top of page
Yazarın fotoğrafıTuvART Haber

Kazakistan'ın 30. Yılı Anısına Hatıra Para Basıldı

İstanbul’da Kazakistan Bağımsızlığının 30. yıldönümüne ithafen basılmış hatıra paranın tanıtımı düzenlendi. Etkinliğe Kazakistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuly, Kazakistan İstanbul Başkonsolosu Alim Bayel, Türkiye Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürü Abdullah Yasir Şahin, akademisyenler ve basın mensupları katıldı.


Kazakistan'ın 30. Yılı Anısına Basılan Hatıra Para
Kazakistan'ın 30. Yılı Anısına Basılan Hatıra Para

Gümüşten yapılan paranın tasarımını Darphane ile birlikte hazırladıklarını anlatan Başkonsolos Alim Bayel, tasarımda Kazakistan’ın köklü tarihini ve Türk Dünyasındaki konumunu yansıttıklarını kaydetti.


Kazakistan Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuly, basılan hatıra paranın kardeş Türkiye’nin bağımsızlığın yıldönümü onuruna sunduğu müstesna bir hediye ve Kazakistan'a duyulan özel saygının bir nişanesi olduğunu dile getirdi.


Türkiye Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürü Abdullah Yasir Şahin ise, Türkiye Cumhuriyeti Darphanesi tarihçesinin 1467 yılına dayandığını belirterek, Kazakistan Bağımsızlığının 30. yıldönümüne böyle bir hediye takdim etmenin kendileri için büyük mutluluk verdiğini söyledi.



Kazakistan'ın 30. Yılı Anısına Basılan Hatıra Para
Kazakistan'ın 30. Yılı Anısına Basılan Hatıra Para

Hatıra paranın ön yüzünde Kazakistan’ın ulusal bayrağı ve Türkçe olarak “Kazakistan Bağımsızlığının 30. yılı” ibaresi yer almaktadır. Arka yüzün ortasında Kazakistan haritası yer alıyor.


Haritanın içinde yeni Kazak Latin alfabesi ile “Qazaqstan” diye yazıyor.

Ayrıca geçmişte Kazak topraklarında hüküm sürmüş bazı tarihi devletlerin isimleri de haritada Türkçe olarak yazılmıştır. Bunlar kronolojik sırasıyla Sakalar, Hunlar, Göktürk Kağanlığı, Altın Orda ve Kazak Hanlığıdır. Arka yüzün üst kısmında Orhun Yazıtlarında olduğu gibi eski Türk yazısıyla “Türk” sözcüğü yer almaktadır. Alt kısmında Türk halklarına ortak olan koçboynuzu motifi yer almaktadır.



Kazakistan'ın 30. Yılı Anısına Basılan Hatıra Paranın Sertifikası
Kazakistan'ın 30. Yılı Anısına Basılan Hatıra Paranın Sertifikası
Hatıra Paranın Nominal Değeri 30 TL

31 gram gümüşten dökülen ve değeri çok daha yüksek olan hatıra paranın nominal değeri 30 Türk Lirası olarak belirlendi. Başkonsolos Alim Bayel, bu tür madeni paralara genellikle 20 lira nominal değerin verildiğini ancak Türk tarafının bağımsızlığın 30. yıldönümü nedeniyle Kazakistan için istisna yaptığını kaydetti.


Abzal Saparbekuly, Abdullah Yasir Şahin, Alim Bayel
Abzal Saparbekuly, Abdullah Yasir Şahin, Alim Bayel

Hatıra para, Darphane'nin resmi internet sitesinde satışa sunulacak.

Abzal Saparbekuly ve Alim Bayel sınırlı sayıda üretilen paraların Kazak, Türk ve uluslararası koleksiyonerlerinin büyük ilgisini çekeceğine inandıklarını dile getirdi.




Kazakistan Cumhuriyeti Bayrağı
Kazakistan Cumhuriyeti Bayrağı


KAZAKİSTAN HAKKINDA


Kazakistan Cumhuriyeti, modern bir devlet olarak 16 Aralık 1991'de kurulmuş olsa da Kazaklar, dünya tarihinde önemli iz bırakan Sakalar, Hunlar, Göktürkler, Kıpçaklar ve Altın Orda gibi devletlerin mirasçısı kadim bir millettir.


Kazak Hanlığı, Altın Orda Devleti'nin dağılma sürecinde 15. yüzyılda ortaya çıkmıştır.

Kazakistan 2.750 milyon kilo metre kare yüz ölçümüyle dünyanın dokuzuncu büyük ülkesidir. Nüfusu 20 milyon kişiye yaklaşmaktadır. Büyük bir kısmı Asya'da olan Kazakistan topraklarının %14'ü ise Avrupa kıtasında yer almaktadır.


Arkeolojik araştırmalara göre atın ilk evcilleştirildiği coğrafyanın Kazakistan toprakları olduğu tespit edilmiştir. Buna göre MÖ 3.700 - 3.100 yılları aralığında Kazakistan'ın kuzeyinde yaşadığı düşünülen Botay Kültürü insanları, atı evcilleştirmişlerdir. Bunun yanı sıra elmanın anavatanının Kazakistan olduğu düşünülmektedir. Bugün dünyada yaklaşık 7.500 elma çeşidi bulunmakta ve bunların Kazakistan ormanlarındaki elma ağaçlarından türediği kabul edilmektedir.


Petrol ve doğal gaz zengini olan Kazakistan krom, kurşun ve çinko rezervleri bakımından dünyada ilk sırada; uranyum rezervleri bakımından dünyada ikinci sırada; bakır, altın vs madenler bakımından da ilk sıralardadır.


Uzaya ilk uydunun fırlatıldığı ve ilk insanın gönderildiği nokta olan Baykonur Uzay Üssü de Kazakistan'da bulunmaktadır.


Birleşmiş Milletler İnsani Gelişme Endeksi'nde 189 ülke içinde 51. sırada olan Kazakistan, insani gelişme seviyesi çok yüksek ülkeler grubunda yer almaktadır.


Kazakistan'ın bağımsızlığını ilk tanıyan iki ülkeden biri olan Türkiye ile ikili ilişkiler çok yüksek düzeyde seyretmektedir.

İki kardeş ve dost ülke, işbirliklerini 2009 yılı itibarıyla stratejik ortaklık seviyesine çıkarmıştır. Kazakistan, Türk Dünyası'nın bütünleşmesinde de öncü rol üstlenmektedir.


Kazakistan'ın inisiyatifi ile kurulan ve bağımsız Türk Devletlerinin uluslararası örgütü olan Türk Keneşi, İstanbul'da mukimdir.



HATIRA PARANIN TASARIMI DARPHANEDEN


Bu hatıra paranın tasarımı, Kazakistan Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu ile Türkiye Cumhuriyeti Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanarak, Kazakistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliğinin desteğiyle Kazakistan bağımsızlığının 30. yılı anısına basılmıştır.



30 görüntüleme0 yorum

Comments


Tuva, Tuvart, Tuva Art, Tuvart Haber

Haber

bottom of page