top of page
Yazarın fotoğrafıTuvART Haber

Kazakistan'da Su için Özbekistan ve Çin ile Anlaşma Çabaları

Kazakistan, Özbekistan ve Çin ile sınır aşan ırmaklarda su dağıtımına ilişkin anlaşmalar imzalamak için çalışıyor. Su Kaynakları ve Sulama Bakanı Nurzhan Nurzhigitov, Kabinenin haftalık toplantısında böyle söyledi.


su

Bakan, uluslararası su yollarının ortak kullanımı ve komşu ülkelerle işbirliğinin geliştirilmesi konusunda Kabine üyelerine bilgi verdi. Ülkenin sekiz su-nehir havzasından yedisinin sınıraşan havzalar olduğunu söyledi.


Ona göre, 2024-2030 Su Kaynakları Yönetim Sistemi Geliştirme Konsepti, Özbekistan ve Çin ile sınıraşan su kaynaklarında suyun ortak yönetimi, kullanımı ve dağıtımına ilişkin anlaşmaların imzalanmasını öngörüyor. Bunun eyaletler arası su ilişkilerinin geliştirilmesine olanak sağlayacağını söyledi. 


Ayrıca bakanlığın, Orta Asya ülkelerinin su-enerji işbirliğine ilişkin bir anlaşma taslağı hazırladığını da sözlerine ekledi. 


“Uluslararası Su Yollarının Ulaşım Dışında Kullanımına İlişkin Hukuk Sözleşmesinin Onaylanması Hakkında” kanun tasarısının Meclis'te tartışılarak Senato'ya sunulması dikkat çekicidir. Sözleşme, dünya çapında sınıraşan nehirler, göller ve bunlarla bağlantılı yer altı sularının eşit ve sürdürülebilir yönetimini destekleyen uluslararası bir yasal mekanizmadır.


Kaynak : İnform

0 görüntüleme0 yorum

コメント


Tuva, Tuvart, Tuva Art, Tuvart Haber

Haber

bottom of page