cumhurbaşkanı.


Karabağ sorununda Ermeni tarafının sürekli olarak ulusların kendi kaderini tayin hakkını vurguladığını hatırlayalım. Bu arada Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermeni halkının Ermenistan Cumhuriyeti'ni kurarak zaten bir kez kendini belirlediğini, bir halkın iki kez kendi kaderini tayin ettiği durumları tarihin bilmediğini defalarca dile getirdi.


Karabağ sorununa ilişkin dört BM Güvenlik Konseyi kararının (822, 853, 874 ve 884) bulunduğunu da hatırlatalım. Hepsi Ermeni birliklerinin Dağlık Karabağ topraklarından derhal, tamamen ve koşulsuz olarak çekilmesini talep ediyor.


Kaynak : Axar

7 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Tuva, Tuvart, Tuva Art, Tuvart Haber

Haber

bottom of page