top of page

Kazakistan'ın Tarihi ve Atılımında Sultan Nazarbayev'in Yeri

Güncelleme tarihi: 8 Ara 2020

Türkiye'de başarılı çalışmalara ve iş birliklerine imza atan Kazakistan Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuli, Kazakistan'ın Tarihi ve Atılımında Sultan Nazarbayev'in yerini, önemini anlatan bir makale yayınladı.



Kazakistan Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuli
Kazakistan Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuli

Saparbekuli, makalesinde şu ifadelere yer verdi:

“Genç Kazakistan bütün bu dikenli yollardan ilk cumhurbaşkanının önderliğinde geçti. İlk yıllardaki zorluklar ve meydan okumalar başarılı bir şekilde aşıldı. Birçok kriz fırsata dönüştürüldü. Kazakistan kurucu lideri zamanında doğru kararlar verdi ve ülkeyi kriz ortamından yeni bir gelişme seviyesine getirmeyi başardı.”

Nazarbayev’in masasında model olarak Japonya, Güney Kore, Malezya ve Çin’in kalkınma yollarının durduğunu belirten Büyükelçi, Kazakistan'ın hiçbir zaman yabancı kalkınma modellerini kopyalamadığının altını çizdi. Ne Asya ne Avrupa ne de Amerika modellerinin farklı politik, sosyal ve ekonomik koşullarda, farklı tarihsel dönemlerde ve farklı devletlerde uygulanmış modeller olması sebebiyle zaten Kazakistan'a doğrudan uygulanabilir yapılar olmadığını da belirtti.


Modernizasyonda Evreler


Üç evre halinde modernlik yolculuğunu özetleyen Abzal Saparbekuli, ilk evrede Kazakistan'ın "Barışçıl Devlet" olarak konumlandığına dikkat çekti.


İkinci evreyi kendi ayakları üzerinde duran bir devlet modelinin başarıldığını belirtti.


Üçüncü evre için "Modernizasyonun Başladığı" bir dönem olarak adlandırdı.


Saparbekuli, makalesini bitirirken şu ifadelere yer verdi:


"Sonuç olarak, Kazakistan bir tür “zaman sıçraması” yapmayı başardı. Diğer bir ifadeyle, ülke bir siyasi-tarihsel dönemden yeni bir döneme, bir ekonomik sistemden diğerine geçiş yaptı. Bu model bölgemiz için örnek teşkil ediyor. Dolayısıyla, Kazakistan Yolu’nun mimarı Nursultan Nazarbayev’in 80. yaşını kutladığımız bu günlerde, sadece Kazakistan halkı değil, aynı zamanda tüm Türk Dünyası bilge lidere sağlık ve uzun ömür dileklerinde bulunmaktadır."


19 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Tuva, Tuvart, Tuva Art, Tuvart Haber

Haber

bottom of page