top of page

Kazakistan Sel İle Mücadele Ediyor

Güncelleme tarihi: 4 gün önce

Kazakistan'ın doğu, merkez ve kuzey bölgelerinde meydana gelen sel felaketi, yoğun yağışlarla geçen kış sonrası sıcaklık artışıyla karların aniden erimesi sonucunda ortaya çıktı. Sel felaketi sırasında Çin'de resmi ziyarette bulunan Tokayev, umutsuzluğa kapılmamak gerektiğini, en önemli hedefin can kayıplarının önüne geçilmesi olduğunu söyledi.



Sel
Fotoğraf: Kz Inform


Aniden bastıran sel felaketi sebebiyle barajlar doldu, nehirler taştı. Selden en çok etkilenen batı ve kuzey eyaletlerde ise 3 bin 171 ev su altında kaldı. Kazakistan Acil Durumlar Bakanlığı toplam 46 bin 755 kişinin tahliye edildiğini duyurdu.


Acil Durumlar Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, bugüne kadar sular altında kalan bölgelerden 14 bin 589'u çocuk olmak üzere 46 bin 755 kişi tahliye edildi. Bu kişilerin 2 bin 602'si helikopterlerle kurtarıldı. Ayrıca 60 bin küçük ve büyük baş hayvan tahliye edildi.


Ülkenin batısındaki Atrau eyaletinde, dün gece Cem nehrinin taşması sonucu Kulsarı kenti tamamen sular altında kaldı. Kentten yaklaşık 14 bin kişi tahliye edildi.


Ülkenin doğu, merkez ve kuzey bölgelerinde meydana gelen sel etkisini sürdürürken tahliye çalışmaları da devam ediyor. Kazakistan Acil Durumlar Bakanlığından yapılan açıklamada Akmola, Aktöbe, Atırav, Kostanay, Pavlodar ve Kuzey Kazakistan bölgelerinde 3 bin 171 evin sular altında kaldığı belirtildi. Bin 451 evden kar suyunun pompalandığı aktarılan açıklamada, “14 bin 589’u çocuk toplam 46 bin 755 kişi tahliye edilirken 759 çocuk 2 bin 62 kişi helikopterle kurtarıldı. Ayrıca, 60 bin çiftlik hayvanı kurtarıldı. Geçici barınaklarda 6 bin 439’u çocuk toplam 12 bin 541 kişi bulunuyor. 7 milyon metreküpten fazla kar suyu pompalandı” ifadesi kullanıldı.



sel
Fotoğraf: Kz Inform


Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, gerçekleştirdiği ulusa sesleniş konuşmasında, “Uzun yıllar benzeri görülmemiş bir doğal afet yaşandı. Belki de ölçeği ve sonuçları bakımından son 80 yılı aşkın süredir yaşanan en büyük felaket. Sel nedeniyle ülkenin 10 bölgesinde yerel düzeyde acil durum ilan edildi” ifadesini kullandı. Arama kurtarma çalışmalarının kendisinin denetimi altında olduğunu kaydeden Tokayev, durumun zor olduğunu ancak umutsuzluğa kapılmamak gerektiğini belirterek “Bu durumu düzelteceğiz. En önemlisi can kayıplarını önlemek. Selden etkilenen vatandaşlarımıza şunu söylemek istiyorum: hiçbiriniz devletin ilgisinden mahrum kalmayacaksınız, hepinize mali ve gerekli tüm yardımlar sağlanacaktır, tüm kayıplarınız telafi edilecektir” ifadelerini kullandı.


Dışişleri Bakanlığı, Kazakistan'da yaşanan sel felaketine ilişkin geçmiş olsun mesajını paylaştı. Kazakistan halkına ve hükümetine geçmiş olsun dileklerinin sunulduğu açıklamada, "Türkiye, felaketin yol açtığı yaraların sarılmasını teminen her türlü yardımı sağlamaya hazırdır." ifadesine yer verildi.



kazakistan
Fotoğraf: Kz Inform


"Tüm Sel Mağdurları Maddi ve Diğer Gerekli Desteği Alacak"


6 Nisan Cumartesi günü Cumhurbaşkanı Kassym Jomart Tokayev, ülkenin on bölgesini vuran yıkıcı sel felaketiyle ilgili olarak Kazakistan halkına seslendi. Cumhurbaşkanı, herkesin maddi yardım alacağını ve devlet desteğinden mahrum kalmayacağını belirtti.


Cumhurbaşkanı, Kazakistan'ın bu büyük çaplı sellerden ders alması gerektiğini söyledi. Bu sorunlar arasında doğal afetleri önlemeye yönelik organizasyonel önlemlerdeki eksiklikler, su profesyonellerinin yetersizliği ve doğaya yönelik ihmalkar tutumlar yer alıyor.


