top of page

Kazakistan Büyükelçiliği Pars Yılına Hazır

Kazakistan Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuly, Pars yılı olan 2022'de Türkiye ve Kazakistan arasında yapılacak yeni girişimler ve iş birlikleri için tam teçhizat hazır olduklarına dair açıklama yaptı.


Kazakistan Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuly

Aynı zamanda yeni yıl tebrik mesajı olarak yayımlanan açıklama şu şekilde.


YENİ YILA TAM TEÇHİZAT HAZIRIZ!


Geçen yıl salgın önlemleri dolayısıyla hepimiz için zor bir yıldı. Ancak bu yıl Kazakistan ve Türkiye arasındaki işbirliği açısından önemli bir yıl oldu. Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev ilk kez İstanbul'a özel bir ziyaret gerçekleştirdi ve Türk Konseyi zirvesine katıldı. Orada tüm Türk dünyası için önemli kararlar alındı ​​ve konseyin adı Türk Devletleri Teşkilatı olarak değiştirildi.


İki ülke arasındaki ticaret hacmi %32 artarak Türkiye ilk kez ülkemizin on önemli ticaret ortağı arasında ilk beşe yükseldi. İhracatımız %38, ithalatımız ise %23 arttı.


Salgına rağmen ülkenin yatırım çekiciliğini ortaya koymak için Türk iş insanlarıyla 550 toplantı gerçekleştirdik. Müzakereler, ilgili 2020 dönemine göre %35, 2019 yılına göre ise %111 daha yüksek. Bunun sonucunda 8 yeni fabrika açıldı. 2021 yılının 6 ayında yatırımlar bir önceki yıla göre %80 arttı.


Özellikle Türk halklarının uzun süredir merakla beklediği Türkistan - İstanbul - Türkistan seferleri düzenli hale geldi.

Bu yıl gerçekleştirdiğimiz askeri alandaki başarılarımızı da vurgulamak istiyorum. İki ülkenin askerleri, ortak askeri tatbikatlar yaparak savunma sanayii alanında bir dizi anlaşmaya vardı.

2021'de kardeş halklar arasındaki kültürel ve insani bağlarımız daha da güçlendi.


Büyükelçiliğimizin inisiyatifiyle yılda yaklaşık 60 etkinlik düzenlendi. Bu etkinliklerde 30'dan fazla konferans, sempozyum, kongre, festival ve spor müsabakaları organize ettik.


Tanınmış şahsiyetlerimiz ve kanaat önderlerinin 20 kitabı Türkçe olarak yayınlandı. Ayrıca Anadolu'da Kazak halkının şahsiyetlerinin 3 heykeli dikildi ve Kazakistan ve Kazakların büyük şahsiyetlerinin adları 3 caddeye verildi. Ayrıca üç parka da Kazakistan ve Türkiye kardeşliğinin simge isimleri verildi.


Elbaşı ve Milli Kütüphane'nin katılımlarıyla siyasi şahsiyetler ve sanat eserleri de dahil olmak üzere ülkenin tarihi ve büyük reformlarının beş sergisini izleme fırsatı bulduk.


En önemlisi, önde gelen Türk medyası Kazakistan hakkında 47 bilgilendirici ve analitik makale yayınladı. Ayrıca 20'ye yakın Türk ve uluslararası kanala röportaj verdim ve özel programlara konuk oldum.


Türkiye'de yaşayan vatandaşlarımız, eğitim alan gençlerimiz ve hemşerilerimiz bizim için en öncelikli sıradadır. Aynı zamanda hemşerilerimiz ve diaspora ile yakın işbirliği içinde birçok önlemli etkinlikleri hayata geçirdik. Farklı seviyelerde görüşmeler gerçekleştirdik ve bazılarıyla özel olarak görüşmeler gerçekleştirdik.


İstanbul, Ankara ve Antalya'daki konsolosluklarımız yaklaşık 5.700 vatandaşa devlet ve konsolosluk hizmeti verdi. Üç şehirden diplomatlarımız gece gündüz demeden farklı durumlarda hemşerilerimizin yanında bulundu.


Elçilik olarak bunlarla da kalmayacağız!


2022 için birçok planımız var. Yeni Yıla tam teçhizat hazırız!


Pars yılı bereketiyle gelsin! Her bir aileye mutluluk ve refah diliyorum!

En önemlisi sağlıklı ve ülkelerimizin huzurlu olmasını temenni ederim!

Mutlu yıllar!

27 görüntüleme0 yorum
Tuva, Tuvart, Tuva Art, Tuvart Haber

Haber

bottom of page