top of page

Kazakistan, Çözüme Odaklandı

Tokayev'in göreve başlamasının hemen ardından devreye alınan "Halkın Sesini Duyan Devlet" programı ile Kazakistan'da sayısız iyileştirme gerçekleştirildi. Günümüzde gelinen noktaya bakıldığında programın daha hızla yürütülmesi gerektiği sonucu Kazakistan tarafından anlaşılmış durumda.


Kazakistan Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuly
Kazakistan Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuly

Kazakistan Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuly, bugün (18 Ocak 2022) FOX TV Haber, İsmail Küçükkaya ile Çalar Saat programına katılarak gelişmeleri ve nihai durumun belirlemesini yaptı. Programı buradan seyredebilirsiniz.


Türkiye'de ve dünyada sanki ortada Kazakistan diye bir devlet yokmuş ve şunun bunun güdümünde ilerleyen bir kisve varmış ve bu kisveler istediği gibi piyon oynatıyormuş gibi yapılan yorum ve değerlendirmelerin yanlışlığını belirten büyükelçi, Kazakistan'ın komplo teorilerinden ziyade kendi iç dinamik yapısından kaynaklanan sorunların üzerinde durdu. Aynı şekilde Kazakistan Cumhuriyeti'nin de iç dinamik sorunları dikkate aldığını, çözüme odaklandığını ve komplo teorileriyle ilgilenmediğini belirtti.



NAZARBAYEV İLE TOKAYEV UYUMLU ÇALIŞTI


Ülkenin kurucusu ve bugün Elbaşı unvanına sahip Nazarbayev ile Tokayev'in 25 yıldır uyumlu bir çalışma içinde olduğunu belirten büyükelçi, oligarklarla ilgili sorunların ilgili iki devlet yöneticisine isnat edilmesinin anlamlı bir bakış açısı olmadığını belirtti. Günümüzde 170 ailenin Kazakistan zenginliğinin %50'sine sahip olduğunu herkes gibi Kazak vatandaşların ve devletin de bildiğini ve gelir dağılımındaki düzenin oluşturulmasının gerekliliğinin Kazakistan Cumhuriyeti'nin farkında olduğunu, sorunların çözümüne yönelik adımlar atıldığını da ayrıca belirtti.


Diğer yandan Tokayev'in "Halkın Sesini Duyan Devlet" programının açıklandığı zaman da Nazarbayev ile Tokayev arasında herhangi bir görüş ayrılığı bulunmuyor ve iki buçuk yıldır uyumla bu yöndeki reformlar uygulamaya alınıyordu.



DEMOKRASİYİ ÖĞRENMEYE DEVAM EDİYORUZ


Yersiz ve oransız zamların devlet yönetimi tarafından da neden peş peşe açıklandığını anlamakla meşgul iken Kazakistan devletinin vatandaşları tarafından yapılan itirazların da düzensiz bir şekilde dile getirildiğini belirten büyükelçi, demokratik hakların savunulması yönünde de Kazak halkının öğreneceği çok şey olduğunu belirtti. Bu düzensiz itiraz gruplarının arasına pusuda bekleyen terörist amaçlı grupların sızmasının da beklenilmeyecek bir şey olmadığını ve tüm bunlara Kazakistan'ın hazırlıksız yakalandığını belirtti. Tüm bunlardan dersleri ve notları kendileri için çıkardıklarını ve ivedilikle çözüme odaklı adımlarla demokratikleşme yönünde de adımların atılacağını ancak böylesi bir kültür değişiminin zamanla yerleşebileceğini belirtti.


Kazakistan Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuly
Kazakistan Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuly


ZENGİN FAKİRE MANTIĞINDA BİR FON KURULACAK


Tokayev tarafından yapılan Ulusa Sesleniş açıklamasında yer alan ifadelere göre "Kurucu Cumhurbaşkanı Elbaşı sayesinde zenginleşen" iş adamlarının servetinin vicdanı olarak paylaşacağı "Kazakistan Halkı İçin" adlı fon oluşturulacak ve bu fon, tamamıyla bağımsız ve şeffaf bir yapıya sahip olacak. Bu fon, halkın sosyal - ekonomik problemlerini çözüm bulmaya, işsizlik, sosyal adalet, eğitim, sağlık gibi alanlarda projelere aktarılacak.



HASTALIĞINI SÖYLEMEYEN ÖLÜR


Kazakistan, #AlınacakDerslerVar sloganı ile yaşanılanlardan sonra hatalarla yüzleşme evresine girdi. Hastalığını söylemeyen ölür, atasözünden yola çıkarak mevcuttaki hatalardan devletin sorumlu olduğu konuları üzerine aldığını belirten büyükelçi, komplo teorileriyle, Kazakistan devletini yok sayanların yaptığı açıklamaların çözümcü bir yaklaşımda bulunmadığını ve doğru tespit ilgili kişiler tarafınca yapılamadığını ima etti. Kazakistan'ı eleştirecek olanların bir ayağını da Kazakistan tarafına koyarak eleştiri yapmalarını daha sağlıklı bulduğunu belirtti.


Kazakistan Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuly
Kazakistan Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuly

Kazakistan Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuly Kimdir?


Kazakistan Cumhuriyeti Ankara Olağanüstü ve Tam Yetkili Büyükelçisi Abzal Saparbekuly, 6 Ağustos 1975 Zhambly velayeti doğumlu.


Türkiye'de üniversite eğitimini tamamlayan Saparbekuly, ODTÜ - Orta Doğu Teknik Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünden 1999 yılında mezun oldu. Kazakçanın yanı sıra Rusça, Türkçe ve İngilizce dillerini de anadil seviyesinde bilmektedir.


2000 yılında Kazakistan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, İkili İşbirliği Genel Müdürlüğü dairesinde Referent / Ateşe olarak başladığı görevini 2003 yılına kadar sürdürdü. Daha sonra sırası ile şu görevlerde bullundu :


2003 - 2008 : Kazakistan Ankara Büyükelçiliği, Ateşe, Üçüncü Katip, İkinci Katip


2008 : "Kazakistan Demir Yolları" Ulusal Şirketi, Dış İlişkiler ve Protokol Genel Müdürü


2008 - 2011 :

Kazakistan'ın Cenevre'deki BM nezdindeki Daimi Temsilciliği, Müsteşar


2011 - 2014 : Türk Keneşi Genel Sekreterliği, Proje Yöneticisi


2014 - 2017 : Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi Genel Sekreter Yardımcısı


5 Nisan 2017 itibarı ile Kazakistan Cumhuriyeti Ankara Olağanüstü ve Tam Yetkili Büyükelçisi



7 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Tuva, Tuvart, Tuva Art, Tuvart Haber

Haber

bottom of page