Kassym, "Selden etkilenen vatandaşlara hitaben şunu söylemek istiyorum: Hiçbiriniz devlet desteğinden mahrum kalmayacaksınız, hepinize maddi ve diğer gerekli yardımlar sağlanacak, tüm mali kayıplarınız tazmin edilecektir" dedi. Jomart Tokayev.


Selden etkilenen vatandaşlara yardım etmek için devletin malzeme rezervini kullanma görevini belirledi. Hükümetin ayrıca tazminat mekanizmalarını geliştirmesi ve netleştirmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.



sel, asker
Fotoğraf: Kz Inform

Savunma Bakanlığı, Selden Etkilenen Bölgelere Yardım İçin Ek Personel Gönderecek


Kassym-Jomart Tokayev bugünkü ulusa hitaben yaptığı konuşmada, başbakan yardımcılarına, restorasyon çalışmalarının ilerleyişini kişisel olarak izlemek üzere selden etkilenen bölgelere gitme görevi verdi. Kazinform Haber Ajansı'nın haberine göre Cumhurbaşkanı ayrıca Kazakistanlıları yalnızca resmi kaynaklara güvenmeye çağırdı.


Başkana göre, Hükümet selin sonuçlarını hafifletmek için harekete geçti ve uygun önlemleri alıyor. Başbakan liderliğindeki cumhuriyet karargahı kuruldu. Başbakan yardımcıları ve acil durumlar bakanıyla birlikte selden etkilenen bölgeleri ziyaret ediyor.


Yapılan tüm kurtarma çalışmalarının kendisinin kişisel kontrolü altında olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı, "Acil Durum Bakanlığının tüm kaynaklarının yanı sıra İçişleri Bakanlığı, Ulusal Muhafızlar, Silahlı Kuvvetler ve Milli Güvenlik Komitesi güçleri felaketle mücadele için seferber edildi" dedi.


Etkilenen bölgelerin akimatlarının 24 saat boyunca çalıştığını ve on binlerce gönüllünün onlara yardım ettiğini ekledi.


Başkan, Hükümete ve yerel yetkililere sellerle mücadelede etkili koordinasyonu sürdürme görevi verdi. Su basan bölgelerde kanun ve düzenin sağlanması gerektiğini vurguladı. Savunma Bakanlığı'na selden etkilenen bölgelere ilave askeri personel gönderme görevi verildi.


Başbakan yardımcılarına bu bölgelere gitmek ve durum istikrara kavuşuncaya kadar hükümetin çalışmalarını koordine etmekle görev verildi.


Devlet Başkanı ayrıca kitle iletişim araçlarına, nüfuz sahibi kişilere ve blog yazarlarına, halk arasında paniğe yol açabilecek doğrulanmamış bilgilerin yayılmaması talebiyle hitap etti.

Vatandaşları yalnızca resmi bilgi kaynaklarına güvenmeye çağırdı.



tokayev
Fotoğraf: Akorda

İnsani Yardım İçin Tokayev, Sadyr Zhaparov'a Teşekkür Etti


Cumhurbaşkanı Kassym-Jomart Tokayev, Kırgız mevkidaşı Sadyr Zhaparov ile telefon görüşmesi yaptı.


Kassym-Jomart Tokayev, sel felaketiyle ilgili olarak sağlanan kardeşlik yardımlarından dolayı Sadyr Zhaparov'a ve Kırgızistan halkına teşekkür etti. Kazakistan Cumhurbaşkanı, bunun iki devlet arasındaki gerçek dostluğun, dayanışmanın ve yakın müttefik ilişkilerin bir başka kanıtı olduğunu vurguladı.


Devlet başkanları, Kazak-Kırgız ilişkilerinin her alanda dinamik bir şekilde gelişmesinden duydukları memnuniyeti dile getirdi.


İki lider ayrıca ticari-ekonomik, yatırım ve kültürel-insani alanlardaki işbirliğinin daha da güçlendirilmesi umutlarını da ele aldı.


Taraflar ayrıca bölgesel ve uluslararası gündemdeki konulara ilişkin görüş alışverişinde bulundu.


Sadyr Zhaparov, Kassym-Jomart Tokayev'in davetlisi olarak en yakın zamanda Kazakistan'a resmi bir ziyarette bulunacağını doğruladı.


Daha önce de bildirildiği üzere Kırgızistan, Kazakistan'ın selden etkilenen bölgelerine 300 ton insani yardım göndermişti.


Kaynak : Akorda, KzInform, AA

30 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Tuva, Tuvart, Tuva Art, Tuvart Haber

Haber

bottom of page